Kirjoittaja Aihe: Fanikulttuurista  (Luettu 6755 kertaa)

Lady Riddle

 • ***
 • Viestejä: 25
Fanikulttuurista
« : 14.06.2018 01:06:30 »
Hei kaikki!

Päädyin tälle foorumille 10 vuoden jälkeen ja ilokseni näin, että tämä on vielä pystyssä ja oma tilikin vielä olemassa. Tästä innostuneena haluaisin näin nostalgia höyryissäni keskustella fanikulttuurista. Kiinnostaisi kuulla teidän mielipiteitä/fiiliksiä/muistoja esimerkiksi seuraavista kysymyksistä:

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?


Itse muistelen, että parasta Potter yhteisöissä oli nimenomaan se yhteisön tunne. Hype ja vertaistuki aina uuden kirjan ilmestyttyä ja kaikenlaiset tapahtumat toivat omaan varhaisnuoruuteen paljon iloa ja silloinkin tuntui, että se kaikki oli hyvin spesiaalia. Muistan myös, että mt-ongelmat olivat silloin keskusteluissa ja itsekin löysin täältä vertaistukea ja lohtua, kun sitä en muualta saanut. Se oli tärkeää.

Viimeisen kirjan ilmestyttyä oma Potter innostus hiljalleen laantui ja myös aktiivisuus eri faniyhteisöissä hiipui. Yksi asia kuitenkin pysyi, fanfiction. Vuonna nakki ja kivi löysin tämän kirjallisen ihanuuden juurikin FinFanFunin kautta ja kautta vuosikymmenen se on pysynyt mun salaisena ilona. Aiheet tosin ovat siirtyneet Potterista aina Star Warsiin ja Marveliin. Tällä hetkellä sanoisin, että juurikin supersankari hömpötykset on Harry Potteria kiinnostavampia, mutta näinhän tämä menee, mielenkiinnon kohteet vaihtuu ^^

Potter fanitus on hiipumisista riippumatta pysynyt tärkeänä osana identiteettiä. Se oli mulle henki ja elämä nuorempana. Oon tosi iloinen, että aikoinani löysin fanikulttuurin ilot, näin aikusiällä ne suorastaan kiinnostavat. Kiitos siis FinFanFun <3

Onko täällä yhä aktiivisia käyttäjiä vuosilta -2009? Oma prime taisi (ainakin viestien määrän perusteella) olla vuonna 2008.

Olisi kiva kuulla muiden fanimuistoja niiltä ajoilta, kun uutta kirjaa odotettiin kuin kuuta nousevaa :)

- Lady Riddle
(omg tätä nostalgiaa)

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 5 581
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #1 : 14.06.2018 02:49:40 »
Kivaa kun löysit tänne takaisin, Lady Riddle! Tottahan muistan sinut. :)

Tämä onkin mielenkiintoinen aihe keskustella, kehno vain kun pitäisi olla jo nukkumassa tähän aikaan. Mutta Fini on kyllä ihan omaa luokkaansa ja tämä yhteisö on edelleen hyvin rakas. En ole koskaan ollut täältä kovin pitkään poissa, ainoastaan hiljaisempia aikoja on ollut ihan irl-kiireiden takia. Nyt parina vuonna itsekin olen aktivoitunut enemmän, erityisesti ehkä The Walking Dead -fandomin innoittamana. HP on kuitenkin se pääasiallinen fandom edelleen, ja kaikki muu lähinnä huvittelua siinä sivussa.

Palaan aiheeseen paremmin ehtiessäni. Toivottavasti muutkin innostuvat kirjoittelemaan ajatuksistaan!

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~

Fairy tale

 • ***
 • Viestejä: 2 771
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #2 : 14.06.2018 13:32:21 »
Päädyin tälle foorumille 10 vuoden jälkeen ja ilokseni näin, että tämä on vielä pystyssä ja oma tilikin vielä olemassa.


Kukkuluuruu.
Myös minä olin täältä 10 vuotta pois ja kävi kuten sinullekin, vanhat tunnarit olivat olemassa ja salasanankin nousi jostain muistin perukoilta. Olin myös vanhassa Finissä vuodesta 2004 alkaen ja sieltä siirryin tänne 2007. Pidin tosiaan pitkän tauon 2007-2016 mutta lähinnä uusi kirja "Kirottu lapsi" ja elokuva "Ihmeotukset" saivat minut lukemaan Potteritkin uudelleen läpi ja niiden jälkeen Taikamaailma alkoi jälleen elämään ja taikaveri virtaamaan suonissa.

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?
Fanikulttuuri on minulle asiasta jauhamista samanmielisessä porukassa, joidenkin fanitavaroiden tai vaatteiden omistamista ja hankkimista, fanifiktion kirjoittamista ja elokuvien/sarjojen aina vain uudelleen katsomista tai kirjojen uudelleen lukemista. Alussa kirjoitin fanifiktiota hobiteista (2004-2005) ja nämä ovat toisella foorumilla vielä tallessakin. Sen jälkeen olen kirjoittanut pääasiassa Taikamaailmaan sijoittuvia fikkejä, joissa oli myös kirjoitustaukoa sen samaiset 10 vuotta jotka olin täältä pois.

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
Fanikulttuuri tarkoittaa minulle sitä, että on samanmielinen joukko tai porukka, jonka kanssa voi keskustella asiasta sillä tasolla että kysymyksiin löytyy aina joku joka osaa vastata. Jos jostain asiasta herää keskustelua, se saa kannatusta ja siihen löytyy keskustelijoita ja vastaajia. Voidaan siis keskustella vaikkapa Voldemortin lapsuueesta tai Severuksen mielenterveydestä siinä missä kahvinjuonnista tai jäätelönsyönnistäkin.

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?
Fani-urassani on ainoastaan foorumillakäyntikatkoksia. Itse fanitus on aina pysynyt. Siihen vaikuttaa sekin, että toinen aihe saattaa "olla nukkumassa" kun jokin muu aihe on ajankohtaisempi. Kun Taikamaailmassa alkoi tapahtua, se vain ponnahti ylös ja palasin myös foorumille.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
Fantasia-fanitukseni alkoi vuonna 2000 luettani Taru Sormusten Herrasta ja silloin eksyin ensimmäistä kertaa edes minnekään netin syövereistä löytyvälle keskutelufoorumille. Olen sydämeltäni hobitti - aina. Siellä foorumillakin olen ollut katkoitta ja ihmisiä näen miiteissä irl. Siellä fanitetaan myös Pottereita, Doctor Whota ja Uutta Sherlockia joita itsekin fanitan. Sinne mahtuu myös Star Wars ja paljon muuta (joita en niinkään fanita). Mutta sieltä löytyy ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella hobiteista, enteistä, haltioista ja Potterin taikamaailmasta siinä missä päivän syömisistäkin.

Mitähän tarinoita muilta löytyy?


Lady Riddle

 • ***
 • Viestejä: 25
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #3 : 14.06.2018 20:29:27 »
Fiorella Uskallanko edes kysyä mistä muistat mut?  :D

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 5 581
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #4 : 14.06.2018 21:40:20 »
Fiorella Uskallanko edes kysyä mistä muistat mut?  :D
Hih, ihan nimimerkiltä. :) En olisi varmaan edes tajunnut, että olet niin kauan poissa ollutkaan, ellet olisi sanonut. ;)

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
Uskaltaisin väittää, että Finissä on ihan oma tunnelmansa ja ihanaa porukkaa. <3 Juuri se yhdessä tekemisen meininki, joukkoon kuuluminen ja vuorovaikutteisuus on minulle täällä tärkeää.

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?
Sanoisin että "fini-uraani" on tullut pieniä taukoja, jos elämä on pitänyt kiireisenä. En ole kuitenkaan koskaan jättäytynyt kokonaan pois sen koommin, kuin aikanaan vihreään Finiin kirjauduin. Jollen ole joutanut osallistumaan, olen kuitenkin aika ajoin kurkistellut, mitä täällä on tekeillä. :) Kirjoittamisessa on ollut taukoja pakon edessä, kun ei ole ollut aikaa, mutta finiläisyyteeni se ei ole vaikuttanut.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
Minusta tuli joku vuosi sitten yllättäen melko kova The Walking Dead -fani (erityisesti tiettyjen hahmojen/näyttelijöiden suhteen), joka on ainakin minulle tosi epätyypillinen ja yllättävä juttu. En ole juuri milloinkaan kiinnostunut näyttelijöistä, laulajista jne, vaan hahmoista, musiikista, elokuvista, kirjallisista tuotoksista itsessään.

Fanikulttuurissa on tapahtunut sosiaalisen median ja internetin myötä tosi iso muutos. Enää ei eletä sitä aikaa, kun etsittiin hitaalla ja monimutkaisen tuntuisella internet-haulla Johnny Deppin ja Winona Ryderin kuvia ja opeteltiin foorumipohjaisen keskustelun käyttämistä alkumetreiltä. Nykyajan fanit ovat yllättävän paljon läsnä idoliensa arjessa ja tietävät miltei reaaliajassa, missä nämä ovat ja mitä tekevät. Tieto leviää somessa pelottavallakin nopeudella. Monet julkisuuden henkilöt keskustelevat faniensa kanssa tai huomioivat näiden tekemisiä hämmentävänkin paljon.

Myös faniyhteisöt ovat kehittyneet. Olen kokenut riemastuttavana ja elämää rikastuttavana asiana faniyhteisöihin kuulumisen, sillä vaikka minulla on laaja ystävien ja läheisten piiri, silti melkein kaikki, mikä minua kiinnostaa, on muiden mielestä tosi outoa ja heidän on vaikea ymmärtää, mikä jossain tällaisessa jutussa kuin vaikka fanifiktiossa voi oikeasti niin paljon inspiroida. ;) 

Potter-innostus minulla ei ole hiipunut, ennemminkin elpyi entisestään, kun nyt on tullut uusia juttuja. Ennen kirjoitin pelkästään HP-fanfictionia, mutta nyt on joukkoon tupsahdellut myös uusia fandomeja ihan huvin vuoksi. ;) Jopa tuokin Star Wars ja Marvel ovat nyt alkaneet kiinnostaa kirjoittamisen suhteen.

Olisi kiva kuulla muiden fanimuistoja niiltä ajoilta, kun uutta kirjaa odotettiin kuin kuuta nousevaa :)
Ne kirjan odotukset olivat legendaarisia, kun pohdittiin porukalla miten juonenkäänteet voisivat mennä, ja luettiin entisiä sataan kertaan alle ja kirjoitettiin ficcejä, joissa esitettiin vaihtoehtoisia tulevaisuuskäänteitä (joko huumorilla tai vakavissaan). :D Ja kun luettiin sitä uutta kirjaa ja keskusteltiin samalla kun luettiin. :) Se oli ihanaa, sitä tunnetta kaipaan.

Minulla on erityisen lämpimät muistot siitä, että viimeisimpien kirjojen aikaan (varmaan viitosesta eteenpäin?) luin sen aina ensin itse heti suoraan englanniksi, ja sitten luin ne ääneen ystäville ja siskoille samalla suomeksi kääntäen. Meillä oli pitkiä lukuiltoja, joimme teetä ja söimme herkkuja ja keskustelimme kirjan tapahtumista. Luin ääneen useamman tunnin putkeen, eikä kukaan olisi millään malttanut lopettaa. Ne ovat jääneet tosi ihanana aikana mieleen, oli todella hauskaa! <3

Finimuistoista vahvimpina ovat jääneet mieleen ne ajat, kun keskustelut rönsyilivät oikein kunnolla ja foorumilla oli ihan kunnon draamaa, mitä seurata. Sitten, kun Vihreä Fini kaatui ja ficit katoilivat pohjalta, se yhteishenki ja välittäminen ja yhteinen luopumisen tuska oli sydäntälämmittävää kaiken sen hämmingin keskellä. Muistan sitä tosi lämmöllä, että yhteydenpito tärkeimpien finikavereiden kanssa onnistui aina jotain kautta, vaikka foorumi ei toiminutkaan. (Minulla ei ollut ketään irl-finituttua, joten pelko yhteyksien menettämisestä oli todellinen!) Ja millä riemulla lähdettiin jälleenrakentamaan uutta Finiä. :)

Yhteen aikaan tulivat pinnalle Livejournal ja kaikensortin rinnakkaisfoorumit eri fandomeille. Myönnän pitkin hampain, että on se oikeasti ihan kivaa, että Fini on auki nyt myös muille fandomeille, vaikka minut varmaan muistetaan kaiken uudistuksen ja erityisesti HP-keskittymän purkamisen suurena vastustajana.  ;D Olen silti erittäin iloinen kun Fini kuitenkin on pysynyt juurilleen uskollisesti ennen kaikkea HP-foorumina.

Myös Finin kirjamessuilla edustamisesta jäi lämmin muisto. :) Se onkin ainut kerta, jolloin olen tavannut finiläisiä livenä, ihan yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~

zilah

 • Sydänten kapteeni
 • ***
 • Viestejä: 680
 • "Olet tullut laivaan, luumuseni?"
  • Zilahin Kirjasto
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #5 : 06.07.2018 01:05:44 »
Ihan nostalgiamielessä tulin minäkin vastaamaan. Minun ficciurani alkoi siitä, kun vuonna 2005 keväällä kirjauduin siihen ensimmäiseen, keltaiseen Finiin.  ;D

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?
No lähinnä se on harrastus ja ajanviete. Rentouttavaa vaihtelua muutoin niin hektisen elämän ohella.

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
Ehdottomasti se, että Finin kautta olen tutustunut muihin asianharrastajiin ja eräistä heistä on tullut ystäviä, joita ilman en osaisi elämääni edes kuvitella.

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?
Sanotaanko näin, että fanitus on ollut jatkuvaa, mutta kohteet ovat välillä vaihtuneet. Nykyisin Fini ei enää tunnu sillä tavoin kodilta kuin joskus muinoin, koska minun suosikkifandomini ovat melko harvinaisia. Yhdessäkin on minun lisäkseni vain yksi suomenkielinen kirjoittaja. Tästä syystä olen ajautunut osittain kansainväliselle puolelle ja oli vuosia aikaa, etten suomeksi juuri kirjoittanut.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
Kuten edellisestä vastauksesta jo selvisi, kyllä. HP on jo melkein jäänyt, mutta aika ajoin palaan sen pariin lukijana. Rakkaimmat fandomini tällä hetkellä ovat Master And Commander ja Lordi John, ja näistä kahdesta kirjoitan aktiivisimmin. Muita suosikkeja iki- ihana Tolkien, Sherlock Holmes ja Twilight. Minulle on tosin helppo tarjoilla uuttakin ja tällä hetkellä kiinnostaa mm. Avengers, sekä Doctor Who.

Lady Riddle

 • ***
 • Viestejä: 25
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #6 : 08.07.2018 23:54:19 »
Johan tässä vierähti taas useampi viikko ennen kuin päädyin kirjottamaan. Aika surullista, että kymmenessä vuodessa ei stressin aiheet oo juurikaan muuttuneet; yhä vaan saa taistella koulun ja (omien?)korkeiden kriteerien kanssa. Oh, this stress.


Fiorella, missä vaiheessa Fini kaatui? Katosiko silloin ficejä? Omat oli täällä tallella eli tapahtuiko korjausliikkeitä vai oliko kaatuminen ennen omia kirjoituksia...

Edellisestä vastauksesta tulikin mieleen kysyä, että kuinka moni käyttää kansainvälisiä fici-sivustoja? Itse löysin jo teininä tietenkin Fanfiction.com:in ja pari vuotta sitten Archieve of Our Own:n. On aina yhtä sykähdyttävää, kun näissä tulee vastaan suomenkielinen työ. Pakkohan sitä on aina stalkata profiili  ;D

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 5 581
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #7 : 09.07.2018 00:19:41 »
Fiorella, missä vaiheessa Fini kaatui? Katosiko silloin ficejä? Omat oli täällä tallella eli tapahtuiko korjausliikkeitä vai oliko kaatuminen ennen omia kirjoituksia...

Edellisestä vastauksesta tulikin mieleen kysyä, että kuinka moni käyttää kansainvälisiä fici-sivustoja? Itse löysin jo teininä tietenkin Fanfiction.com:in ja pari vuotta sitten Archieve of Our Own:n. On aina yhtä sykähdyttävää, kun näissä tulee vastaan suomenkielinen työ. Pakkohan sitä on aina stalkata profiili  ;D
Hm, milloinkas se nyt olikaan. Varmaan silloin vähän ennen kuin tämä versio foorumista perustettiin. Näköjään olen rekisteröitynyt tänne 3.7.2007 eli varmaan niitä aikoja.

Kyllä silloin katosi paljon tekstejä. Jokainen kynnelle kykenevä hamstrasi talteen kaikkea sitä mukaa kun viestiketjut katosivat ja foorumi tyhjeni. Osalla oli tiedostot tallessa ennestään omalla koneella tai toisilla foorumeilla, osalla ei. Kommentit tietysti hävisivät, vaikka tekstejä saatiinkin palautettua vähän kerrassaan. On paljon sellaisia, joita vieläkin kaipailen, vaikka en edes muista kunnolla mitä ne olivat, muistaa vain sen tunnelman mikä oli lukiessa.

Minulla on jäänyt kansainväliset sivustot vähemmälle. Monesti on kyllä niihinkin houkuteltu. Pitää joskus joutaessaan katsoa jos sinnekin ehtisi. Lukenut olen englanniksi silloin aikoinaan ennen kuin minulle selvisi, että suomessakin on olemassa fanfictionia.  ;D Sepä vasta olikin löytö, kun Finiin törmäsin!

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~

Voldemort

 • Vieras
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #8 : 09.07.2018 12:11:33 »

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?

En mä tiedä, merkitseekö fanikulttuuri mulle oikeastaan mitään sinänsä. Aika usein se tuntuu nykyisin ja oikeastaan ennenkin negatiiviselta. Sosiaalinen media vielä on pahentanut asiaa, mutta jos nyt ajattelee hetken positiivisesti niin se merkitsee asioiden jakamista samanhenkisten ihmisten kanssa siinä missä muut pitää hulluna. :)

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?

Fanikulttuurissa parasta parhaimmillaan samanhenkiset ihmiset, jotka ruokkii toisiaan ja hulluja ideoitaan. Se on yksi elämän kantavia voimia, että on jotain harrastusta ja henkistä inspiraatiota muun elämän ohella. Ilman sitä ei tulisi ehkä toimeen. Finissä parasta on se, että täällä on enimmäkseen järkeviä ihmisiä ja mukava meininki.

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?

Fanituksen kohteet on vaihtunut vuosien mittaan, mutta mitään pitkää pysyvää taukoa jonkin asian fanituksesta ei ole ollut. Foorumisodat saa lähtemään ja palaamaan. Viimeisimmäksi tosin poistin tilini vain siksi, että kyllästytti ja edellisestä poistosta oli liian kauan. En ole kiintinyt tileihini enkä viestimääriini enkä siihen näkyykö profiilissani, kuinka kauan täällä on tullut pyörittyä. :D 

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?

En ole aktiivinen oikein missään nykyään. Kansainvälisiä foorumeita ja muita välttelen kun tuntuu olevan hullu meininki. AO3 oli kiva siihen asti kun tajusin, että siellä on sallittua ihan suora provoficcien kirjoittaminen tyyliin, jos vihaat jotain paritusta tai pidät sitä moraalittomana, kirjoitat muutaman tai pelkän yhden rivin ficin ja kuorrutat sen tageilla, että tämä paritus on väärin. Siitä on muiden kiellettyä provosoitua, mutta kyllä mulle jää sellaisesta paska maku suuhun. Varsinkin kun törmäsin tietysti siihen että tätä prooa harrastetaan, koska oma suosikkiparitus on kilpaileva paritus.

tellie

 • ***
 • Viestejä: 1 385
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #9 : 31.08.2018 20:50:46 »
Edellisestä vastauksesta tulikin mieleen kysyä, että kuinka moni käyttää kansainvälisiä fici-sivustoja? Itse löysin jo teininä tietenkin Fanfiction.com:in ja pari vuotta sitten Archieve of Our Own:n. On aina yhtä sykähdyttävää, kun näissä tulee vastaan suomenkielinen työ. Pakkohan sitä on aina stalkata profiili  ;D

Silleen ns. tarpeen mukaan, eli jos etsin jotain tiettyä fandomia. Aloitin itse "urani" ff.netistä, josta tykkäsin ja tykkään edelleenkin älyttömästi siinä mielessä, että sen pohja on enemmän tai vähemmän optimoitu ficcaamiselle ja kommentoinnille, joskin tykkäisin, että kommenttien vastauksetkin olisivat oletuksella näkyvissä. Samaan aikaan ff.net on riittävän yksinkertainen, mutta hakukriteerit ovat nykyään aika kehittyneet.

AO ei iske ollenkaan samalla tavalla, vaikka toisaalta tykkään sen teksteistä usein enemmän kuin ff.netin, joka kuitenkin kokee jonkun sortin sensuuria. En erityisesti tykkää lukea pornoa (mitä nyt joku satunnainen underage M/M incest dubcon torture kinkillä), mutta jotenkin vaan... Tuntuu siltä, että ns. kokeneet kirjoittajat ovat ainakin joidenkin fandomien kohdalla siirtynet AO:iin. Pohjana taas en tykkää siitä läheskään niin paljon kuin ff.netistä. Jotenkin sekave ja sellainen, meh.

Sitten on tietysti adultfanfiction, mutta nimensä mukaisesti se on keskittynyt aika vahvasti pornoon, joka tosiaan ei ole minun juttuni tässä toiminnassa. Joitakin ns. juonellisia pornopätkiä on tullut kyllä sieltäkin luettua, siis ihan todella timanttisia.

Livejournalista tulee välillä etsittyä, mutta se on vähän sellaista haukotuttavaa touhua. Jokunen kinkfest saattaa löytyä silloin tällöin, mutta taas kerran - koska en diggaa pornosta ensisijaisesti, niin joudun aika paljon kaivamaan niistä ennnen kuin löytyy sellaista kamaa, jota ihan 4realz haluan lukea. Tosin kinkfestien kunniaksi se, että siellä menee usein niin synkeisiin ves-- öh, eritteisiin, että voi mennä jo mielenkiintoiseksi hahmotulkinnaksi.

Jonkun verran olen myös lukenut Deviantartissa, mutta pohjana se on syvältä perseestä ja hakeminen tuntuu joltain voiveitsellä suoriteltulta pernanpoistolta. On siellä kyllä hyvääkin settiä, mutta hankala löytää silleen yks-risti-kaks.

// ff.netissä julkaisin siis aikanaan suomeksi, kun finfanfun oli vielä sen verran vahvasti HP-foorumi, että ei oikein napostellut. En siis ole koskaan fanittanut HP:ta. Noissa muissa ei ole edes tunnareita.
« Viimeksi muokattu: 31.08.2018 20:53:24 kirjoittanut tellie »
I am experiencing an unfamiliar sense of motivation.
- Kai, last of the Brunnen-G

Mirgaxus

 • ***
 • Viestejä: 6
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #10 : 04.09.2018 23:08:36 »
Heips! Ajattelinpa tulla tähän topaan vähän verryttelemään "suomen kielen taitoja"...

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?
Jo yli kymmenen vuoden ajan se on ollut fikkien lukemista/eskapismia, "passiivista kuluttamista". Viimeisen 1,5 vuoden aikana olen vihdoin uskaltautunut itsekin kirjoittamaan, kommentoimaan fikkejä, luomaan profiileja sivustoille yms. Sen myötä suhde fanikulttuuriin ja fikkeihin on syventynyt. Ensimmäistä kertaa on tullut tutustuttua muihin faneihin, kuin myös huomattua että munkin tarinoille löytyy se oma lukijakuntansa. Se on ollut voimaannuttava kokemus.

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
FinFanFunissa tai suomalaisessa skenessä en ole pyörinyt, vaikka tekisi mieli tännekin ujuttautua kyllä ja opetella suomeksi taas kirjoittamaan. Fanikulttuurissa ylipäänsä parasta on totta kai se jaettu yhteinen kiinnostuksenkohde, ja se, että jokainen pääsee toteuttamaan omaa faniuttaan just sellaisella tavalla kuin itse haluaa. Ei ole mitään auktoriteettia kieltämässä ja sanomassa, että hyi hyi, tuo sun fikkisi tai fanarttisi on nyt ihan väärin ;D

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?
Sellaisia on/off-kausia, jolloin saatan lukea vain pari fikkiä viikossa ;D Ei tästä addiktiosta eroon pääse.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
No siis, HP on se fanituksen kohde nro 1! Tietokonepelien parissa tulee myös pyörittyä, mutta ei nykyään enää silleen intensiivisesti.

sorrowsworn

 • the Salty
 • ***
 • Viestejä: 87
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #11 : 20.11.2018 06:15:36 »
Muistan tutkiskelleeni tätä topaa aikaisemmin, mutta unohdin sitten totaalisesti vastailla! Eli, eli.

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?
Olen urheilufani, joten ihan ekana tuli mieleen se, miten urheilujoukkueiden fanit tyypillisesti kannattavat omiaan. Sonnustaudutaan oman joukkueen väreihin, ostetaan ja omistetaan fanirekvisiittaa, kannatetaan katsomossa laulaen ja taputtaen, lähdetään fanimatkoille, yms. Riippuu tietty vähän lajista! Vähän laajemmalla skaalalla kun mietin, niin fanikulttuuri tarkoittaa minulle ihan vain sitä fanittamista ja kannattamista. Sitä, että löytyy jokin juttu, joka inspiroi ja tuntuu omalta ja oikealta. Faniyhteisö tulee kuvioon mukaan, kun halutaan hakeutua nauttimaan siitä kiinnostavasta jutusta toisten samoin ajattelevien ihmisten kanssa. Minulle fanittaminen on myös vastapainoa arjelle, siinä saa akkuja ladattua ja koettua ehkä sellaisia elämyksiä, joita ei normiarki tarjoa. :)

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
Vähän sivusin tätä jo äskeisessä vastausosiossa, kun puhuin porukalla fanittamisesta, mutta omien kokemusten mukaan faniyhteisöstä voi parhaimmillaan saada tosi paljon yhteisyyden ja porukkaan kuulumisen tunnetta. Kanssafanien keskuudesta on ehkä myös helpompaa löytää potentiaalisia kavereita, koska mielenkiinnonkohteet osuvat ainakin joltain osin kohdalleen. Finissä tykkään siitä, että täällä on paljon henkeviä keskusteluja, syvällisempää mielipiteiden vaihtoa ja lohdullista vertaistukea, jos sellaiselle on tarvetta.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
Muutamat näyttelijät ovat sellaisia, että heidän tähdittämiään televisiosarjoja ja elokuvia tulee katsottua vähän kuin automaationa. Sitten on seurajääkiekko, johon hurahdin yläasteella. Siitä lähtien tässä on ollut jokerilasit visusti päässä ja elämä on ollut pelipäivää, välipäivää ja pitkästyttävää off-seasonia. Tietokonepeleistä tykkään myös, World of Warcraftia olen pelannut varmaan kymmenen vuotta, mutta jaksan edelleen innostua uudesta sisällöstä ja pelin eeppisestä keskiaikatyyppisestä fantasia-loresta ja tematiikasta. Taidan siis vähän fanittaa sitäkin. :D
do you still feel the pain of the scars that won't heal?
your eyes have died but you see more than I