Kirjoittaja Aihe: Työnhakuahdistuksen ABC | K11 | vitutusfic  (Luettu 798 kertaa)

Beatrix Bones

 • Ylempi alilehmä
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 3 565
Työnhakuahdistuksen ABC | K11 | vitutusfic
« : 20.05.2021 23:51:57 »
Author: Beatrix Bones
Title: Työnhakuahdistuksen ABC
Genre: Parodia, satiiri
Rating: K11
Warnigns: Saatetaan sivulauseessa vähän pilkata erästä PS:n europarlamentaarikkoa.

A/N: Elikkä siis minä tässä odottelen gradun arvosanaa, jotta valmistuisin. Tämän jälkeen mun pitäisi alkaa hakea töitä (kesän jälkeen siis) ja ahdistaa jo valmiiksi. Tässäpä teille mun ajatuksia työnhaun ahdistavuudesta.

Työnhakuahdistuksen ABC


Jokaiselle tulee eteen sen hetki, kun on aika hylätä ihanan huoleton elämä ja aloittaa työnhaku siirtyäkseen pieneksi oravaksi siihen suureen oravanpyörään, jota työelämäksikin kutsutaan. Hyvästi pitkät yöunet, myöhäiset aamupalat ja elämänilo. Tervetuloa vitutus, ahdistus ja syvällinen pohdinta siitä, hyppäisinkö sillalta tänään vai huomenna. Toisaalta kuolema korjaa opintolainat ja univelan, joten LinkedIN-postausten sanoin ”positiivinen ajattelu kunniaan”.

Aloitetaanpa työpaikkailmoituksista. Kuinka moni tietää ne työpaikkailmoitukset, joissa haetaan vastavalmistunutta moniosaajaa, jolla kuitenkin täytyy olla kymmenen vitun vuoden työkokemus ja lisäksi vaatimuksena JavaScript, Python, Vue, Node.js ja Alkon viinit. Suomen ja englannin natiivitasoinen osaaminen on vaatimus, jonka lisäksi ruotsi, ranska, japani, swahili ja muinaiskiina katsotaan eduksi. Ihanteellinen hakija on itseohjautuva, tunnollinen, myyntitaitoinen ja itse itsensä perehdyttävä. Niin, ja kaiken tämän lisäksi yksi suurimmista vaatimuksista on sosiaalisuus. Suomessa. Maassa, jossa ennen koronaa pidettiin bussipysäkillä neljän metrin turvaväli tuntemattomaan matkustajaan ja jos pysäkin katoksessa on jo joku niin sinne ei mennä, vaikka taivaalta sataisi lapsia ja kaktuksia. No toisaalta näitä työpaikkailmoituksien vaatimuksia lukiessa kaktusten sataminen taivaalta ei tunnu enää missään, sillä yksi on jo syvällä perseessä.

Yllä oleva työpaikkailmoitusesimerkki koskee tietenkin kassamyyjän työtä K-Supermarketissa, mutta ilmoituksessa on jäänyt mainitsematta oleellisimmista taidoista aivoihin sisäänrakennetut Google Maps ja Finavian aikataulut, joiden tarpeellisuus ilmenee vasta itse työnteossa heti ensimmäisenä päivänä ensimmäisen tunnin aikana. Jokaisen itseään kunnioittavan ruokakaupan myyjän täytyy tietää, kuinka asiakas pääsee autolla Hangosta Nuorgamiin ja milloin lähtee seuraava Finnairin lento Roomaan. Tämän lisäksi myyjä muistaa tuotteiden hinnat ulkoa – kaikkien 10 000 tuotteen – ja hyväksyy mukisematta S-etukortin K-Supermarketissa.

Mutta, mikäli tavoitteesi ovat korkeammalla ja haet esimerkiksi myynti- tai talousjohtajaksi, edellä mainittujen lisäksi odotetaan asunnon myyntiä tai vuokrasopimuksen purkua ja muuttoa työpaikalle, jotta on työnantajan käytettävissä myös keskellä yötä. Tämän lisäksi olet verkostoitunut LinkedINissä vähintään 5 000 muun henkilön kanssa, jotta sinulla on verkostot valmiina tulevia alaisia palkatessa. Koska on myös tärkeää saada asiat tapahtumaan nopeasti tiimissä, olet opiskellut luottamuksella johtamista, mutta sen lisäksi myös käynyt kidutuskeinojen kurssin Guantanamo Bayssa (mikäli pehmeämmät johtamistavat eivät tehoa). Tehtävään sopiva koulutus on tietenkin triplamaisteri KTM, HTM ja OTM.

Hakijoita edellä mainittuihin työpaikkoihin on tietenkin miljoona ja hakuprosessissa on viisikymmentä osiota, jotka alkavat kymmenen tunnin videohaastattelusta kolmelta yöllä ja päättyvät 5G-sirun asentamiseen käsivarteen koronarokotteen yhteydessä. Vaikka ei työpaikkaa tippuisikaan niin ainakin on suomalaisilla paremmat signaalit, kun yrittää puhelimen Instagramilla vakoilla yläasteaikaista ihastusta. Kaikki työnhakuprosessin osat läpäistyäsi saat kuitenkin sähköpostissa vastauksen Windowsin Blue Screen of Death -kuvankaappauksena, jossa lukee ”something went wrong :(” ja kuulet, että työpaikan sai omistajan veljenpoika, jonka suurimmat saavutukset elämässä ovat tavutuskilpailun häviö ala-asteella ja gradun plagioiminen Laura Huhtasaarelta.

Mikäli työpaikka ei kuitenkaan irtoa edellä mainituista paikkahakuilmoituksista, voit aina ryhtyä yrittäjäksi! Tällöin kuitenkin sinulla täytyy olla jo valmiina miljoonien arvoinen liikeidea, johon voit hakea sijoittajia Leijonanluolasta tai hakea ponnahdusta Jaajon marionettina Diilin kautta, jossa järjestät ensin Ruisrockin kahdessakymmenessäneljässä tunnissa, jonka jälkeen herätät Kim-Jong Ilin kuolleista ja järjestät Bidenin, Putinin ja Kim-Jong Ilin välisen huippukokouksen Helsingissä. Helppoa, eikö?

Tämän lisäksi kunnon yrittäjällä on muutamia elintärkeitä taitoja, joista ensimmäisenä on osata nukkua kahdeksan tunnin yöunet neljässä tunnissa. Kunnon yrittäjä herää virkeänä joka aamu kello neljältä, herättyään käy vetämässä triplatriathlonin tunnissa ja palaa sen jälkeen syömään maittavan brittiläisen aamiaisen, jonka on itse tietenkin valmistanut Sandringhamin kartanon mailla viljellyistä ja metsästetyistä raaka-aineista. Pitäähän yrittäjän syödä yhtä laadukkaasti kuin Englannin kuningattaren. Seuraavaksi yrittäjä paneutuu kahdenkymmenen tunnin työpäiväänsä, jonka aikana hän hankkii tuhat uutta asiakasta, myy yrityksensä kymmenellä miljoonalla, ostaa sijoitusasunnon Eirasta ja kirjoittaa omaelämäkerran ”hyvästä pöhinästä”.

Kuinka ihanan vaivatonta ja nautinnollista työnhaku ja työelämään siirtyminen yleisesti ottaen oikein onkaan!
Ava © flawless

Odo

 • Sankari
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 11 608
 • merirosvo
Vs: Työnhakuahdistuksen ABC | K11 | vitutusfic
« Vastaus #1 : 21.05.2021 10:25:45 »
Minä luin tämän yöllä ja naureskelin tälle parvekkeella istuskellessani niin, että varmaan naapuritkin kuulivat. :D Tämä on niin parodisella tavalla totta, että ei tosikaan. Työnhaku-ilmotukset ja työnhaussa tosiaan pitäisi olla aikamoinen moniosaaja ja 4h/viikossa H&M:n kassalla muodin edellä kävijä ja intohimoinen uusista trendeistä, ihan oikeasti, puhumattakaan noista sinun kaikista (kärjistetyistä) esimerkeistä sieltä kaupan kassalta johtajaksi tai yrittäjäksi. Tuotahan tämä vähän niin kuin on ja hienosti kirjoitettu! ;D

Isfet

 • Kaamoskirjuri
 • ***
 • Viestejä: 1 415
 • kuppi teetä kaipaukseen
Vs: Työnhakuahdistuksen ABC | K11 | vitutusfic
« Vastaus #2 : 21.05.2021 10:53:37 »
Vielä ehdin kommentoida yhtä tekstiä ennen seuraavaa seminaaria, olkoon se siis tämä. Koska tämä oli kyllä aika huippu, t. useita työhakemuksia tänä keväänä viljellyt  :D

Ah, vastavalmistunut (tai opintojen loppuvaiheessa oleva, mikä oikeasti on työnantajan tapa sanoa että saat hakea paikkaa jos onnistut vetämään paketin kasaan ennen sitä maanantaita, jolloin haluamme sinut remmiin, ei suinkaan niin että voisit vielä pitää loppuseminaaria ja kirjoitella ne pari rästiesseetä olemattoman perehdytyksen ohessa) moniosaaja joka on varustettu kokemuksella vastaavista ja mielellään ylemmistä työtehtävistä! Ihastuttavan tuttu vaatimus, nauroin jo tässä  ;D

Lainaus
Niin, ja kaiken tämän lisäksi yksi suurimmista vaatimuksista on sosiaalisuus. Suomessa.

Niinpä, minne voivat päästä ne introvertit suorittajat jotka haluavat vain tehdä duunia vastamelukuulokkeet korvilla tai mieluummin omassa toimistossa, parhaimmillaan kotona?   :o  :D

Lainaus
kuulet, että työpaikan sai omistajan veljenpoika, jonka suurimmat saavutukset elämässä ovat tavutuskilpailun häviö ala-asteella ja gradun plagioiminen Laura Huhtasaarelta.

Koska suhteet on kaikki kaikessa eikä ne verkostotkaan auta jos henkilökohtaisia siteitä sattuu olemaan. Ja gradun plagiointi Huhtasaarelta, en kestä  ;D

Lainaus
Tämän lisäksi kunnon yrittäjällä on muutamia elintärkeitä taitoja, joista ensimmäisenä on osata nukkua kahdeksan tunnin yöunet neljässä tunnissa.

Totta kai, koska eihän se sellainen yrittäjä joka ei huolehdi omasta hyvinvoinnistaan ja harjoita mindfullnesia viidesti päivässä osaa huolehtia mistään muustakaan!   :D   :D

Tämä oli kyllä loistava, kiitos!
ja mä uskon ihmeisiin
tai ainaki sanon niin
olihan joskus tääl
lentävii dinosauruksii

Beatrix Bones

 • Ylempi alilehmä
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 3 565
Vs: Työnhakuahdistuksen ABC | K11 | vitutusfic
« Vastaus #3 : 21.05.2021 12:16:56 »
Odo ihanaa kuulla, että tämä vitutuksissani kirjoittama teksti on ilahduttanut sua noin paljon! Toivottavasti et kovin montaa naapuria herättänyt. XD Ja siis kyllä, on aivan käsittämätöntä miten esimerkiksi asiakaspalvelun työntekijäksi on kolmiportainen haku; ensin itse hakemus, sitten videohaastis ja vielä lopuksi livehaastattelu. :D Tämä vain paranee, mitä "parempiin" töihin hakee. Musta oli paras joku pohdinta LinkedInissä, jossa yksi kettuuntunut työnhakija oli sanonut haastattelussa, että hän on intohimoinen rahan ansaitsemisen suhteen, joten siksi haki tätä työpaikkaa. :D Kiitos kommentista!

Isfet kiitos sinullekin kommentista! Kyllä, siis opintojen loppuvaiheessa oleva on melkein jokaisessa paikassa synonyymi vastavalmistuneelle, ja usein myös nämä paikat ovat entry-level (palkattomia) harjoittelijapaikkoja. Mielenkiintoista, että opinnoista valmistuneen oletetaan elävän pyhällä hengellä - tuossa tilanteessahan eivät enää opintotuet ja -lainat juokse. Palkattomia harkkapaikkoja onkin kritisoitu jo jonkin verran LinkedInissä, joten toivottavasti tämä trendi on muuttumassa. Itse olen ekstrovertti, mutta mua aina naurattaa tuo supliikin sosiaalisuuden vaatimus Suomessa, jossa oikeasti suurin osa ihmisistä haluaisi olla omissa oloissaan eikä puhua tuntemattomille. :D Kiitos muuten kehuista tuon gradun plagioimisen mainitsemiseen, koin sen tuovan lisää parodiaelementtejä tähän tekstiin! Ja ai vitsit, jäi tuo mindfullness mainitsematta. Hyvin lisätty! :D
Ava © flawless

Larjus

 • ISSNA
 • ***
 • Viestejä: 4 897
 • En kaipaa kirjoituksiini (negaa) kritiikkiä tms.
  • twitter
Vs: Työnhakuahdistuksen ABC | K11 | vitutusfic
« Vastaus #4 : 21.05.2021 21:26:13 »
Uuu jee, sulta lisää näitä ABC-avautumisia :D Nää on ihania ♥ Tätäkin oli oikein viihdyttävä lukea (kivasti silleen duunissa tauolla 😂) ja siis voi että miten tää on niin tuttua ja fiilaan (vaikka nykyinen alani onkin sellainen, että suunnilleen kotisohvaltakin pyydetään töihin :D Ja opiskeluaikanakin olin suhteiden avulla löytänyt silloisen työpaikkani - mut silloinki ihan työhaastattelun kautta!).

Mut siis joo, ihanaa vitutusavautumista hyvässä yliampumisen ja dramaattisuuden hengissä! Varsinkin toi kappale K-Supermarketin kassamyyjän työstä, koska voi kyllä, se on niin just tota! Silloin ku olin siellä töissä niin siihen päälle vielä Postin hommat, ai että se oli painajaista... Siihenhän liitty ne omat kivat vaatimuksensa, olis suunnilleen pitänyt tietää jokaisen suomalaisen osoite suoraan omasta päästä ja kuinka paljon maksaa viidentoista kilon kirjattu paketti Vanuatulle. Tää on semmonen asia mistä voisin vieläkin avautua vaikka kuinka paljon, vaikka ne hommat lopetin yli neljä vuotta sitten (ja palata en aio), mut siis joo, niin puhutteleva pätkä et en ehkä ala.
Lainaus
muuttoa työpaikalle, jotta on työnantajan käytettävissä myös keskellä yötä.
No siis tältä se tuntu ihan kyllä niissä kassamyyjähommissakin. Yritä siinä sitten elää ylipäätään mitään muuta elämää, puhumattakaan täysipäiväisestä opiskelusta!

Lainaus
Tämän lisäksi kunnon yrittäjällä on muutamia elintärkeitä taitoja, joista ensimmäisenä on osata nukkua kahdeksan tunnin yöunet neljässä tunnissa.
Tää on kyl ilmiselvästi elintärkeä taito ihan joka alalla...  ::) Ainakin jos haluaa ehtiä elämään töiden ulkopuolellakin. Mulla on nykyisellään viha-rakkaussuhde siihen, että työni alkavat aina kahdeksan aikaan, kun olen tosi iltavirkku (= en saa koskaan tarpeeksi unta, kun en vain pääse tarpeeks ajoissa nukkumaan). Mut toisaalta vituttais olla iltaisin töissä.

Lainaus
työpaikan sai omistajan veljenpoika, jonka suurimmat saavutukset elämässä ovat tavutuskilpailun häviö ala-asteella ja gradun plagioiminen Laura Huhtasaarelta.
Tää kohta hajotti mua ehkä eniten, koska ai juma toi Huhtasaari-viittaus 😂😂😂

Oli kyllä taas kerran hienosti kirjoitettu teksti! Hauska ja samaistuttava, oikein viihdyttävä 😊
"Pois silmistäni niljakkeet! Täältä tulee nimittäin haihattelija!"