Kirjoittaja Aihe: Tilkitsen taivaan reikiä, S  (Luettu 506 kertaa)

Kaarne

 • Unenkutoja
 • ***
 • Viestejä: 8 168
 • Kellopelihurmaaja
Tilkitsen taivaan reikiä, S
« : 29.12.2020 20:35:59 »
Nimi: Tilkitsen taivaan reikiä
Ikäraja: S
Fandom: originaali
Tyylilaji: neliosainen tutkielma sanoista
Haasteet: Originaalikiipeily (93. Taivas), Finfanfun1000 (252.  Roosa).

K/H: Tää on aivan täysin blokinpurkuteksti, mutta olen ihan tyytyväinen muutamaan lauseeseen tässä ja ehkä kokonaisuuteenkin, joten julkaistaan. Inspiraatiota on ammennettu Anne Michaelsin oivallisesta runosta The Day of Jack Chambers, jonka lukemista suosittelen lämpimästi.

*

1.

Kun huone täyttyy vedestä ja sade tulvii sisään suljettujen ikkunoiden raoista ja valuu oven alta, sinä kiskot minut vuoteeseen ja vedät huovan päällemme. Sateen humina ja hiljalleen nousevan vedenpinnan hiljaisuus tunkeutuvat villalta tuoksuvan pimeyden läpi, mutta hengityksesi poskeani vasten on tasaista ja lämmintä, joten en suostu pelkäämään.

Jossakin ulkopuolella maailma hukkuu myrskyyn ja sateeseen. Sänkylauttamme kelluu kuitenkin pimeydessä, eikä katto tule koskaan vastaan. Emme näe vaaraa tai puhu siitä sanallakaan, joten sitä ei ole olemassa.


2.

Kun valutat ensimmäistä kertaa värit sanoistani, se tekee kipeää. Appelsiinista jää jäljelle vain valjua keltaista, nurmesta likaista ruskeaa. Taivaaseen puhjenneista rei'istä tihkuu vielä tuntikausien jälkeenkin kirkasta sineä ja aamuruskon hempeää roosaa, eikä vuotaminen lakkaa, vaikka tilkitsen reikiä parhaani mukaan sellaisilla sanoilla kuin ja, enää, ei ja jospa.

Vasta myöhemmin ymmärrän, että se on siunaus. Minun sanani ovat olleet liian täynnä, räjähdelleet seinille ja turvonneet paineesta muodottomiksi. Nyt ne ovat hauraampia ja vähemmän kirkkaita, mutta eivät enää särje silmiä, eikä niitä tarvitse kirjoittaa tikkukirjaimin, jotta kaikki sävyt mahtuvat.


3.

Toisinaan yritän toistella itselleni sanojasi, mutta ne eivät koskaan tule ulos oikein ja maistuvat jo kielellä vääriltä. Niihin tarttuu kellarin ummehtunut lemu ja ne jämähtävät kiinni toisiinsa kuin märät lehdet syksyllä.

Minun ääneni on liian matala. Siitä ei ole johdattamaan mennyttä ylös manalasta, mutta tuutulauluihin se on omiaan.


4.

Tähän lauseeseen vangittu valo läpäisee sinut sellaisella tarkkuudella, johon vain helmikuun aurinko pystyy.
« Viimeksi muokattu: 09.01.2021 15:44:00 kirjoittanut Kaarne »

mitä jäljelle jää, kun toiseksi kasvaa, tiedätkö?
vain se on selvää: olen sinun loppuun saakka.
.

Tikkis

 • Mrs. Black
 • ***
 • Viestejä: 1 197
 • Ava Fractalta <3
Vs: Tilkitsen taivaan reikiä, S
« Vastaus #1 : 30.12.2020 00:06:32 »
Blokinpurkutekstit on toisinaan mitä mielenkiintoisimpia. En lukenut yhtään alkutiedoista tän tyylilajia, joten jotenkin vaan hämmennyin näistä virkkeistä ja koitin miettiä, mikä tarina tän kaiken taustalla on. Toisaalta tässä kokonaisuudessa on paljon sellaista leikittelyä, että monetkin asiat voi olla kielikuvia kahden ihmisen väliselle suhteelle ja sillä tavoin näistä suurinta osaa tulkitsinkin, vaikka ehkä tää on ihan puhtaasti vain "tutkielma sanoista" eikä mitään sen suurempaa.

Kaikkein eniten mua kiehtoi näistä neljästä tuo toinen osuus, jossa värit rinnastetaan sanoihin. Jo pelkästään tämän osuuden ensimmäinen virke on täynnä tunnetta, mikä ehkä teki tästä myös lempparini.
Lainaus
Kun valutat ensimmäistä kertaa värit sanoistani, se tekee kipeää.
Tää on vaan niin hieno! Vaikka oisin voinut melkeinpä lainata koko osuuden tähän.

Lisäksi 4. osuus on pelkässä yhdessä virkkeessään hyvin tyhjentävä. Upeasti toteutettu virke.

Annan myös kehut sinä-muodon käytöstä. Se aina yllättää, mutta useimmiten positiivisesti. Niin myös tässäkin. Sillon se sanoma ja tunne tulee vielä voimakkaammin ainakin itselle esiin, vaikka en kuitenkaan koe olevani tän tekstin toinen osapuoli.

Luin kahdesti. Toisella kerralla kokonaisuus oli ekaan lukukokemukseen verrattuna vieläkin vaikuttavampi.
Aina ei sanoja tarvita.
Vain katse alaston.

Kaarne

 • Unenkutoja
 • ***
 • Viestejä: 8 168
 • Kellopelihurmaaja
Vs: Tilkitsen taivaan reikiä, S
« Vastaus #2 : 05.01.2021 21:27:43 »
Kuulehan, Tikkis, tämä sun kommentti oli mun joulukuun parhaita asioita. ♥ Se tuli niin yllättäen tähän pieneen ja säröiseen tekstiin, että sydän hypähti vähän, ja sitten kun vielä sanoit siinä niin kauniita asioita, niin se ilahdutti todella! Tää teksti oli kaikesta lyhyydestään huolimatta hirveän työn ja tuskan takana ja mun luottamus itseeni kirjoittajana oli silloin (ja on vähän edelleen, heh) aivan pohjamudissa, mutta juuri nuo kohdat, joita pidit hyvinä, olivat sellaisia, joita mietin erityisen pitkään. Oli siis tosi merkityksellistä kuulla, että ne olivat onnistuneita.

Kiitos paljon kommentista ja lempeää uutta vuotta! ♥

mitä jäljelle jää, kun toiseksi kasvaa, tiedätkö?
vain se on selvää: olen sinun loppuun saakka.
.

hiddenben

 • Yksinpurjehtija
 • ***
 • Viestejä: 1 694
Vs: Tilkitsen taivaan reikiä, S
« Vastaus #3 : 09.01.2021 15:38:05 »
Halusin kovasti kommentoida tätä tekstiä, koska kerroit siitä ja mainitsit myös olevasi yllättävän tyytyväinen siihen, etenkin blokinpurkutekstiksi! Tässä onkin sellainen pohdiskeleva, hidas tunnelma, johon ehtii kuitenkin latautua hurjasti tunnetta ja pohdintoja. Osaat parhaimmillaan kirjoittaa 70,000 sanaa hyvinkin lyhyessä ajassa, enkä tiedä, miten kauan aikaa tähän meni, mutta on ehdoton vahvuus pystyä kirjoittamaan myös pohdiskelevammin. Tämä muistuttaa runojasi, joten ehkä tässä on sekoitus kaunoa ja runoutta, mikä sekin tuo mukanaan tuon toisenlaisen tunnelman.

Pidän kovasti siitä, kuinka vesi kulkee jokaisen kohdan mukana jossain muodossa. Alun tulva (joka sai miettimään Parasite-elokuvaa), värien valuttaminen sanoista kuin vesivärisiveltimillä maalaus (tai niiden puhdistus väristä), sanat, jotka takertuvat toisiinsa syksyn märkien lehtien tavoin... Ne kaikki puhuttelivat minua. Lopun aurinko kääntää kolme edellistä nurin, sen valo ja lämpö kun kuivaa kaiken kostean. Pidän siitä kovasti :) Tämä käsittelee omalla ja omaperäisellä tavalla ihmissuhteen vaikeuksia (ovat ne sitten ystävyys- tai parisuhteita) ja se on teema, joka on sinun kirjoittamana tullut kovin tutuksi. Sinulla on todella lempeä tapa tarkastella parisuhteiden vaikeuksia, vaikka niistä ei kärsimystä tai erkanevia polkuja puutu. Tässäkin tekstissä tunnelma on lempeä, vaikkakin raskas, vähän kuin sellainen sade, joka tippuu raskaina pisaroina vaakasuoraan ja kastelee kengät sukkia myöten hetkessä. Se on miellyttävä tapa käsitellä jotain vaikeampaa ilman, että lähtee mässäilemään kurjuudella tai että vähättelisi sitä, kietoen sen joksikin muuksi kuin mitä se oikeasti on.

Tekstin rakenne on myös oiva ja nautin siitä suuresti. Vaikka lauseet tai kappaleet lyhenevät, niiden voimakkuus kasvaa ja jokaisessa osassa tunne on kovin erilainen. Viimeinen osa on neljästä voimakkain ja uhkuu itsenäisyyttä, mutta samalla pientä mysteeriä siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Sen voima tarttuu vähän minuunkin :) Toivon, että neljäs osa kertoo ajatusten muutoksesta, joka johtaa tietoiseen käytöksen muutokseen ja tapaan nähdä asioita toisenlaisessa valossa. Tuo kolmas osa on nimittäin sen verran synkempi, etten toivo sen kasvattavan juuriaan enää syvemmälle.

Voisin varmaan pohdiskella tätä vielä pidemmälle, mutta tiedä, että nautin suuresti tämän hitaasta, pohdiskelevasta tunnelmasta ja vesielementti metaforana kosketti :) Sinä olet taitava ♥

between the sea
and the dream of the sea

Kaarne

 • Unenkutoja
 • ***
 • Viestejä: 8 168
 • Kellopelihurmaaja
Vs: Tilkitsen taivaan reikiä, S
« Vastaus #4 : 16.01.2021 14:42:17 »
Yo hiddenben!

Ensinnäkin: kiitos paljon kommentista. :) Hauskaa, että näin lyhyessä tekstissä on mielestäsi hidas tunnelma - mutta hmm, ehkä se johtuu siitä, ettei tämä ole sillä tavalla kovin juonivetoinen! Tähän meni aikaa suunnilleen kolmisen tuntia, eli lausekohtaisesti aika paljon. Varmaan suunnilleen samaa luokkaa kuin Okaketulla. :P

Neljäs osa on minunkin suosikkini, joten ilahduttaa, että siitä on pidetty paljon! Tuo lause tulee sellaisenaan tai vähän muunneltuna toivottavasti käyttöön jossain muussakin tekstissä. Ja olen kyllä samaa mieltä siitä, että päähenkilö kaipaa elämäänsä ja ajatteluunsa muutosta, ja yhdyn toiveikkuuteen sen suhteen. :) Hänet jätetään lopussa uuden kynnykselle, joten katsotaan, mihin suuntaan hän lähtee!

Kiitos paljon kommentista, oot kiva. ♥

mitä jäljelle jää, kun toiseksi kasvaa, tiedätkö?
vain se on selvää: olen sinun loppuun saakka.
.