Kirjoittaja Aihe: Ohjeita osastolle | Päivitetty 30.10.2017 | LUE!!  (Luettu 34318 kertaa)

flawless

  • Alempi ylilehmä
  • Administrator
  • *****
  • Viestejä: 10 710
  • d a d d y
Saivartelija on alue faniaiheisille topiceille. Täällä voit keskustella ja väitellä esimerkiksi kirjoista, tv-sarjoista tai vaikkapa siitä, kuinka esimerkiksi HP-elokuvien näyttelijät ovat suoriutuneet muissa elokuvissa. Ei-faniaiheiseen yleiseen keskusteluun keskittyvät topicit kuuluvat Tylyahoon ja kirjoittamiseen keskittyneet topicit Mustepulloon.


Kiellettyä on:
- Selkeä Finin sääntöjen rikkominen eli asiattomuus, huono käytös, tahallinen spoilaaminen yms.
- Selkeä Suomen lakia tai netikettiä rikkova toiminta
- Selvä Suomen lakien rikkominen, esimerkiksi toisen käyttäjän uhkailu
- Laittomien linkkien ja ohjelmien jakelu, esim. waretukseen liittyen


1. UUDEN AIHEEN ALOITTAMISESTA
1.1) Haluan perustaa uuden aiheen!
1.2) Miten näen onko joku luonut jo samasta aiheesta topicin?
1.3) En löytänyt samanlaista topicia, voinko nyt luoda aiheeni?

2. AIHEEN LUOMINEN JA ALOITUSVIESTI
2.1) Miten luon uuden aiheen?
2.2) Mitä ensimmäisessä viestissä sitten pitäisi olla? Entä otsikko?

3. KESKUSTELUUN VASTAAMINEN JA YLEISET KÄYTÄNNÖT
3.1) Haluan osallistua tähän keskusteluun! Mitä minun pitää tietää?
3.2) Viestien kursiivit, lihavoinnit, värit, alleviivaukset ja yliviivaukset sekä niiden käytöstä
3.3) Miten saan lainattua toisen foorumilaisen viestistä?
3.4) Tuplapostaaminen ja edellisen viestin muokkaaminen
3.5) Uusi-merkki keskustelussa viestiä muokattaessa
3.6) Loukkaannuin käyttäjän X viestistä, mitä teen?

4. JÄIKÖ JOTAIN EPÄSELVÄKSI?

1. UUDEN AIHEEN ALOITTAMISESTA

1.1 Haluan perustaa uuden aiheen!
- Se sopii! Kunhan se ei ole ketjukysely, listaus, tai jo olemassa oleva topic. Ketjukyselyt ovat esimerkiksi niitä, missä kysellään lempibändiäsi tai inhokkihahmoasi jostain televisiosarjasta. Nämä ovat kiellettyjä siksi, että ne ovat erittäin asiaköyhiä topiceja, joissa keskustelua ei pääse syntymään. Voit kuitenkin kertoa nämä asiat Finiläiset esittäytyvät -topicissa omassa esittelyssäsi.

1.2 Miten näen onko joku luonut jo samasta aiheesta topicin?
- Selaamalla Saivartelijan sivu kerrallaan, tai sitten haun avulla, mikä löytyy aivan sivun yläreunasta Ohjeet- ja Profiili-linkkien välistä avatarisi alta.

1.3 En löytänyt samanlaista topicia, voinko nyt luoda aiheeni?
Jos olet sitä mieltä, että aiheesta irtoaa keskustelua, niin voit aloittaa uuden aiheen. Uuden sääntömuutoksen turvin nykyään saa tehdä myös yhdelle fandomille, vaikkapa tietylle kirjasarjalle, pyhitettyjä topiceja, eli enää näistä ei tarvitse keskustella pelkästään Tylyahon yleisissä topiceissa! Kannattaa kuitenkin käyttää maalaisjärkeä sen suhteen, onko fandom sen verran iso, että se tarvitsee oman topicin ja poikii keskustelua tarpeeksi. Esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta todennäköisesti herättää keskustelua riittävissä määrin omaksi topiciksi, mutta Mikko Rimmisen Nenäpäivä-kirja tuskin tarvitsee omaa topiciaan, vaan siitä saattaisi olla käytännöllisempää keskustella Tylyahossa Kirjat ja kirjasarjat -topicissa eikä omassa ketjussa, joka sitten vajoaisi heti alueen pohjalle. Järjenkäyttö keskustelujen aiheista on siis sallittu.


2. AIHEEN LUOMINEN JA ALOITUSVIESTI
Opastusta aiheen luomiseen ja aloitusviestiin.

2.1 Miten luon uuden aiheen?
- Saivartelijan etusivulta oikeassa yläkulmassa aiheiden yläpuolelta löytyy nappula, "Uusi aihe". Klikkaamalla sitä avautuu viesti-ikkuna.

2.2 Mitä ensimmäisessä viestissä sitten pitäisi olla? Entä otsikko?
- Aloitetaan otsikosta; sen tulisi olla mahdollisimman selkeä ja yksiselitteinen. Turhat merkit kuten ~*`^Nalle Puh!?´^*~ muokataan armottomasti pois otsikoista - kivoiltahan ne näyttävät, mutta eivät kuitenkaan epäselvyyden vuoksi käy.

Itse aloitusviestistä: Aloita viestisi tekemällä heti selväksi, mistä topicissa on kysymys ja mistä toivot keskusteltavan. Oma mielipide asiaan on myös hyvä ilmaista, "kerron oman mielipiteeni kunhan keskustelua syntyy" ei ole hyvä aloitus ollenkaan. Voit helpottaa vastaamista laittamalla muutamia kysymyksiä jotka johdattelevat aiheeseen, mutta ne eivät voi olla pääosassa aloitusviestiä. Tämä siksi, koska näin syntyy helposti vain vastausten listaamista, eikä keskustelusta jälkeäkään.


3. KESKUSTELUUN VASTAAMINEN JA YLEISET KÄYTÄNNÖT
Saivartelijassa on monen monta topicia, joissa voi keskustella mitä erilaisimmista aiheista. Tässä osassa käydään läpi yleisimpiä käytäntöjä.

3.1 Haluan osallistua tähän keskusteluun! Mitä minun pitää tietää?
- Keskustelu on aina hyvästä, vuorovaikutus tekee siitä vielä parempaa. Keskusteluun osallistuminen on helppoa, kunhan muistat että viestisi ei saa olla vain yksirivinen, pelkkää offausta useita viestejä, tai muita loukkaava/rasistinen. Huomioithan myös muut käyttäjät! Offaaminen eli off topic tarkoittaa viestiä aiheen vierestä, esimerkiksi jos musiikkiaiheisessa keskustelussa ajatudutaankin puhumaan vaikkapa huonekasveista. Pieni offaaminen ei haittaa ja keskustelu saa rönsyillä, kunhan sivuraiteille ei jäädä tolkuttoman pitkäksi aikaa.

3.2 Miten saan viesteihini "erikoisuuksia", kuten alleviivauksen?
- Viestilaatikon yläpuolella olevia nappuloita painamalla saat viestiisi ilmestymään koodeja. Voit joko painaa nappuloista, tai muistaessasi koodin kirjoittaa sen itse. Huomaathan, että nuo nappulat näkyvät vain Vastaa -painikkeen kautta, pikavastauksessa niitä ei näy.

Viestimerkit

Lihavointi eli boldaus toimii maalamalla haluamasi tekstin ja klikkaamalla yllä olevassa kuvassa näkyvää B-kirjainta omasta vastauslaatikosta. BBC-code on seuraava:
Koodia: [Valitse]
[b]Esimerkki 1[/b]näyttää seuraavalta: Esimerkki 1.

Kursiivi eli italic toimii aivan samalla tavalla, mutta klikkaat B:n sijasta vinoa I:tä, joka on heti aiemmin mainitun napin oikealla puolella.
BBC-code:
Koodia: [Valitse]
[i]Esimerkki 2[/i]Esimerkki 2

Alleviivaus tulee klikkaamalla tuota U-kirjainta, kolmas vasemmalta.
BBC-code:
Koodia: [Valitse]
[u]Esimerkki 3[/u]Esimerkki 3

Ja varmasti arvaatte jo, mitä tuosta ylivedetystä S-kirjaimesta tapahtuu.
BBC-code:
Koodia: [Valitse]
[s]Esimerkki 4[/s]Esimerkki 4

Entäs nuo värit sitten? Maalaa teksti, valitse oikealla näkyvästä vetovalikosta jossa lukee "vaihda väri", ja sieltä haluamasi väri.

HUOM! On erittäin toivottavaa, ettei niitä värejä käytettäisi koko viestiin. Tämä sen takia, että on yhteisesti sovittu, että kaikki käyttävät oletusväriä, joka vaihtelee teemoittain. Lisäksi jos kaikki käyttävät viesteissään vain värejä, tulee topicista nopeasti hyvin ärsyttävä. Voit toki korostaa sillä tiettyjä asioita, mutta jätetään ne koko viestin värit yksityisviestiin.

3.3 Miten saan lainattua toisen foorumilaisen viestistä?
- Viestissä, jota haluat lainata, on oikeassa yläkulmassa teemasta riippuen seuraavat linkit:


Eli punaisella laatikoitu kohta, klikkaat sitä. Viesti aukeaa riippuen foorumiasetuksistasi joko suoraan pikavastaus-ikkunaan viestien loppuun, tai sitten uuteen vastaus-sivuun.

BBC-code tälle on
Koodia: [Valitse]
[quote]lainattava teksti[/quote]
Lainattava kohta näkyy
Lainaus
tälläisenä laatikkona.

3.4 Kirjoitin viestin, ja sitten muistin vielä yhden jutun mistä sen sanonut, joten kirjoitin uuden viestin. Tämän jälkeen kun katsoin, niin joku oli yhdistänyt viestini. Miksi?
- Koska tuplapostaaminen ei ole finin sääntöjen mukaan suotavaa, muttei kiellettyä. Itsekin voi tosiaan niitä viestejä yhdistellä katsomalla sitä edellistä viestiä, siellä on semmoinen kuin muokkaa-nappula

mitä kautta pääset muokkaamaan omaa viestiäsi. Tuo toinen punaisella laatikoitu on pikamuokkaus. Lisää vanhaan viestiisi se uusi asia.

Saivartelijan alueella poikkeuksena säännöstä ovat juonittelupelit, joissa viestien muokkaus ja poistaminen on kiellettyä.

3.5 Mutta eihän kukaan sitten huomaa sitä enää?
- Muille käyttäjille näkyy Saivartelijan etusivulla topicin perässä "uusi" -ilmoitus. Tämä ei näy sinulle itsellesi, koska olet tarkastellut jo sitä "uutta" viestiä. "Näytä uudet vastaukset viesteihisi" -namiskan kautta viesti ei valitettavasti kuitenkaan näy.

3.6 Loukkaannuin käyttäjän X viestistä, mitä teen?
- Joskus alueella esiintyy kärkästäkin keskustelua. Jos sinua loukataan henkilökohtaisesti tai tunnet itsesi loukatuksi jonkun muun viestistä, niin viestien alakulmassa on "ilmoita valvojille" -nappi, jonka kautta voit ilmiantaa viestin ylläpidolle.

Sitä kautta avautuu kaavake, mihin voit täyttää syyn, miksi olet ilmiantanut viestin. Alueen moderaattorit tai adminit tarkastavat viestin niin pian kuin mahdollista, ja huomauttavat/varoittavat kyseistä käyttäjää sitten jos näkevät sen tarpeelliseksi. Ilmianto ei näy kellekään muulle, kuin vain alueen moderaattoreille sekä admineille, eikä ilmiannetun viestin kirjoittajalle kerrota, kuka sen on ilmiantanut. Jos viesti on oikein loukkaava, se poistetaan. Vaihtoehtoinen yhteydenottotapa on suora yksäri alueen moderaattoreille. Takaisin samalla mitalla sanominen ei paranna tilannetta, ja johtaa yleensä toimenpiteisiin, jos yhtä asiattomaksi heittäydytään.


4. JÄIKÖ JOTAIN EPÄSELVÄKSI?
- Finin sääntöihin on aina hyvä tutustua. Jos vastaus kysymykseesi ei löydy sieltä, voit ottaa yhteyttä alueen valvojiin tai kysyä Kysymyksiä ja vastauksia -topicissa.
« Viimeksi muokattu: 01.02.2021 23:13:21 kirjoittanut flawless »

bannu by Ingrid