Kirjoittaja Aihe: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2  (Luettu 162119 kertaa)

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 4 238
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #640 : 24.08.2018 14:11:26 »
Olen useamman kerran jäänyt miettimään sitä, että miksi köyhät taikovat perheet eivät enemmän muuttaneet esineitä toisiksi tms. jos kerran vain kaksi asiaa ei ole taiottavissa 1. raha ja 2. ruoka, niin mitähän muita taikasääntöjä onkaan olemassa, että Weasleyn köyhä perhe ei voinut taikoa vaikkapa lisää vaatteita esim. joistain suurikokoisista raparperinlehdistä tai muuta sen tyylistä. Miksi Ron joutui tosiaan pukemaan neljännellä luokalla sen karmean ja nolon juhlakaavun ylleen?
Jos niin olisi, niin velhot olisivat varmaan jo poistaneet köyhyyden maailmasta. ;) Varmaan siihen pätee joku kaiken tasapaino, että vain yksittäisiä asioita voi muuttaa taikomalla, tai kenties taitava velho näkee esineestä, että se on taiottu joksikin muuksi... Jolloin köyhän prameilu mukarikkaana vain tekee tilanteesta nolomman?

Voi myös olla, että Ronin juhlakaapu ei ollut oikeasti ihan niin nolo kuin hänen itsensä mielestä. Ja kenties ikätovereiden. Tietysti Rowin tarkoituksena on ollut korostaa näillä jutuilla yhteiskuntaluokkien eroja velhoväenkin keskuudessa, mutta jos näin ihan fandomin sisällä kuvitellaan, niin onhan se vähän hassua, ettei kukaan kaverikaan auttanut Ronia esim. hankkiutumaan eroon röyhelöistä tai muuttamaan edes väriä muodikkaammaksi, tuskin se olisi kovin vaikeaa ollut? Itse olisin Ronin sijassa varmaan mennyt pyytämään kaikessa hiljaisuudessa apua McGarmiwalta, Minervahan oli heille vähän niin kuin se oma opettaja ja hallitsi muodonmuutokset hyvin.

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~

carrowfan

 • Hah, respect
 • ***
 • Viestejä: 760
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #641 : 15.11.2018 18:26:39 »
Toi on kyl totta. Vasta nyt rupes ajattelee tolleen et ehkä Rowling halus luoda niit yhteiskuntaeroi, koska niitähän on oikeastikin.
"Papereissa 20, henkisesti 17"

Ilomiete

 • ***
 • Viestejä: 338
 • Ava Crystedin, joulukalenterista
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #642 : 06.01.2019 10:53:56 »
Feeniksin killassa salaperäisyyksien osastolla kuolonsyöjä loitsi Hermioneen jonkun violetilta liekiltä näyttävän loitsun, niin onko tästä tietoa mikä loitsu/kirous kyseessä?

suomenkielisessä versiossa sivulla 956

//oiskohan tän pitäny tulla kysymyksiä pottereista osioon?
orbis unum

Winga

 • ***
 • Viestejä: 1 947
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #643 : 28.01.2019 10:36:46 »
Ilomiete, uteliaisuudesta päädyin googlaamaan ja sitä ei näemmä oo nimetty. PotterWikiassakin se on vaan Antonin Dolohov's curse. Yllättävän pitkä sepustus mutta nimetön kirous kuitenkin.
"It's just like I always say; if you want to find something weird you have to go downtown."

Fairy tale

 • ***
 • Viestejä: 1 731
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #644 : 12.03.2019 08:09:48 »
Kuuntelen parhaillani Salaisuuksien kammiota äänikirjana. Siinä väitettiin, että Ron oli menossa Kiellettyyn metsään ensimmäistä kertaa silloin kun hän Harryn kanssa seurasi hämähäkkejä. Olihan Ron siellä jo ollut. Hieman myös hämmensi se, että ykköskirjassa Hagrid sanoo Toran olevan Kielletyssä metsässä melkoinen jänishousu koiraksi ja silti Harry ottaa sen vartavasten mukaan hämähäkkikeikalle. No, tuossa vaiheessa piski tarvitsi ulkoilutusta, kun Hagrid oli edellisenä iltana haettu pois koululta. Minua vähän hymyilytti kun mainittiin Hämäkäkin vaimo nimineen kaikkineen, kun en ollut tuollaista hauskaa yksityiskohtaa muistanutkaan. Myhäk ;-)

Myös kakkoskirjan alussa tulee ilmi, ettei Harrylla ole tässä vaiheessa vielä hajuakaan missä ja millä tavalla Malfoyt asuvat. Piileskellessään Burkes&Borgesin kaapissa Harry vasta alkaa ajatella, että Draco sopisi asumaan johonkin kartanoon.

Sitten huomasin yksityiskohdan, jota elokuvat olivat vähän sotkeneet mielessäni. Valedron aikana koulun rehtorina oli siis Armando Dippet ja Dumbledore oli professorina. Dumbledore oli siis kuitenkin se koulun professoreista, joka kävi tervehtimässä Tom Valedroa orpokodissa ennen koulun alkamista? Tämä selvinnee myöhemmistä kirjoista. Jotenkin oli jäänyt mielikuva että Dumbledore oli jo silloin rehtorina, mutta eipäs vain ollutkaan.
« Viimeksi muokattu: 12.03.2019 08:17:47 kirjoittanut Fairy tale »

Tundra

 • ***
 • Viestejä: 475
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #645 : 12.03.2019 08:56:48 »
Kuuntelen parhaillani Salaisuuksien kammiota äänikirjana. Siinä väitettiin, että Ron oli menossa Kiellettyyn metsään ensimmäistä kertaa silloin kun hän Harryn kanssa seurasi hämähäkkejä. Olihan Ron siellä jo ollut.
Miten niin oli ollut? :) Jos mietit sitä, kun Viisasten Kivessä porukkaa lähetetään Kiellettyyn metsään jälki-istuntoon, niin eihän Ron siellä silloin ollut. Siellä olivat Harry, Hermione, Neville ja Draco. Näin ainakin kirjoissa - siitä en osaa sanoa, onko leffassa asia toteutettu toisin.

Fairy tale

 • ***
 • Viestejä: 1 731
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #646 : 12.03.2019 09:08:43 »
Tundra, tiiätkö. Ei siitä ole kuin reilu kuukausi, kun kuuntelin äänikirjana ykköskirjan ja miksi ihmeessä pääni on näin laho, että olin ihan varma että Hermione oli se, joka ei ollut mukana vaan Ron! Siinä tapauksessa kakkoskirjan ajatus on looginen, mutta tässä alkaa epäillä kohtaa omaa henkilökohtaista kovalevyä ja sinne tallentunutta väärää muistikuvaa.  (Ai kamala kun vanhuus ei tule yksin).  :)

Larjus

 • Sir Candy
 • ***
 • Viestejä: 1 089
 • Sytytä kämppäs palaan, se on voimaa.
  • twitter
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #647 : 28.03.2019 21:01:15 »
Mikä järki kaksintaistelujen "kakkosmiesten" (second) on jatkaa sitä taistelua, jos toinen alkuperäisistä osaanottajista kuolee? Tai niinhän Ron selitti Harrylle Viisasten kivessä. Mutta miksi niin on? Kun mun mielestä kaiken järjen mukaan kaksintaistelu loppuu viimeistään siihen, että toinen kuolee. Vai onks kaksintaitelujen ihan vihoviimeiselle lopulle joku muu järkevä peruste? Vai pitääks taistelijoiden apurienkin kuolla ennen kuin kaikki on ohi? Vai häh?  ;D
Let me show you what I like
Then you can be it on my tiny cupcake

Fairy tale

 • ***
 • Viestejä: 1 731
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #648 : 17.06.2019 07:54:50 »
Tulen taas tänne kummastelemaan kirjassa vastaan tullutta. Luen kutoskirjaa. Siinä tuli kirjan alkupuolella vastaan kohta jossa Harry ihmettelee miksi joku ei tietyssä tilanteessa taikonut ruokaa. Oliko jossain aikaisemmassa kirjassa maininta että ruoka on yksi niitä, joita ei voi taikoa? Ymmärrän kyllä ruoan siirtämisen paikasta toiseen kuten Tylypahkan keittiöstä Suuren salin tupapöytiin.

Sitten siellä tuli vastaan myös loitsutunneilla taiottava viini. Viiniä on siis mahdollista taikoa viinietikasta, kun saa ainesosat jotenkin erotettua toisistaan. Vai sillä lailla.

Sitten luvussa "hautajaisten jälkeen" Harry juo onnenjuomaa. Kirja kertoo selvästi että Harry, Ron ja Hermionen menevät kolmisin makuusaliin jossa Harry tuota juomaa juo. Oliko jossain aikaisemmassa kirjassa maininta etteivät tytöt voisi mennä poikien makuusaliin? Tai päinvastoin? Hahaa! Kyllä vaan voivat. Tämä vahvistetaan vielä seuraavassa luvussa, kun Ron kertoo Lavenderin nähneen että hän ja Hermione poistuivat makuusalista kahdestaan, kun Lavender ei nähnyt Harrya. Tämän jälkeenhän Lavender ja Ron viimein erosivat. Minulle on edelleen vähän epäselvää missä kirjassa on maininta luiskaksi muuttuvista portaista, joka estää poikien menon tyttöjen makuusaliin. Olen itse sitä mieltä että jos tuollainen sääntö on, sen on oltava voimassa vain hiljaisuuden aikana, ja kutoskirja vahvistaisi tätä ajatusta.

flawless

 • Deathbat
 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 7 717
 • Folie à deux
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #649 : 17.06.2019 08:34:29 »
Tytöt voivat mennä vapaasti poikien makuusaliin, mutta pojat eivät pääse lainkaan tyttöjen makuusaliin. Peruja vanhasta ajatusmallista, jossa perustajien mukaan tytöt olivat luotettavampia kuin pojat. Kerrotaan vitoskirjassa, jossa Ron pyrkii tyttöjen makuusaliin viemään Hermionelle uutisia ja närkästyy kun se onkin kiellettyä, koska Hermione käy niin usein heidän makuusalissaan.

Ruokaa ei voi loihtia tyhjästä, mutta sitä voi siirtää ja tehdä ainesosista.
AJOITTAIN EPÄAKTIIVINEN, VIESTEIHIN VASTAAMINEN SAATTAA KESTÄÄ!


ava: Ingrid, bannu: Sokerisiipi

Vehka

 • Unenkutoja
 • ***
 • Viestejä: 5 781
 • Phantom Thief of Hearts
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #650 : 04.07.2019 16:46:22 »
Että miksi ois miksi legilimens (joka on siisti ja upea sana siistille ja coolille taikajutulle) on käännetty lukilitis? Litslätslöts, ei jatkoon. (Käytän itse ficeissäni lukitilista tästä syystä.)

Muuten toki arvostan käännöksiä erittäin paljon. ♡

tell me, Atlas, what is heavier:
the world or your heart?

Surunmurhaaja

 • Arvuuttaja
 • ***
 • Viestejä: 2 627
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #651 : 18.12.2019 21:02:18 »
Että miksi ois miksi legilimens (joka on siisti ja upea sana siistille ja coolille taikajutulle) on käännetty lukilitis? Litslätslöts, ei jatkoon. (Käytän itse ficeissäni lukitilista tästä syystä.)

Muuten toki arvostan käännöksiä erittäin paljon. ♡
Tulin vain esittämään tänne suuren järkytykseni siitä, että oon kaikki nämä vuodet automaattisesti lukenut lukitilis. Oon lukenut myös ton sun kirjoittaman lukilitiksen pari kertaa väärin ja en käsittänyt tän viestin ideaa. :D Googletin koska en voinut uskoa silmiäni ja olen suuresti järkyttynyt. Koska olen vuosia lukenut ja puhunut lukitiliksesta, en aio myöskään vaihtaa kantaani. Anarkia kunniaan!

Nyt en uskalla ajatella mitä kaikkea muuta oon lukenut vuosien saatossa väärin! Kohta joku tulee sanomaan tänne että Sektumsempra on oikeasti Sektumseepra tjs ja joudun tekemään ankaran ragequitin koko fandomista. :P
Vanhan runontekijän sanoin
Täynnä uhmaa ja kauneutta
Luon rannanmitan valkeaa vaahtoa
Sinut kauniina kuin kärsivä jumala

Crysted

 • Queen of sad songs
 • ***
 • Viestejä: 3 399
 • inFINIty
  • Listaukseni
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #652 : 18.12.2019 21:37:39 »
Repesin sektumseepralle :D Mutta siis joo, en varmaan olisi tajunnut, että olen tainnut käyttää lukitilis ja lukilitis ihan sekasin siellä täällä missä sattuu, ellei Nevilla olisi ottanut asiaa puheeksi :D Lukitilis on ehdottomasti järkevämmän kuulonen kyllä.

Never underestimate the power of fanfiction

Isfet

 • Korpinkynsi
 • ***
 • Viestejä: 994
 • kuppi teetä kaipaukseen
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #653 : 18.12.2019 22:22:28 »
Apua! Ilmaisen kanssajärkytykseni. Olen nimittäin aina lukenut myös tuon sanan väärin lukitiliksena o_O
 
Ja ei sillä, järkykset tuskin päättyvät tähän. Luin suvereenisti kolme ensimmäistä kertaa Potterit sillä tavalla, että en tajunnut luihuinen sanan toista i kirjainta. Siis luihunen. Tiedän, minut sietäisi kivittää.Tai ehkä uudet, vähemmän naarmuiset silmälasit auttaisivat. 

Pitää varmaan ottaa taas kirjasarja kauniiseen käteen ja koittaa oikeasti lukea ne, sanasta sanaan ja kirjain kirjaimelta. Sektumseepra vaikuttaa ihan todennäköiseltä, eikös punaiset haavat juovitakkin ihoa vähän sillä tavalla? Vai mitä häh?  x'D
So wake me up when it's all over
when I'm wiser and I'm older
all this time i was finding myself
and I didn't know I was lost

Surunmurhaaja

 • Arvuuttaja
 • ***
 • Viestejä: 2 627
Vs: Potter-kirjoissa mieltäni jäi vaivaamaan.... #2
« Vastaus #654 : 07.01.2020 10:27:36 »
Miksi hylättyjä arvosanoja on 3? Onko jossain selitetty, että olisi jotain merkitystä epäonnistuitko Surkeasti, Hirveästi vai Peikon arvoisesti? Jos et saa tarvittavia pisteitä läpäistäksesi koetta, niin mitä väliä sillä on miten kaukana läpäisyrajasta olit? On tiedossa, että jos saat Surkean jostain oppiaineesta niin arvosanaa voi korottaa käymällä koko kurssin uudestaan läpi. Hirveälle ja Peikolle asialle ei ole vahvistusta, mutta luulisi että hylätyn tasosta riippumatta oppiaineen voi uusia koska muuten systeemi olisi vaan epäreilu. Koska kompensointia ei ilmeisesti arvosanojen suhteen tunneta ja pelkkää koetta ei voi uusia (hylätty on hylätty ja kurssi on käytävä kokonaan uudestaan) niin edelleen, mitä väliä hylätyn tasoilla on?

Kuulostaa vaan oppilaiden kiusaamiselta että vielä eritellään miten pahasti olet tyrinyt.  ::) "Olisit voinut tyriä vähemmän pahasti, mutta tämä oli kyllä niin umpisurkeaa että olet ansainnut Peikon. Häpeä." Missä muualla on käytössä järjestelmä, jossa oikein eritellään tyrimisen tasot? ;D

Koetin googlettaakin asiasta, mutta haut tyyliä "Hogwarts 3 different failed grades" eivät antaneet vastausta.


Lisäksi se, että hyväksyttyjä arvosanoja on vaan 3 tuntuu tosi tiukalta meiningiltä, koska arvosteluprosentit on 0-100. Jos oletetaan hyväksytyn rajan olevan esim. 50% niin arvosanan sisällä on tuolla matematiikalla tosi paljon eroja. Jos esim. Kelvollinen on 50-69%, Odotukset ylittävä 70-89% ja Upea 90-100% niin kyllä mua riipisi että mun 69% on yhtä Kelvollinen kuin kaverin 50%. :P Tämä on kuitenkin helpommin nieltävissä kuin nuo hylättyjen arvosanojen tasot, kun muistaa miten konservatiivinen koulu Tylypahka muutenkin on.
Vanhan runontekijän sanoin
Täynnä uhmaa ja kauneutta
Luon rannanmitan valkeaa vaahtoa
Sinut kauniina kuin kärsivä jumala