Kirjoittaja Aihe: GoT: Kasvispataa kesäviinissä, kusipää (K-11, Cersei)  (Luettu 197 kertaa)

Rowena

  • ***
  • Viestejä: 654
Nimi: Kasvispataa kesäviinissä, kusipää
Kirjoittaja: Rowena
Ikäraja: K-11, sisältää karkeaa kielenkäyttöä
Fandom: Game of Thrones
Tyylilaji: Draamahuumori (ja ruokaohje!)
Päähenkilö: Kuningatar Cersei
Vastuunvapautus: Maailma ja hahmot ovat lainassa Game of Thronesista.
Yhteenveto: Anna hautua matalalla lämmöllä. Muhennos on sitä parempaa, mitä kauemmin sitä malttaa hauduttaa.
Kirjoittajan sana: Nyt on kyllä todella räkä poskella kirjoitettu ficci, kuvainnollisesti ja kirjaimellisesti. Koronakaranteenissa testitulosta odotellessa ehtii keksimään kaikenlaista… Punaviinissä haudutettu ratatouille on yksi lempiruoistani, ja viimeksi sitä tehdessäni (ja samalla viiniä juodessani) tuli mieleen, että tästä Cerseikin pitäisi. Tekstin sisään upotettu ruokaohje on termeiltään ja ainesosiltaan anakronistinen, mutta halusin kirjoittaa sen ylös mahdollisimman selväsanaisesti, jos joku innostuu kokkaamaan Cersein tapaan :D. GoTin kronologiassa tämä sijoittuu Lohikäärmeareenalla pidetyn neuvonpidon jälkeiseen iltaan.

---

KASVISPATAA KESÄVIIINISSÄ, KUSIPÄÄ

Kuullota pilkotut punasipulit ja valkosipulinkynnet maltillisessa määrässä öljyä.

Ja vitut.

Cersei kaatoi oliiviöljyä pannulle reilusti samalla kuin toisella kädellään täytti pikarinsa tummanpunaisella viinillä. Hän piti viinistä, ja hän piti ruoasta, joka oli paistettu reilussa määrässä öljyä. Mitä sitä säästelemään!

Pilko keltaiset ja punaiset paprikat.

Lannisterin värit, oi kyllä. Cersei kaatoi pilkkomansa paprikat pannulle ja hyräili Castameren sateita. Hän oli suhteellisen hyvällä tuulella.

Pilko kesäkurpitsa.

Cersein hyvä tuuli oli poissa, sitä ei edes iso kulaus viiniä muuttanut. Kesäkurpitsasta hänen mieleensä oli tullut Jaime ja hän oli muistanut olevansa Jaimelle vihainen. Jaime oli aiemmin tänään järjestetyssä neuvonpidossa katsonut sitä piialta näyttävää soturinaista aivan liian pitkään. Ja se haarniskaan verhoutunut piika oli rohjennut puhutella Jaimea, ja Jaime oli vieläpä vaivautunut vastaamaan. Vastaamaan naiselle, joka oli ruma kuin edesmenneen Robertin perse.

Vihaisena Cersei tarttui isältään perimäänsä (no, ottamaansa) tikariin ja alkoi pilkkoa kesäkurpitsaa paneutuneesti ja kaiken raivonsa siihen purkaen. Hän tunsi olonsa kohenevan rahtusen, kun hän kaatoi kesäkurpitsan säntillisesti pilkotut palaset pannulle, jossa sipulit ja paprikat ritisivät iloisesti öljyssä.

Pilko munakoiso.

No voi paska, munakoisokin muistutti Jaimesta. Munakoisoa pilkkoessaan hän kuvitteli, mitä tekisi Jaimelle, jos veli vielä julkenisi puhua sille naisenkuvatukselle hänen nähtensä. Ajatus piristi Cerseitä hiukan.

Lisättyään munakoisonviipaleet pannulle Cersei puhdisti tikarinsa hellästi pellavaliinalla. Hän hämmensi muhennosta, odotti sen olevan tarpeeksi pehmeää ja joi viiniä.

Lisää pannulle tomaattimurska ja viini. Anna hautua matalalla lämmöllä. Muhennos on sitä parempaa, mitä kauemmin sitä malttaa hauduttaa.

Cersei kaatoi viiniä pannulle reilusti. Loput makeasta kesäviinistä hän kaatoi tyhjentyneeseen pikariinsa. Oh, miten ihanaa olikaan laittaa ruokaa rauhassa, ilman että kukaan häiritsi häntä minkään valtakunnan asioilla tai tunki lohikäärmettään vasten hänen naamaansa.

Mausta mustapippurilla, oreganolla ja rosépippurilla.

Sitä paitsi laittaessaan ruokaa hän tunsi olevansa lähellä äitiä. Äiti oli rakastanut ruoanlaittoa. Yksikään Kuninkaansataman kokki ei tehnyt yhtä hyvää ruokaa kuin Joanna Lannister oli tehnyt. Ikävä tulvahti isona kuohuna läpi Cersein ruumiin, ja pikarikin oli tyhjä.

Cersei oli juuri kurottamassa kaapista uutta pulloa Lannisterin parasta kesäviiniä, kun ovi kävi. Jaime tuli pyytämättä sisään ja kehtasi näyttää siltä, että mitään ei ollut tapahtunut.

”Tuoksuupa täällä hyvältä. Mitä sinä teet?”

Veljen typerän vilpitön hymy sai Cersein raivon kuohumaan yli äyräiden.

”Kasvispataa kesäviinissä, kusipää”, Cersei ilmoitti ja sen enempiä ajattelematta heitti viinipullon kohti Jaimea. Pullon lentäessä halki ilman Cersei ehti miettiä, että vapauttaisi Jaimen välittömästi sotilaallisista tehtävistä, jos mies ei ehtisi väistämään. Cerseillä ei ollut käyttöä hitaalle komentajalle.

Mutta Jaime väisti, ja pullo rikkoutui säpäleiksi ovenkarmiin. Jaime pyyhki kasvoilleen lentäneet pisarat eikä enää hymyillyt.

”Minä en pidä siitä, että sinä keskustelet sen piialta näyttävän sotanaisen kanssa”, Cersei koki tarpeelliseksi selitellä tunteenpurkaustaan.

”Hänen nimensä on Brienne”, Jaime sanoi hitaasti ja katsoi Cerseitä katseella, josta Cersei ei pitänyt, koska hän ei pystynyt lukemaan siitä mitään. Sitten Jaime kääntyi, varoi astumasta suurimpaan viinilammikkoon ja oli poissa.

Kyyneleet tulvahtivat Cersein silmiin, kun hän katsoi aiheuttamaansa sotkua. Miksi hän oli tehnyt sen – miksi hän oli tuhlannut Lannisterin parasta kesäviiniä?

---Kirjoittajan sana 2: Järkevämpää kokkaamista toki olisi pilkkoa kaikki ensin valmiiksi ja kuullottaa ne kerralla, mutta draamankaari pakotti jakamaan ohjeen paloihin :D. Mutta kertokaa, jos Cersein keittiö inspiroi!
« Viimeksi muokattu: 12.10.2020 16:57:07 kirjoittanut Rowena »

Turn to page 394.

Pura

  • kiikkumureena
  • ***
  • Viestejä: 1 029
Vs: GoT: Kasvispataa kesäviinissä, kusipää (K-11, Cersei)
« Vastaus #1 : 17.10.2020 19:17:13 »
Onnea kommenttiarpajaisten voitosta!

Cersei ja ruuanlaitto vaikutti niin mielenkiintoiselta yhdistelmältä että pakkohan tähän oli tarttua, ja onneksi tartuin, tämä oli mahtava kokemus! :D

Cersei on yksi lempihahmoistani, ja rakastan hänen näkökulmastaan kirjoitettuja ficcejä. Tuot tässä tosi hyvin esiin hänen luonteensa, ylpeytensä ja etenkin itsekeskeisyytensä. Hän on mustasukkainen Jaimesta, mutta ei vilpittömän rakkauden ja hylkäämisenpelon takia vaan siksi, että tietenkin Jaimen tulisi kuulua Cerseille eikä jollekin soturinaiselle joka on kaiken lisäksi vielä rumakin :'D

Ruuanlaitto ei tulisi ekana mieleen kun pohtii mitä Cersein tapaiset naiset harrastavat, mutta teit tästä tilanteesta todella uskottavan! Oli ihan täyttä Cerseitä ilahtua lannisterinvärisistä paprikoista, leikata munakoisoa murhanhimoisesti ja kaataa reilusti enemmän viiniä omaan pikariin kuin ruokaan ;D Mahtava hahmo ja mahtava skenaario, ja kirjoitit sen elävästi ja tosi viihdyttävästi! Lopussa tuli myös Cersein puolesta paha mieli, mutta toisaalta nauratti kun viinin meneminem hukkaan on pahempi juttu kuin Jaimen lähtö :'D

Kiitos tästä, tykkäsin kovasti! Ja saattaa olla että kokeilen reseptiäkin piakkoin, sen verran hyvältä se kuulosti!
the work of wings was always freedom  -- li-young lee

Rowena

  • ***
  • Viestejä: 654
Vs: GoT: Kasvispataa kesäviinissä, kusipää (K-11, Cersei)
« Vastaus #2 : 23.10.2020 15:10:25 »
Pura, kiitos paljon kommentista <3. Ihana kuulla, että tämä onnistui viihdyttämään ja liikuttamaan. Cersei on mielestäni kaikessa rikkinäisyydessään yksi GoTin hienoimmin kuvatuista (ja näytellyistä) hahmoista. Hänestä oli kiva kirjoittaa.

Toivottavasti innostut kokeilemaan kasvispataa! Opin sen Ranskassa asuvalta kaveriltani, ja se sopii loistavasti kylmiin syysiltoihin. Mulla on kyllä sama ongelma kuin Cerseillä, viiniä meinaa eksyä enemmän lasiin kuin ruokaan ::).

Kiitos vielä! Ja ihanaa syksyä!

« Viimeksi muokattu: 23.10.2020 15:17:15 kirjoittanut Rowena »

Turn to page 394.