Kirjoittaja Aihe: KOLMIVELHOTURNAJAISET: Aistit (ilmoittautumisaikaa JATKETTU 17.7. ASTI)  (Luettu 975 kertaa)

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834

grafiikka: Odo

On turnajaisten aika! Näin kesän korvalla käynnistetään uusia tuulia puhaltavat, järjestyksessään 29. turnajaiset. Olemme uudistaneet sekä äänestämisen että osallistumisen, joten tällaisia turnajaisia ei foorumilla ole vielä koskaan aiemmin nähty! Tämän lisäksi turnajaistopik on aikaisempaa aktiivisempi paikka, sillä lisäämme tänne teemaan sopivia ja luovuutta herätteleviä kirjoitusinspiraation murusia läpi koko turnajaisten ajan.

MILLÄ OSALLISTUN
Turnajaiset ovat fandomvapaa tapahtuma ja osallistuvan työn muoto on vapaa eli voit kirjoittaa tekstin, piirtää, valokuvata, tehdä videon, tai vaikkapa yhdistellä näitä kaikkia! Muista ikärajoittaa osallistuva työ. Tekstien maksimikäraja on K-18, grafiikkojen ja muiden töiden K-11.

OSALLISTUMINEN
Kilpailutyön voi lähettää 01.05.2022–17.07.2022 välisenä aikana. Äänestysaika avataan pian osallistumisajan loppumisen jälkeen.

Lähetä valmis työ yksityisviestillä kaikille turnajaisvalvojille: Odo, Vanilje, Unohtumaton. Kerro työsi ikäraja ja mahdolliset varoitukset.

ÄÄNESTYKSESTÄ:
Ilmoittautumisen päätyttyä avautuu äänestäminen, ja jokaista osallistuvaa työtä on nyt mahdollista äänestää antamalla työlle 5 pistettä, 3 pistettä tai yhden (1) pisteen. Eniten pisteitä kerännyt työ julistetaan turnajaisten voittajaksi! Sijoittuneiden määrä on suhteutettu osallistujamäärään, eli
max. 4 osallistujaa -> yksi sijoittunut
max. 5 osallistujaa -> kaksi sijoittunutta
6 tai enemmän osallistujia -> kolme sijoittunutta

INSPIRAATIOPAKETIT
Värit
Maaseutu / kaupunki
Eläinten aistitANTOISIA TURNAJAISIA JA LUOVUUDEN ILOA!
« Viimeksi muokattu: 03.07.2022 16:19:34 kirjoittanut Unohtumaton »

ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834

grafiikka: Odo

Voimme suunnata jo katseemme kesään tai värikkäisiin vappupalloihin ja serpentiineihin. Värit symboloivat eri lähteissä hieman eri asioita, mutta ehkä nämä inspiraation muruset herättävät sinua ajattelemaan vapun ja kesän eri värejä, tunteita ja heräävätkö aistisi yhdessä luonnon kanssa.

Haistatko jo kevään kukat? Näetkö ympärilläsi luonnon värimaailman heräävät valkoisen talven jälkeen? Kuuletko, miten ampiaiset alkavat surista kukissa? Tunnetko nurmikon jalkojesi alla? Maistatko kesän ensimmäiset mansikat? Mitä tunteita nämä aistit sinussa herättävät?

Tunnetko puron sinisen veden varpaillasi?
harmonia, luottamus, sympatia
hengellisyys, fantasia

Maistatko punaiset metsämansikat?
rakkaus, viha, viettelys

Tunnetko kirkkaan keltaisen auringon paisteen ihollasi?
uskollisuus, optimismi, nuoruus

Näetkö valkoisen lumen sulamisen?
tahtoa aloittaa uutta, avoimuus, rehellisyys
rauha, parannus, tyyneys

Haistatko vihreän nurmen?
terveys, orastava rakkaus, rentoutuminen
vapaus, parantuminen

Kuuletko violettien harakankellojen kahinan tuulessa?
voima, epävarmuus, luovuus, mielikuvitus

ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus

Odo

 • Sankari
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 11 725
 • Corpse Bride


M A A S E U T U / K A U P U N K I

Tällä kertaa inspiroidumme maaseudusta ja kaupungista - ehkä jopa molemmista samassa tarinassa! Kärpäsiä, kutittavia heinänkorsia, kaupungin valot ja aina vain jatkuvat tiet. Ehkä tiet muuttuvat asfaltista hiekkateiksi tai toisin päin vieden sinut kaupungista maalle tai sinne ja takaisin. Tunnelmoikaa, mitä näette, maistatte, tunnette, kuulette tai haistatte maaseudulla tai kaupungissa. Inspiroivia kirjoitushetkiä!

k u v i a • m a a s e u d u l t a

“It is not easy to walk alone in the country without musing upon something.”

12345
6 •  789

k u v i a • k a u p u n g i s t a

“We moved into a cabin in the countryside.
I couldn't handle the spiders.
You couldn't handle my drama.
I moved back to the city.”


1234 •  5
6 •  7

l a i n a u k s i a • m a a s e u d u l t a

"Sunsets, a beautiful horse in a field, the captivating view after climbing a mountain, happy children, the first sip of coffee in the morning, the scent of old book pages, keeping your house plants alive, watching your adopted hens flourish or simply being in good company." -Labhandar Rós

"Let us freely walk in the countryside, like a horse peacefully walking towards sunset without any particular purpose!" -Mehmet Murat Ildan

"Ulkohommat vaihtuvat vuodenajan mukaan. Kasvimaat on laitettava, kukkapenkit kitkettävä, ruukkukukat istutettava. Nurmi on leikattava, matot pestävä, mansikat poimittava, viinimarjat kerättävä. Sipulit kuivatettava, perunat nostettava, omenat ja luumut säilöttävä. Halot on kannettava, lumet luotava, komposti huollettava. Tähdellistä tekemistä on tarjolla aina kun ovesta ulos astuu." -Kirsi Pehkonen

l a i n a u k s i a • k a u p u n g i s ta

"No city should be too large for a man to walk out of in a morning." -Cyril Connolly

"If I see my city as beautiful and bewitching, then my life must be so too." -Orhan Pamuk

ä ä n i m a a i l m a a

Maaseudun äänimaisemaa
Kaupungin äänimaisemaa


s e k a l a i s t a

13 things to do in the countryside when bored

#maaseutuelämä Twitterissä

TOP-10 maalaisten mokat kaupungissa

How to be a tourist in your own city?

T U R N A J A I S I I N • O S A L L I S T U M I N E N • 30.6. A S T I !


»Isn't the view beautiful? It takes my breath away. Well, it would if I had any.»

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834
Olethan jo tutustunut inspiraatiomurusiin? Kaipaatko vielä jotain, millä inspiroitua kirjoittamaan? Ensi viikolla julkaistaan turnajaisten kolmas inspiraatiopaketti, joten kannattaa pysyä kuulolla.  ;)

ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus

Vanilje

 • haywiress
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 3 262
 • © Ingrid

Grafiikka: Odo


~ * ~

Ihmisille tuttujen aistien lisäksi eläinmaailmasta löytyy toinen toistaan ihmeellisempiä aisteja ja kykyjä, kuten sähköaisti tai kaikuluotaus. Hyppää tutkimusmatkalle eläinmaailmasta löytyvien erikoisten aistien maailmaan alta löytyvien esimerkkien kautta! Voisiko tarinasi sisältää eläinhahmoja? Entä jos tekstisi hahmoilla olisi jokin näistä aisteista?

~ * ~KäärmeKyy-, pyton- ja boakäärmeillä on erityinen sierainten yläpuolelta löytyvä kuoppaelin (pit organ), jolla ne aistivat infrapunasäteilyä kuoppaelimen pohjalta löytyvien aistinsolujen avulla. Kuoppaelimen ansiosta nämä käärmeet pystyvät muun muassa aistimaan saaliseläimen ruumiinlämmön.

Lisäksi käärmeillä on erittäin tarkka ja kehittynyt hajuaisti. Käärmeet lipovat kieltään ulos suusta, jolloin kaksikärkiseen kieleen tarttuu hajupartikkeleita. Käärmeen suussa sijaitseva Jacobsonin elin ”haistaa” nämä partikkelit, kun kielessä olevat partikkelit päätyvät kosketuksiin Jacobsonin elimen kanssa käärmeen vetäessä kielen takaisin suuhun.VesinokkaeläinVesinokkaeläin käyttää erityistä sähköastia muun muassa ravintoa, kuten matoja ja katkarapuja, vesistön pohjasta etsiessä. Sukeltaessaan vesinokkaeläin sulkee silmänsä, korvansa ja nenänsä, ja saalistaa nokan iholla sijaitsevien sähköreseptorien avulla. Nämä sähköreseptorit aistivat saaliin lihassupistusten aiheuttamia sähkökenttiä, ja kenties nokkaa edestakaisin liikuttamalla vesinokkaeläin arvioi saapuvan signaalin suunnan.


HaiKuten vesinokkaeläimet, myös muun muassa hait aistivat sähkökenttiä. Lorenzinin ampullaet ovat hain kuonossa sijaitsevia pieniä geelitäytteisiä kanavia, joiden pohjalla on sähkökentän muutoksia havaitsevia aistinsoluja. Saaliin liikkuessa lihassupistukset aiheuttavat muutoksia sähkökentissä, jotka hai havaitsee sähköaistinsa avulla, ja pystyy näin paikantamaan saaliinsa.


ElefanttiHyvän muistinsa lisäksi elefanteilla on erittäin hyvä kuulo: ne pystyvät tuottamaan aistimaan erittäin matalataajuisia ääniä, jopa 1-20 Hz, kun taas ihmisen kuulon alaraja on 20 Hz. Elefantit käyttävätkin näitä infraääniä monenlaiseen viestintään, kuten lauman ohjaamiseen tai kumppanin etsintään. Hyvän kuulonsa ansiosta elefantit kykenevät kuulemaan näitä ääniä jopa 10 kilometrin päähän!


MehiläinenMehiläiset saattavat lentää jopa 12 km pesältään ravinnon ja siitepölyn perässä, ja käyttävät monia aistejaan suunnistaessaan takaisin. Ne käyttävät haju- ja näköaistiaan paikantaakseen tuttuja alueita, sekä saavat vinkkejä esimerkiksi auringon asennosta. Viimeisimmäksi on saatu selville, että mehiläiset hyödyntävät myös maan magneettikenttiä suunnistaessaan.


LepakkoErityisesti yöllä saalistaessaan lepakot käyttävät suunnistuksessa apuna kaikuluotausta. Ne tuottava hyvin korkeataajuisia ihmisen kuuloalueen ulkopuolella olevia ääniä, ultraääniä, ja paikantavat edessä olevat esteet sekä mahdolliset saaliit sen perusteella, kuinka kauan äänellä kestää heijastua takaisin. Suunnan ja sijainnin ne pystyvät päättelemään muun muassa sen perusteella, kumman puolen korvaan ääni saapuu ensin.


HyttynenHyttyset, väistämätön kesäriesa, löytävät tiensä kohteensa luo usean vaiheen kautta. Ensin ne haistavat uloshengityksessä elimistöstä poistuvan hiilidioksidin, jonka perusteella ne suunnistavat oikeaan suuntaan. Lähemmäs päästyään ne käyttävät näköaistiaan, ja lopulta ne aistivat kohteensa ruumiinlämmön.


PoroAnkarissa oloissa selvitäkseen poroilla on hyvin kehittynyt näköaisti: ne pystyvät näkemään matalien aallonpituuksien ultraviolettivaloa, jota esimerkiksi ihmissilmä ei kykene näkemään. Tämä on hyödyksi erityisesti talviaikaan, jolloin lunta on paljon ja valon määrä vähäistä: ravinnon, ympäristön ja saalistajien paikantaminen helpottuu ultraviolettinäön ansiosta.

i lost my heart / my home is the ocean

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834


Vielä on muutama päivä aikaa osallistua – ja vielä on muutama viime hetken inspiraatiomurunen tarjolla!

Moni asia kuvataan aistielämyksenä – usein positiivisena, kaikkia aisteja hivelevänä kokemuksena. Kirjoittaisitko sinä jostain seuraavasta?

Teatteri on aistielämys.
Tuoksuvat kasvit ovat aistielämys.
Luonto on aistielämys.
Seksi on aistielämys.
Hengellisyys on aistielämys.
Leikkiminen on aistielämys.
Ystävyys on aistielämys.


ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834


Aisteista on moneksi – mutta entä jos jokin aisti on
...(yli)herkkä?
...vaimea?
...puuttuu?
...sekaisin?

Jos kosketus on aina kuin kivireki selän päällä? Tai painavinkin ote kuin höyhenen kutitus? Jos ei maistakaan makeaa? Tai jos kuulee kilometrin päässä lepattavan perhosen? Jos näkee veden alle? Tai haistaa lähestyvän rajuilman?

ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834
ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYY TÄNÄÄN! VIELÄ EHTII MUKAAN!

Viime hetken vinkki:

Mieti, minkälaista maailmaa entisaikoihin on aistittu. Kun korvissa ei ole hurissut tuuletin tai auto, kun lihaa on suolattu niin että suuta kuivaa, kun sumentunutta näköä ei ole korjattu lasein? Eläydy menneeseen maailmaan kaikilla aisteilla!

ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834
ILMOITTAUTUMISAIKAA ON JATKETTU 17.7. ASTI VÄHÄISEN OSALLISTUJAMÄÄRÄN VUOKSI!

Nyt on oiva tilaisuus osallistua ja vaikuttaa turnajaisten jatkumiseen.

ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834
Vielä olisi (kesää) ja monta hyvää päivää jäljellä osallistua!

Entä jos...

kirjoittaisit rakkauskirjeen omille aisteillesi?

ottaisit valokuvan, joka tuo kesän koettavaksi kaikilla aisteilla?


ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus

Vanilje

 • haywiress
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 3 262
 • © Ingrid

Grafiikka: Odo


Minkälaisia aistikokemuksia voisi löytyä eri vuosisadoilta? Menneisyydestä, tulevaisuudesta? Keskiajalta, 1800-luvulta, nykyhetkestä, 2200-luvulta?

Kuvia: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12


Entäpä aistikokemukset eri maissa ja maanosissa? Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa, Oseaniassa, Antarktiksella? Jopa toisella planeetalla?

Kuvia: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

i lost my heart / my home is the ocean

Vanilje

 • haywiress
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 3 262
 • © Ingrid
VIELÄ ON REILU VIIKKO ÄÄNESTÄÄ KILPAILUTÖITÄ! Linkit kilpailutöihin ja ohjeet äänestämiseen löytyvät TÄÄLTÄ.

i lost my heart / my home is the ocean

Unohtumaton

 • Uno
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 2 834
Viimeisiä päiviä viedään äänestyksessä! Vielä ehtii äänestämään turnajaisissa.  :)

ja ilo viilsi heitä miekan lailla
ja heidän ajatuksensa liitivät maille joilla tuska ja ilo virtaavat yksiin
ja kyyneleet ovat siunauksen viini.

listaus