Kirjoittaja Aihe: Fan fiction mediassa  (Luettu 4021 kertaa)

kultahattu

 • ***
 • Viestejä: 9
Fan fiction mediassa
« : 24.08.2017 16:18:12 »
En löytänyt ketjua muusta mediasta löytyville keskusteluille fanfictionista, joten laitoin sellaisen pystyyn. Eli tänne mielenkiintoisia artikkeleita ja sen sellaisia ja keskustelua niistä.

Luin New Yorkerin kirja-arvotelun Francesca Coppan kokoamasta Fan fiction readeristä. Eli nykyään oman ficcinsä voi saada yliopiston julkaisemaan kokoelmateokseen. Tämä on mielenkiintoinen käänne, ei ainoastaan lainseikkojen, vaan fan fictionin kirjallisuusarvon kannalta.

Odo

 • Sankari
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 9 647
 • Wow, you're hardcore.
  • Instagram @sonnjawrites
Vs: Fan fiction mediassa
« Vastaus #1 : 20.06.2019 13:31:02 »
Kappas, tämmöinenkin fanitopic löytyi, kun upposi Saivartelijan sivuille (kiitos Finikesän). Hassua, että tämä ei ole nostattanut keskustelua, vaikka fan fiction onkin esiintynyt enemmän tai vähemmän mediassa. Laajennan tässä viestissäni vähän aihetta, mutta jospa se herättäisi keskustelua sitten täälläkin. Oletteko kohdanneet fan fictionia eri medioissa? En itse seuraa kovinkaan paljon fani- tai muuta vastaavaa uutisym. virtaa, mutta aihe tupsahtelee silloin tällöin vastaan tai sitten puskaradiosta kuulee ja sitä kautta saa linkkiä, joita tähän hätään minulla ei tietenkään ole.

Seuraatteko te, mitä fan fiction rintamalla tapahtuu, noin Finin, AO3:n ym. ulkopuolella ja tuolla "maailmalla"? Fan fictionin historia on pitkä ja aiheesta varmasti on yhtä, jos toistakin uutista tai muuta, jos on kiinnostusta lukea. Somellakin varmaan osansa fan fictionin kanssa, milläpä ei olisi?

Finissäkin tehtiin tätä tutkimusta varten kyselyä ellen väärin muista, mutta kuinka monelle se jäi silloin mieleen? Tämä oli lähinnä retorinen kysymys, joten asiaan. Palasin itseasiassa juuri tämän topan innoittamana Fan fiction Suomessa -opinnäytetyön pariin, joka itseasiassa on omalta alaltani. Opiskelen juurikin itse yhteisöpedagogiksi, joten harrastukseni ja alani yhdistäminen on mielenkiintoista. Kokonaan en ole lukenut, mutta tarkoitus olisi asiaan palattuani tutkia, mitä aiheesta on tutkittu. Oletteko lukeneet kyseisen opparin tai muita fanfictioniin liittyviä tutkimuksia? :) Iina Karasti, joka ko. opparin on kirjoittanut taisi tehdä myös kandinsa ja gradunsa aiheesta.

Itseäni mediassa fan fictioniin liittyen on koskettanut eniten luultavasti George R. R. Martinin suhtautuminen teoksistaan ficcaamiseen. Aiheeseen liittyen yksi video täältä, jossa Martin itse puhuu aiheesta haastattelussa (surkea englantini ei sisäistänyt ihan kaikkea, mutta enivei). Tietenkin on tullut etsittyä uutisia myös siitä, mitä J. K. Rowling on sanonut ficeistä myös. Itse olen rajannut oman kirjoittamiseni siihen, etten Martinin teoksista ficcaa, vaikka luenkin satunnaisia GoT/Tulen ja jään laulu -ficcejä. Kuinka suhtaudutte tällaisiin haastatteluihin ym., joissa tekijä kieltää ficcaamisen?

Tämä "keskustelu" (eli topan otsikko) itsessään herätti hieman ajatettemaan aihetta. On erikseen topic (muistaakseni), jossa puhutaan, kuinka ihmiset suhtautuvat ficcailuusi ja sivuan sitä vähän. Millaisissa medioissa olette fan fictioniin törmänneet ja erityisesti se, millaisen kuvan se antaa fan fictionista "tavan janttereille"? Sellaisille, jotka eivät itse ficcaa. Minun jokainen kaverini taitaa "tietää" fan fictionin, mutta oletukset siitä, mitä se on... ette halua tietää vaikka varmaan arvaattekin. Jos siis seuraatte enemmän fani- ja ficci ym. mediaa, kuinka fan fiction esitetään valtayleisölle? Mistä kumpuaa ajatus siitä, että fan fiction on useimmiten laadutonta ja jokseenkin kyseenalaista, että aina laitettaan Harry ja Draco peppuseksiin? Piirini ovat pienet, mutta siihen törmää yllättävän usein ettei useimmilla käy mielessäkään leikkikenttämme laajuus saati se, miten lahjakkaita kirjoittajia myös (etenkin suomalaisella) ficciareenalla on.

Mediassahan fan fiction nousi myös paljon esille Fifty Shades of Greyn myötä, jota en kamalasti seurannut uutisista. Se kuitenkin vaikuttaneen osittain kuvaan fan fictionista, jota en voi kutsua imartelevaksi jokaisessa tapauksessa (sen perusteella mitä vilkuilin aihetta). Itse olen nähnyt vain ensimmäisen leffan, joten en osaa suuremmin ottaa kantaa aiheeseen, mutta kuulopuheiden perusteella Twilight -hahmot paistavat läpi, ym. Suursuosiota nauttiva Fifty Shades kärsii myös kritiikistä "huonoudellaan". Onko tästä tietoa tai ajatuksia, kuinka se vaikutti ficcimaailmaan ja siitä seuraaviin mielikuviin "tavan janttareilla" fan fictionista yleisesti? Se, nostiko tapaus myös ficcarit miten huonoon valoon juuri rahastuksen takia, kiinnostaisi.

"Life is strange sometimes, wouldn't you say?"

flawless

 • Deathbat
 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 8 461
 • Folie à deux
Vs: Fan fiction mediassa
« Vastaus #2 : 03.07.2019 10:40:46 »
Itseäni mediassa fan fictioniin liittyen on koskettanut eniten luultavasti George R. R. Martinin suhtautuminen teoksistaan ficcaamiseen. Aiheeseen liittyen yksi video täältä, jossa Martin itse puhuu aiheesta haastattelussa (surkea englantini ei sisäistänyt ihan kaikkea, mutta enivei). Tietenkin on tullut etsittyä uutisia myös siitä, mitä J. K. Rowling on sanonut ficeistä myös. Itse olen rajannut oman kirjoittamiseni siihen, etten Martinin teoksista ficcaa, vaikka luenkin satunnaisia GoT/Tulen ja jään laulu -ficcejä. Kuinka suhtaudutte tällaisiin haastatteluihin ym., joissa tekijä kieltää ficcaamisen?
Mä olin itse asiassa siinä käsityksessä, että George R. R. Martin tuomitsisi fanfictionin kokonaan, koskaan en ole hänen näkemykseensä tarkemmin perehtynyt eli lienee tullut liian jyrkkä mielikuva, koska tuossahan hän käytännössä sanoo että mitä hän ei tiedä niin se ei häntä satuta eli jos haluaa tehdä sitä omaksi ilokseen niin siitä vaan, mutta hän ei halua nähdä sitä, JA että niiden kautta tienaaminen on väärin, eli rahan tekeminen niillä on moraalitonta. Fanfictionia julkaistaan toki netissä muuallakin kuin sille tarkoitetuilla sivustoilla, esim. tumblrissa ja muissa someissa, mutta pääasiallisesti se tapahtuu ficeille tarkoitetuilla sivustoilla, missä mä en tässä tapauksessa näe ongelmaa. Koska jos teet sen omaksi ja muiden iloksi paikassa joka on tarkoitettu fanfictionille, eikä Martin halua nähdä fanfictionia, niin hän ei mitä luultavimmin niillä sivustoilla aikaansa vietä eli vaikkei hän siitä innoissaan olekaan niin asia lienee niin ok kuin voi olla, koska hän lienee ymmärtävän ettei voi sitä maailmasta poistaakaan. Koen että mun suomeksi Finissä julkaisemani tekstit ovat niin kaukana Martinin silmistä, että mikäli hän on sitä mieltä että kunhan hänen ei tarvitse sitä katsoa ja kunhan sillä ei tehdä rahaa niin olkoon, niin silloin se lienee niin ok kuin voi olla. Toki mä kyllä myös kirjoitan ihan surutta K-18 tekstejä Pottereista, mistä taas Rowling ei pidä vähääkään, mutta eipä hän niitä suomeksi tule Finistä lukemaankaan. Ja vaikka julkaisisinkin niitä englanniksi tunnetummille kansainvälisille sivuille, niin musta fanfiction menee täysin fair usen piiriin, kunhan tehdään selväksi että kyse on fanfictionista eikä millään muotoa alkuperäisteoksen tekijän tekemästä tai hyväksymästä sisällöstä, ja kunhan sillä ei tavoitella rahallista hyötyä, niin silloin musta se on ok. Mä ymmärrän täysin miksi jotkut eivät haluaisi että heidän teoksistaan ficattaisiin, mutta musta fanfiction on niin laajalle levinnyt ilmiö että se nyt vaan on ns. pakollinen paha ja fanittamisen lieveilmiö, joka nyt vaan on olemassa ja that's it, vaikka siinä ongelmallisia piirteitä olisikin. Se on musta vähän erikoista, mitä Martin tuossa sanoi, että fanart on ok mutta fanfiction ei, mua kiinnostaisi että miksi hän hyväksyy yhden taiteen muodon muttei toista, vaikka molemmissa käytetään hyväksi niitä hänen luomiaan hahmoja ja laitetaan heitä kaikenmoisiin tilanteisiin. Vähän kaksinaismoralistisen oloinen kannanotto. Vaikka toisaalta kyllä ymmärrän sen täysin, jos hän on sitä mieltä että hän on ainoa joka pystyy kirjoittamaan hahmoistaan, koska hän niiden luojana tuntee ne parhaiten, ja pitää fanfictionia siten jonain toisluokkaisena taiteen lajina, mutta meh. Siitä oon Martinin kanssa samaa mieltä, että toisen keksimillä hahmoilla ei ikinä saisi tavoitella rahallista hyötyä, se on todella moraalitonta ja väärin, ja siksi musta esim. 50 shades on pahinta roskaa ikinä, koska se on kuin iilimato alkuperäisteoksen kyljessä imemässä siitä rahaa jota se ei ansaitse.

bannu: Sokerisiipi

Kelsier

 • Korpinkynsi
 • ***
 • Viestejä: 1 173
 • ava by Waulish
Vs: Fan fiction mediassa
« Vastaus #3 : 03.07.2019 11:29:24 »
Fini on ainoa fan fictionin seuraamispaikka mulle.

Lisäksi olen katsellut Youtubesta aika paljon Fifty Shades -sarjaan ja Anna Toddin Afteriin (joka on/ oli alunperin rpf Harry Stylesista) liittyviä arvosteluja. Nää on kyllä kaikki ollu negatiivissävytteisiä noita kirjoja kohtaan, mutta useassa on mainittu, että myös oikeast hyvää fanifiktiota kirjoitetaan ja kaikki suhtautuvat fanifiktioon yleensä - siis ilmiönä - positiivisesti.

Itse en ole Fifty Shadesiä enkä Afteria lukenut, joten laadusta on paha mennä sanomaan, mutta jos joskus kirjoihin tarttuisin en odottaisi suuria. Ensimmäisen Fifty Shades elokuvan olen telkkarista nähnyt, se oli ihan ok. Minusta leffastakin näki aika selvästi, että kyseessä on jonkun asteinen Twilight-kopio.

Valtayleisö on varmaan saanut huonoa kuvaa fanficistä näiden takia. Niissä on kaiketi paljon kirjoitusvirheitä ja editointia julkaistavaksi teoksessa muutettaessa olisi voinut suorittaa rankemmalla kädellä. Ja tietysti kumpikin keskittyy seksiin, mikä antaa aika kapean kuvan fanifiktion aihekirjosta.
I make it a policy not to tell anybody to sit down
               I still encourage everybody else to stand up

                            (Sick of Sittin´ - Christina Aguilera)

                

                
               

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 4 590
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Fan fiction mediassa
« Vastaus #4 : 03.07.2019 18:31:20 »
Mielenkiintoinen aihe, hyvä kun nostettiin. :)

Lainaus
Finissäkin tehtiin tätä tutkimusta varten kyselyä ellen väärin muista, mutta kuinka monelle se jäi silloin mieleen?
Minä taisin sen lukea, koska aihe kiinnosti. Ainakin jonkin noista, ellei pariakin, mihin täällä joskus linkitettiin vamistuttuaan. Kuten aina noissa tutkimuksissa, opinnäytetöissä, väitöskirjoissa yms, minua vähän harmittaa että aihetta usein käsitellään aika pintapuolisesti ja melko niukalta katsantokannalta. Toki siksi, että yleensä pysytellään siinä aiheessa, joka ei välttämättä kauhean laaja kannata ollakaan. Mutta lukijan kannalta tietysti olisi mielenkiintoisempi, mitä laajemmin kokonaisuutta käsiteltäisiin eri puolilta. :)

Kuinka suhtaudutte tällaisiin haastatteluihin ym., joissa tekijä kieltää ficcaamisen?
Mielestäni on kohteliasta kunnioittaa kirjoittajan erikseen ilmoittamia toiveita, mutta jos kyse on jostakin normaalista fanijutusta, kuten nyt yleensä fanitarinoista ja fanitaidekuvista, niin ei sen nyt luulisi niin kovasti haittaavan. Ei sitä oikein voi täysin kieltääkään, mutta itse ainakin varmaan välttäisin sellaisia yltiömarginaalisia juttuja, jotka saattaisivat joutua kirjailijan silmiin. Suomenkielistä fanifiktiota tällaisella kohtuullisen pienellä foorumilla en pitäisi kovin pahana juttuna.

Lainaus
Toki mä kyllä myös kirjoitan ihan surutta K-18 tekstejä Pottereista, mistä taas Rowling ei pidä vähääkään, mutta eipä hän niitä suomeksi tule Finistä lukemaankaan.
Sama täällä, anteeksipyyntöni Row-tädille. ;)

Yksi asia, mihin aina silloin tällöin silmä osuu, on se, miten ficcarit saattavat esittää toiveen, ettei heidän hahmoistaan (vaikkapa originaaliteksteissä) saisi tehdä omia versioita. Siinä tulee väkisinkin vähän kaksinaismoralistinen fiilis. En näe siinä eroa, onko hahmo jonkun kuuluisan kirjailijan vai yksittäisen finiläisen; jos se jotakuta inspiroi niin siitä kannattaisi olla vain hyvillään ja ottaa se kehuna. En ole itse toistaiseksi kokenut tarvetta kirjoittaa kovin monilla hahmoilla ylipäätään, saati kenenkään originaalificcarin hahmoilla, mutta jos tuo kirjoittaja on aktiivinen ficcimaailmassa, niin tuntuisi se vähän hassulta sellaista kieltääkään. Mutta kyllä siinäkin on tietynlainen tunneäly paikallaan, mitä niillä toisen hahmoilla tekee; itse rinnastaisin suorastaan nettikiusaamiseen sellaisen tilanteen, jossa joku tahallaan ottaisi toiselle tärkeän ja rakkaan henkilöhahmon vain siksi, että saisi oikein mässäillen sen raiskata, tappaa ja paloitella, ja pistää sitten esille, että alkuperäinen kirjoittaja siihen varmasti törmää. Useimmiten tosin varmaan ne, joilla on halu kirjoittaa toisen hahmosta jotain lisää, tekevät sen siksi, että tykkäävät itsekin hahmosta niin paljon, että tahtovat laajentaa siihen liittyvää kokonaisuutta.

En tiedä, tulenko itse ikinä kirjoittamaan saati julkaisemaan mitään, joka inspiroisi toisia tarttumaan hahmoihini, mutta jos niin sattuisi käymään, lupaan että siitä vaan. Mutta jos se on jotain gorea, niin älkää näyttäkö minulle.  ;D

Millaisissa medioissa olette fan fictioniin törmänneet ja erityisesti se, millaisen kuvan se antaa fan fictionista "tavan janttereille"?
Aika niukasti on tullut vastaan. Jonkin verran olen viime vuosina ottanut aiheen keskusteluissa esiin ja kertonut kirjoittavani muun ohessa myös fanifictiota. Useimmiten vastaanotto on ollut myönteinen. Media nyt totta kai tuppaa sitä seksipuolta näkyviin ihan siksi, että sillähän sitä lukijoiden huomiota herätellään, oli aihe mikä tahansa.

Fifty Shades -sarja ei välttämättä olisi kiinnostanut niin kovin teemansa puolesta muutenkaan, mutta erityisesti sen takia, etten hirveästi tykännyt Twilightista. Ja kun kuulin, että kirja on siitä tehtyä fanfictionia, josta on vain nimet muutettu julkaisua varten, kiinnostus sen lukemiseen lopahti täysin. Tämä on minunkin käsitykseni mukaan se mediassa tunnetuin esimerkki fanfictionista ja sen kaupallistamisesta.

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~