Kirjoittaja Aihe: Fanikulttuurista  (Luettu 9594 kertaa)

Lady Riddle

 • ***
 • Viestejä: 25
Fanikulttuurista
« : 14.06.2018 01:06:30 »
Hei kaikki!

Päädyin tälle foorumille 10 vuoden jälkeen ja ilokseni näin, että tämä on vielä pystyssä ja oma tilikin vielä olemassa. Tästä innostuneena haluaisin näin nostalgia höyryissäni keskustella fanikulttuurista. Kiinnostaisi kuulla teidän mielipiteitä/fiiliksiä/muistoja esimerkiksi seuraavista kysymyksistä:

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?


Itse muistelen, että parasta Potter yhteisöissä oli nimenomaan se yhteisön tunne. Hype ja vertaistuki aina uuden kirjan ilmestyttyä ja kaikenlaiset tapahtumat toivat omaan varhaisnuoruuteen paljon iloa ja silloinkin tuntui, että se kaikki oli hyvin spesiaalia. Muistan myös, että mt-ongelmat olivat silloin keskusteluissa ja itsekin löysin täältä vertaistukea ja lohtua, kun sitä en muualta saanut. Se oli tärkeää.

Viimeisen kirjan ilmestyttyä oma Potter innostus hiljalleen laantui ja myös aktiivisuus eri faniyhteisöissä hiipui. Yksi asia kuitenkin pysyi, fanfiction. Vuonna nakki ja kivi löysin tämän kirjallisen ihanuuden juurikin FinFanFunin kautta ja kautta vuosikymmenen se on pysynyt mun salaisena ilona. Aiheet tosin ovat siirtyneet Potterista aina Star Warsiin ja Marveliin. Tällä hetkellä sanoisin, että juurikin supersankari hömpötykset on Harry Potteria kiinnostavampia, mutta näinhän tämä menee, mielenkiinnon kohteet vaihtuu ^^

Potter fanitus on hiipumisista riippumatta pysynyt tärkeänä osana identiteettiä. Se oli mulle henki ja elämä nuorempana. Oon tosi iloinen, että aikoinani löysin fanikulttuurin ilot, näin aikusiällä ne suorastaan kiinnostavat. Kiitos siis FinFanFun <3

Onko täällä yhä aktiivisia käyttäjiä vuosilta -2009? Oma prime taisi (ainakin viestien määrän perusteella) olla vuonna 2008.

Olisi kiva kuulla muiden fanimuistoja niiltä ajoilta, kun uutta kirjaa odotettiin kuin kuuta nousevaa :)

- Lady Riddle
(omg tätä nostalgiaa)

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 5 723
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #1 : 14.06.2018 02:49:40 »
Kivaa kun löysit tänne takaisin, Lady Riddle! Tottahan muistan sinut. :)

Tämä onkin mielenkiintoinen aihe keskustella, kehno vain kun pitäisi olla jo nukkumassa tähän aikaan. Mutta Fini on kyllä ihan omaa luokkaansa ja tämä yhteisö on edelleen hyvin rakas. En ole koskaan ollut täältä kovin pitkään poissa, ainoastaan hiljaisempia aikoja on ollut ihan irl-kiireiden takia. Nyt parina vuonna itsekin olen aktivoitunut enemmän, erityisesti ehkä The Walking Dead -fandomin innoittamana. HP on kuitenkin se pääasiallinen fandom edelleen, ja kaikki muu lähinnä huvittelua siinä sivussa.

Palaan aiheeseen paremmin ehtiessäni. Toivottavasti muutkin innostuvat kirjoittelemaan ajatuksistaan!

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~

Fairy tale

 • ***
 • Viestejä: 2 809
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #2 : 14.06.2018 13:32:21 »
Päädyin tälle foorumille 10 vuoden jälkeen ja ilokseni näin, että tämä on vielä pystyssä ja oma tilikin vielä olemassa.


Kukkuluuruu.
Myös minä olin täältä 10 vuotta pois ja kävi kuten sinullekin, vanhat tunnarit olivat olemassa ja salasanankin nousi jostain muistin perukoilta. Olin myös vanhassa Finissä vuodesta 2004 alkaen ja sieltä siirryin tänne 2007. Pidin tosiaan pitkän tauon 2007-2016 mutta lähinnä uusi kirja "Kirottu lapsi" ja elokuva "Ihmeotukset" saivat minut lukemaan Potteritkin uudelleen läpi ja niiden jälkeen Taikamaailma alkoi jälleen elämään ja taikaveri virtaamaan suonissa.

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?
Fanikulttuuri on minulle asiasta jauhamista samanmielisessä porukassa, joidenkin fanitavaroiden tai vaatteiden omistamista ja hankkimista, fanifiktion kirjoittamista ja elokuvien/sarjojen aina vain uudelleen katsomista tai kirjojen uudelleen lukemista. Alussa kirjoitin fanifiktiota hobiteista (2004-2005) ja nämä ovat toisella foorumilla vielä tallessakin. Sen jälkeen olen kirjoittanut pääasiassa Taikamaailmaan sijoittuvia fikkejä, joissa oli myös kirjoitustaukoa sen samaiset 10 vuotta jotka olin täältä pois.

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
Fanikulttuuri tarkoittaa minulle sitä, että on samanmielinen joukko tai porukka, jonka kanssa voi keskustella asiasta sillä tasolla että kysymyksiin löytyy aina joku joka osaa vastata. Jos jostain asiasta herää keskustelua, se saa kannatusta ja siihen löytyy keskustelijoita ja vastaajia. Voidaan siis keskustella vaikkapa Voldemortin lapsuueesta tai Severuksen mielenterveydestä siinä missä kahvinjuonnista tai jäätelönsyönnistäkin.

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?
Fani-urassani on ainoastaan foorumillakäyntikatkoksia. Itse fanitus on aina pysynyt. Siihen vaikuttaa sekin, että toinen aihe saattaa "olla nukkumassa" kun jokin muu aihe on ajankohtaisempi. Kun Taikamaailmassa alkoi tapahtua, se vain ponnahti ylös ja palasin myös foorumille.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
Fantasia-fanitukseni alkoi vuonna 2000 luettani Taru Sormusten Herrasta ja silloin eksyin ensimmäistä kertaa edes minnekään netin syövereistä löytyvälle keskutelufoorumille. Olen sydämeltäni hobitti - aina. Siellä foorumillakin olen ollut katkoitta ja ihmisiä näen miiteissä irl. Siellä fanitetaan myös Pottereita, Doctor Whota ja Uutta Sherlockia joita itsekin fanitan. Sinne mahtuu myös Star Wars ja paljon muuta (joita en niinkään fanita). Mutta sieltä löytyy ihmisiä, joiden kanssa voi keskustella hobiteista, enteistä, haltioista ja Potterin taikamaailmasta siinä missä päivän syömisistäkin.

Mitähän tarinoita muilta löytyy?


Lady Riddle

 • ***
 • Viestejä: 25
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #3 : 14.06.2018 20:29:27 »
Fiorella Uskallanko edes kysyä mistä muistat mut?  :D

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 5 723
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #4 : 14.06.2018 21:40:20 »
Fiorella Uskallanko edes kysyä mistä muistat mut?  :D
Hih, ihan nimimerkiltä. :) En olisi varmaan edes tajunnut, että olet niin kauan poissa ollutkaan, ellet olisi sanonut. ;)

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
Uskaltaisin väittää, että Finissä on ihan oma tunnelmansa ja ihanaa porukkaa. <3 Juuri se yhdessä tekemisen meininki, joukkoon kuuluminen ja vuorovaikutteisuus on minulle täällä tärkeää.

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?
Sanoisin että "fini-uraani" on tullut pieniä taukoja, jos elämä on pitänyt kiireisenä. En ole kuitenkaan koskaan jättäytynyt kokonaan pois sen koommin, kuin aikanaan vihreään Finiin kirjauduin. Jollen ole joutanut osallistumaan, olen kuitenkin aika ajoin kurkistellut, mitä täällä on tekeillä. :) Kirjoittamisessa on ollut taukoja pakon edessä, kun ei ole ollut aikaa, mutta finiläisyyteeni se ei ole vaikuttanut.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
Minusta tuli joku vuosi sitten yllättäen melko kova The Walking Dead -fani (erityisesti tiettyjen hahmojen/näyttelijöiden suhteen), joka on ainakin minulle tosi epätyypillinen ja yllättävä juttu. En ole juuri milloinkaan kiinnostunut näyttelijöistä, laulajista jne, vaan hahmoista, musiikista, elokuvista, kirjallisista tuotoksista itsessään.

Fanikulttuurissa on tapahtunut sosiaalisen median ja internetin myötä tosi iso muutos. Enää ei eletä sitä aikaa, kun etsittiin hitaalla ja monimutkaisen tuntuisella internet-haulla Johnny Deppin ja Winona Ryderin kuvia ja opeteltiin foorumipohjaisen keskustelun käyttämistä alkumetreiltä. Nykyajan fanit ovat yllättävän paljon läsnä idoliensa arjessa ja tietävät miltei reaaliajassa, missä nämä ovat ja mitä tekevät. Tieto leviää somessa pelottavallakin nopeudella. Monet julkisuuden henkilöt keskustelevat faniensa kanssa tai huomioivat näiden tekemisiä hämmentävänkin paljon.

Myös faniyhteisöt ovat kehittyneet. Olen kokenut riemastuttavana ja elämää rikastuttavana asiana faniyhteisöihin kuulumisen, sillä vaikka minulla on laaja ystävien ja läheisten piiri, silti melkein kaikki, mikä minua kiinnostaa, on muiden mielestä tosi outoa ja heidän on vaikea ymmärtää, mikä jossain tällaisessa jutussa kuin vaikka fanifiktiossa voi oikeasti niin paljon inspiroida. ;) 

Potter-innostus minulla ei ole hiipunut, ennemminkin elpyi entisestään, kun nyt on tullut uusia juttuja. Ennen kirjoitin pelkästään HP-fanfictionia, mutta nyt on joukkoon tupsahdellut myös uusia fandomeja ihan huvin vuoksi. ;) Jopa tuokin Star Wars ja Marvel ovat nyt alkaneet kiinnostaa kirjoittamisen suhteen.

Olisi kiva kuulla muiden fanimuistoja niiltä ajoilta, kun uutta kirjaa odotettiin kuin kuuta nousevaa :)
Ne kirjan odotukset olivat legendaarisia, kun pohdittiin porukalla miten juonenkäänteet voisivat mennä, ja luettiin entisiä sataan kertaan alle ja kirjoitettiin ficcejä, joissa esitettiin vaihtoehtoisia tulevaisuuskäänteitä (joko huumorilla tai vakavissaan). :D Ja kun luettiin sitä uutta kirjaa ja keskusteltiin samalla kun luettiin. :) Se oli ihanaa, sitä tunnetta kaipaan.

Minulla on erityisen lämpimät muistot siitä, että viimeisimpien kirjojen aikaan (varmaan viitosesta eteenpäin?) luin sen aina ensin itse heti suoraan englanniksi, ja sitten luin ne ääneen ystäville ja siskoille samalla suomeksi kääntäen. Meillä oli pitkiä lukuiltoja, joimme teetä ja söimme herkkuja ja keskustelimme kirjan tapahtumista. Luin ääneen useamman tunnin putkeen, eikä kukaan olisi millään malttanut lopettaa. Ne ovat jääneet tosi ihanana aikana mieleen, oli todella hauskaa! <3

Finimuistoista vahvimpina ovat jääneet mieleen ne ajat, kun keskustelut rönsyilivät oikein kunnolla ja foorumilla oli ihan kunnon draamaa, mitä seurata. Sitten, kun Vihreä Fini kaatui ja ficit katoilivat pohjalta, se yhteishenki ja välittäminen ja yhteinen luopumisen tuska oli sydäntälämmittävää kaiken sen hämmingin keskellä. Muistan sitä tosi lämmöllä, että yhteydenpito tärkeimpien finikavereiden kanssa onnistui aina jotain kautta, vaikka foorumi ei toiminutkaan. (Minulla ei ollut ketään irl-finituttua, joten pelko yhteyksien menettämisestä oli todellinen!) Ja millä riemulla lähdettiin jälleenrakentamaan uutta Finiä. :)

Yhteen aikaan tulivat pinnalle Livejournal ja kaikensortin rinnakkaisfoorumit eri fandomeille. Myönnän pitkin hampain, että on se oikeasti ihan kivaa, että Fini on auki nyt myös muille fandomeille, vaikka minut varmaan muistetaan kaiken uudistuksen ja erityisesti HP-keskittymän purkamisen suurena vastustajana.  ;D Olen silti erittäin iloinen kun Fini kuitenkin on pysynyt juurilleen uskollisesti ennen kaikkea HP-foorumina.

Myös Finin kirjamessuilla edustamisesta jäi lämmin muisto. :) Se onkin ainut kerta, jolloin olen tavannut finiläisiä livenä, ihan yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~

zilah

 • Sydänten kapteeni
 • ***
 • Viestejä: 727
 • "Olet tullut laivaan, luumuseni?"
  • Zilahin Kirjasto
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #5 : 06.07.2018 01:05:44 »
Ihan nostalgiamielessä tulin minäkin vastaamaan. Minun ficciurani alkoi siitä, kun vuonna 2005 keväällä kirjauduin siihen ensimmäiseen, keltaiseen Finiin.  ;D

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?
No lähinnä se on harrastus ja ajanviete. Rentouttavaa vaihtelua muutoin niin hektisen elämän ohella.

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
Ehdottomasti se, että Finin kautta olen tutustunut muihin asianharrastajiin ja eräistä heistä on tullut ystäviä, joita ilman en osaisi elämääni edes kuvitella.

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?
Sanotaanko näin, että fanitus on ollut jatkuvaa, mutta kohteet ovat välillä vaihtuneet. Nykyisin Fini ei enää tunnu sillä tavoin kodilta kuin joskus muinoin, koska minun suosikkifandomini ovat melko harvinaisia. Yhdessäkin on minun lisäkseni vain yksi suomenkielinen kirjoittaja. Tästä syystä olen ajautunut osittain kansainväliselle puolelle ja oli vuosia aikaa, etten suomeksi juuri kirjoittanut.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
Kuten edellisestä vastauksesta jo selvisi, kyllä. HP on jo melkein jäänyt, mutta aika ajoin palaan sen pariin lukijana. Rakkaimmat fandomini tällä hetkellä ovat Master And Commander ja Lordi John, ja näistä kahdesta kirjoitan aktiivisimmin. Muita suosikkeja iki- ihana Tolkien, Sherlock Holmes ja Twilight. Minulle on tosin helppo tarjoilla uuttakin ja tällä hetkellä kiinnostaa mm. Avengers, sekä Doctor Who.

Lady Riddle

 • ***
 • Viestejä: 25
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #6 : 08.07.2018 23:54:19 »
Johan tässä vierähti taas useampi viikko ennen kuin päädyin kirjottamaan. Aika surullista, että kymmenessä vuodessa ei stressin aiheet oo juurikaan muuttuneet; yhä vaan saa taistella koulun ja (omien?)korkeiden kriteerien kanssa. Oh, this stress.


Fiorella, missä vaiheessa Fini kaatui? Katosiko silloin ficejä? Omat oli täällä tallella eli tapahtuiko korjausliikkeitä vai oliko kaatuminen ennen omia kirjoituksia...

Edellisestä vastauksesta tulikin mieleen kysyä, että kuinka moni käyttää kansainvälisiä fici-sivustoja? Itse löysin jo teininä tietenkin Fanfiction.com:in ja pari vuotta sitten Archieve of Our Own:n. On aina yhtä sykähdyttävää, kun näissä tulee vastaan suomenkielinen työ. Pakkohan sitä on aina stalkata profiili  ;D

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 5 723
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #7 : 09.07.2018 00:19:41 »
Fiorella, missä vaiheessa Fini kaatui? Katosiko silloin ficejä? Omat oli täällä tallella eli tapahtuiko korjausliikkeitä vai oliko kaatuminen ennen omia kirjoituksia...

Edellisestä vastauksesta tulikin mieleen kysyä, että kuinka moni käyttää kansainvälisiä fici-sivustoja? Itse löysin jo teininä tietenkin Fanfiction.com:in ja pari vuotta sitten Archieve of Our Own:n. On aina yhtä sykähdyttävää, kun näissä tulee vastaan suomenkielinen työ. Pakkohan sitä on aina stalkata profiili  ;D
Hm, milloinkas se nyt olikaan. Varmaan silloin vähän ennen kuin tämä versio foorumista perustettiin. Näköjään olen rekisteröitynyt tänne 3.7.2007 eli varmaan niitä aikoja.

Kyllä silloin katosi paljon tekstejä. Jokainen kynnelle kykenevä hamstrasi talteen kaikkea sitä mukaa kun viestiketjut katosivat ja foorumi tyhjeni. Osalla oli tiedostot tallessa ennestään omalla koneella tai toisilla foorumeilla, osalla ei. Kommentit tietysti hävisivät, vaikka tekstejä saatiinkin palautettua vähän kerrassaan. On paljon sellaisia, joita vieläkin kaipailen, vaikka en edes muista kunnolla mitä ne olivat, muistaa vain sen tunnelman mikä oli lukiessa.

Minulla on jäänyt kansainväliset sivustot vähemmälle. Monesti on kyllä niihinkin houkuteltu. Pitää joskus joutaessaan katsoa jos sinnekin ehtisi. Lukenut olen englanniksi silloin aikoinaan ennen kuin minulle selvisi, että suomessakin on olemassa fanfictionia.  ;D Sepä vasta olikin löytö, kun Finiin törmäsin!

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~

Voldemort

 • Vieras
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #8 : 09.07.2018 12:11:33 »

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?

En mä tiedä, merkitseekö fanikulttuuri mulle oikeastaan mitään sinänsä. Aika usein se tuntuu nykyisin ja oikeastaan ennenkin negatiiviselta. Sosiaalinen media vielä on pahentanut asiaa, mutta jos nyt ajattelee hetken positiivisesti niin se merkitsee asioiden jakamista samanhenkisten ihmisten kanssa siinä missä muut pitää hulluna. :)

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?

Fanikulttuurissa parasta parhaimmillaan samanhenkiset ihmiset, jotka ruokkii toisiaan ja hulluja ideoitaan. Se on yksi elämän kantavia voimia, että on jotain harrastusta ja henkistä inspiraatiota muun elämän ohella. Ilman sitä ei tulisi ehkä toimeen. Finissä parasta on se, että täällä on enimmäkseen järkeviä ihmisiä ja mukava meininki.

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?

Fanituksen kohteet on vaihtunut vuosien mittaan, mutta mitään pitkää pysyvää taukoa jonkin asian fanituksesta ei ole ollut. Foorumisodat saa lähtemään ja palaamaan. Viimeisimmäksi tosin poistin tilini vain siksi, että kyllästytti ja edellisestä poistosta oli liian kauan. En ole kiintinyt tileihini enkä viestimääriini enkä siihen näkyykö profiilissani, kuinka kauan täällä on tullut pyörittyä. :D 

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?

En ole aktiivinen oikein missään nykyään. Kansainvälisiä foorumeita ja muita välttelen kun tuntuu olevan hullu meininki. AO3 oli kiva siihen asti kun tajusin, että siellä on sallittua ihan suora provoficcien kirjoittaminen tyyliin, jos vihaat jotain paritusta tai pidät sitä moraalittomana, kirjoitat muutaman tai pelkän yhden rivin ficin ja kuorrutat sen tageilla, että tämä paritus on väärin. Siitä on muiden kiellettyä provosoitua, mutta kyllä mulle jää sellaisesta paska maku suuhun. Varsinkin kun törmäsin tietysti siihen että tätä prooa harrastetaan, koska oma suosikkiparitus on kilpaileva paritus.

tellie

 • ***
 • Viestejä: 1 384
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #9 : 31.08.2018 20:50:46 »
Edellisestä vastauksesta tulikin mieleen kysyä, että kuinka moni käyttää kansainvälisiä fici-sivustoja? Itse löysin jo teininä tietenkin Fanfiction.com:in ja pari vuotta sitten Archieve of Our Own:n. On aina yhtä sykähdyttävää, kun näissä tulee vastaan suomenkielinen työ. Pakkohan sitä on aina stalkata profiili  ;D

Silleen ns. tarpeen mukaan, eli jos etsin jotain tiettyä fandomia. Aloitin itse "urani" ff.netistä, josta tykkäsin ja tykkään edelleenkin älyttömästi siinä mielessä, että sen pohja on enemmän tai vähemmän optimoitu ficcaamiselle ja kommentoinnille, joskin tykkäisin, että kommenttien vastauksetkin olisivat oletuksella näkyvissä. Samaan aikaan ff.net on riittävän yksinkertainen, mutta hakukriteerit ovat nykyään aika kehittyneet.

AO ei iske ollenkaan samalla tavalla, vaikka toisaalta tykkään sen teksteistä usein enemmän kuin ff.netin, joka kuitenkin kokee jonkun sortin sensuuria. En erityisesti tykkää lukea pornoa (mitä nyt joku satunnainen underage M/M incest dubcon torture kinkillä), mutta jotenkin vaan... Tuntuu siltä, että ns. kokeneet kirjoittajat ovat ainakin joidenkin fandomien kohdalla siirtynet AO:iin. Pohjana taas en tykkää siitä läheskään niin paljon kuin ff.netistä. Jotenkin sekave ja sellainen, meh.

Sitten on tietysti adultfanfiction, mutta nimensä mukaisesti se on keskittynyt aika vahvasti pornoon, joka tosiaan ei ole minun juttuni tässä toiminnassa. Joitakin ns. juonellisia pornopätkiä on tullut kyllä sieltäkin luettua, siis ihan todella timanttisia.

Livejournalista tulee välillä etsittyä, mutta se on vähän sellaista haukotuttavaa touhua. Jokunen kinkfest saattaa löytyä silloin tällöin, mutta taas kerran - koska en diggaa pornosta ensisijaisesti, niin joudun aika paljon kaivamaan niistä ennnen kuin löytyy sellaista kamaa, jota ihan 4realz haluan lukea. Tosin kinkfestien kunniaksi se, että siellä menee usein niin synkeisiin ves-- öh, eritteisiin, että voi mennä jo mielenkiintoiseksi hahmotulkinnaksi.

Jonkun verran olen myös lukenut Deviantartissa, mutta pohjana se on syvältä perseestä ja hakeminen tuntuu joltain voiveitsellä suoriteltulta pernanpoistolta. On siellä kyllä hyvääkin settiä, mutta hankala löytää silleen yks-risti-kaks.

// ff.netissä julkaisin siis aikanaan suomeksi, kun finfanfun oli vielä sen verran vahvasti HP-foorumi, että ei oikein napostellut. En siis ole koskaan fanittanut HP:ta. Noissa muissa ei ole edes tunnareita.
« Viimeksi muokattu: 31.08.2018 20:53:24 kirjoittanut tellie »
I am experiencing an unfamiliar sense of motivation.
- Kai, last of the Brunnen-G

Mirgaxus

 • ***
 • Viestejä: 6
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #10 : 04.09.2018 23:08:36 »
Heips! Ajattelinpa tulla tähän topaan vähän verryttelemään "suomen kielen taitoja"...

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?
Jo yli kymmenen vuoden ajan se on ollut fikkien lukemista/eskapismia, "passiivista kuluttamista". Viimeisen 1,5 vuoden aikana olen vihdoin uskaltautunut itsekin kirjoittamaan, kommentoimaan fikkejä, luomaan profiileja sivustoille yms. Sen myötä suhde fanikulttuuriin ja fikkeihin on syventynyt. Ensimmäistä kertaa on tullut tutustuttua muihin faneihin, kuin myös huomattua että munkin tarinoille löytyy se oma lukijakuntansa. Se on ollut voimaannuttava kokemus.

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
FinFanFunissa tai suomalaisessa skenessä en ole pyörinyt, vaikka tekisi mieli tännekin ujuttautua kyllä ja opetella suomeksi taas kirjoittamaan. Fanikulttuurissa ylipäänsä parasta on totta kai se jaettu yhteinen kiinnostuksenkohde, ja se, että jokainen pääsee toteuttamaan omaa faniuttaan just sellaisella tavalla kuin itse haluaa. Ei ole mitään auktoriteettia kieltämässä ja sanomassa, että hyi hyi, tuo sun fikkisi tai fanarttisi on nyt ihan väärin ;D

Onko fani-uraasi tullut katkoksia? Kuinka pitkiä? Mikä sai sinut palaamaan?
Sellaisia on/off-kausia, jolloin saatan lukea vain pari fikkiä viikossa ;D Ei tästä addiktiosta eroon pääse.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
No siis, HP on se fanituksen kohde nro 1! Tietokonepelien parissa tulee myös pyörittyä, mutta ei nykyään enää silleen intensiivisesti.

sorrowsworn

 • the Salty
 • ***
 • Viestejä: 91
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #11 : 20.11.2018 06:15:36 »
Muistan tutkiskelleeni tätä topaa aikaisemmin, mutta unohdin sitten totaalisesti vastailla! Eli, eli.

Mitä fanikulttuuri tarkoittaa sinulle?
Olen urheilufani, joten ihan ekana tuli mieleen se, miten urheilujoukkueiden fanit tyypillisesti kannattavat omiaan. Sonnustaudutaan oman joukkueen väreihin, ostetaan ja omistetaan fanirekvisiittaa, kannatetaan katsomossa laulaen ja taputtaen, lähdetään fanimatkoille, yms. Riippuu tietty vähän lajista! Vähän laajemmalla skaalalla kun mietin, niin fanikulttuuri tarkoittaa minulle ihan vain sitä fanittamista ja kannattamista. Sitä, että löytyy jokin juttu, joka inspiroi ja tuntuu omalta ja oikealta. Faniyhteisö tulee kuvioon mukaan, kun halutaan hakeutua nauttimaan siitä kiinnostavasta jutusta toisten samoin ajattelevien ihmisten kanssa. Minulle fanittaminen on myös vastapainoa arjelle, siinä saa akkuja ladattua ja koettua ehkä sellaisia elämyksiä, joita ei normiarki tarjoa. :)

Mikä fanikulttuurissa on mielestäsi parasta / mikä tässä yhteisössä on mielestäsi parasta?
Vähän sivusin tätä jo äskeisessä vastausosiossa, kun puhuin porukalla fanittamisesta, mutta omien kokemusten mukaan faniyhteisöstä voi parhaimmillaan saada tosi paljon yhteisyyden ja porukkaan kuulumisen tunnetta. Kanssafanien keskuudesta on ehkä myös helpompaa löytää potentiaalisia kavereita, koska mielenkiinnonkohteet osuvat ainakin joltain osin kohdalleen. Finissä tykkään siitä, että täällä on paljon henkeviä keskusteluja, syvällisempää mielipiteiden vaihtoa ja lohdullista vertaistukea, jos sellaiselle on tarvetta.

Onko muita fanituksen kohteita, joissa olet aktiivinen?
Muutamat näyttelijät ovat sellaisia, että heidän tähdittämiään televisiosarjoja ja elokuvia tulee katsottua vähän kuin automaationa. Sitten on seurajääkiekko, johon hurahdin yläasteella. Siitä lähtien tässä on ollut jokerilasit visusti päässä ja elämä on ollut pelipäivää, välipäivää ja pitkästyttävää off-seasonia. Tietokonepeleistä tykkään myös, World of Warcraftia olen pelannut varmaan kymmenen vuotta, mutta jaksan edelleen innostua uudesta sisällöstä ja pelin eeppisestä keskiaikatyyppisestä fantasia-loresta ja tematiikasta. Taidan siis vähän fanittaa sitäkin. :D
do you still feel the pain of the scars that won't heal?
your eyes have died but you see more than I

Lusikkasirri

 • Pölypallero
 • ***
 • Viestejä: 188
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #12 : 12.11.2023 18:53:25 »
Tulin tänne selittämään mun pohdintoja, kun löysin eilen vanhoja screenshotteja puhelimen galleriasta aiheesta Rings of Power. Alkuperäisellä postaajalla oli paljon samankaltaisia ajatuksia Rings of Poweriin liittyen, joita yleistän nyt vähän kaikkiin Hollywood-tuotantoihin. Kaikki ei toisiaan ole omia oivalluksia, paljon olen lainannut tiktokista ym.

Tuolla Parannusehdotus ja palautelootan viimeisimmässä keskustelussa moni toi esille sen, että ei ole enää sitä yhtä yhteistä juttua, jota kaikki fanittaisi. Mun oivallus oli, että ei ole oikeastaan meidän kuluttajien syy, että semmoista ei ole. Uskaltaisin väittää, se, että Hollywoodin entistä nopeampi tahti tunkea uutta tavaraa ulos on iso syy. Tuotantoyhtiöt jahtaavat "sitä uutta isoa juttua" ja työntävät uutta sisältöä hirveää tahtia ja lopettavat sarjoja kesken ja jopa poistavat omia tuotantojaan omista suoratoistopalveluistaan. (Esim. kesällä nousi pieni kalabaliikki siitä, että Grease: Rise of the Pink Ladies poistettiin Paramount+:sta, kun se oli ollut katsottavissa palvelussa vain kolme kuukautta.) Sarjoille ja elokuville ei anneta aikaa hengittää, kasvaa ja kehittyä; jos tietyt, todennäköisesti todella epärealistiset, katsojaluvut eivät täyty, sarja lopetetaan. Tällaisella toiminnalla ei pysty rakentamaan pysyvää, lojaalia fanikuntaa ja fanikulttuuria tietyn mediatuotteen sisällä ei ehdi muodostua. Samasta järjettömästä menestyksen ja rahan jahtaamisesta kertoo myös tämä rebootien ja "nostalgiabaitien" määrä. En sano, että rebootit on aina huonoja/turhia, mutta ne syövät rahoitusta ja markkinointitilaa uusilta ja tuoreilta sarjoilta ja elokuvilta, joille voisi syntyä uusi ja tuore fanikunta.

Tämä johtaa siis siihen, että fanit eivät myöskään halua/uskalla investoida aikaa ja tunteitaan uusiin sarjoihin, koska ne voidaan millä tahansa hetkellä lopettaa. Fanfictionin ideoiminen ja kirjoittaminen on aika iso emotionaalinen investointi. Jotta siihen lähtee, pitää olla paljon rakkautta kyseistä mediatuotetta kohtaan. Loppuukaneettina voisin sanoa: Jos ei ole kivaa fanitettavaa, ei ole fanikulttuuriakaan, jota fanifiktiokin on.

Juu, tämmöistä olen tässä ajatellut eilen ja tänään. Pelkkää mutua ja keittiöpsykologiaa, kylläkin, mutta piti päästä purkamaan :D
« Viimeksi muokattu: 12.11.2023 18:55:31 kirjoittanut Lusikkasirri »
it's been a long time coming
- Miss Americana & the Heartbreak Prince -

Fiorella

 • ***
 • Viestejä: 5 723
 • Hyvän tuulen kotisatama
  • https://archiveofourown.org/users/Fiorelle
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #13 : 12.11.2023 21:08:35 »
Eipä hullumpaa pohdintaa, Lusikkasirri! Tottahan tuo on. Pitäisi olla joku sellainen, johon joko kaikki kiintyvät nopeasti ja syvästi, tai sitten olla aikaa kiintyä rauhassa.

I´m kind and caring Hufflepuff!
~ Iltakävelylle Fiorellan ficcitarhaan? ~

jossujb

 • Q
 • ***
 • Viestejä: 4 083
 • Peace & Love
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #14 : 12.11.2023 21:54:27 »
Just toi, kun ei anneta sarjoille etenkään aikaa kypsyä ihmisten sydämissä. Useista sarjoista dumpataan koko kausi yhdellä rykäisyllä, ja jos myöhästyit alusta niin kannattaako enää aloittaakaan, kaikki katsoi jo, se hetki meni, ja siinä kohtaa kun ehtisit fikin kirjoittaa tai saada piirustuksen valmiiksi olet jo myöhässä.

Samaan aikaan, paradoksaalisesti, odottavan aika on niin pitkä. Koska kaudet dumpataan kokonaisina ja sen saa katsottua parissa päivässä, kausien välillä  saattaa tulla vuoden, kahden tauko. Itse vietin 15 vuotta Supernaturalin parissa. Hiatus kausien välissä oli fanittamisen kulta-aikaan. Milloinkaan ollut niin kivaa kuin silloin, kun spekuttiin seuraavaa kautta ja meno meni kaikissa oivissa ja odotuksissa ylikierroksille - toisaalta, se tauko ei koskaan kestänyt pidempää kesätaukoa ja lyhyempää puolikauden pidempään. Saatoit luottaa siihen että se paska tuli siltä kun kuolema ja verottaja. Se aika fanittamiseen ei mene hukkaan, vaikka seuraava kausi ois paska, niin riski siihen että ratkaisua cliffhangeriin ei tu koskaan oli pienempi. Sitä ehtii nykyään kelaamaan liikaa et lämmittelenkö hyperfiksejä pitkäänkin, vai hyppäisinkö jonkun trendaavan asian harjalle.

Its kun ska kirjoitan että piirrän niin harmittaa että piirustukset kannattas olla piirrettynä ja fikit kirjoitettuna jo ennen kun joku uus juttu lyö läpi, ja postata ne just sillä viikolla kun kausi droppaa netflixissä niin sit olis ehkä tsäänssejä kommunikoida jonkun toisen fanin kanssa ennen fandomin kuolemaa.

Here comes the sun and I say
It's all right

Violetu

 • Draamaprinssi
 • ***
 • Viestejä: 5 963
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #15 : 12.11.2023 22:53:12 »
Tuli noista Lusikkasirrin pohdinnoista kyllä semmonen galaxy-brain -räjähdys, koska noin se just on. Faneilla pitää olla jotain mitä odottaa ja spekuloida, silloin syntyy sitä hyvää, ja ehtii investoitua asioihin. Ja vielä parempi tietysti, jos ei tarvitse samaan aikaan pelätä sarjan lopettamista kesken, kun ei just saavuteta noita liian korkeita katsojalukuvaatimuksia.
Lähivuosina lemppariaikaani on ollut uuden Witcherkauden odottaminen ja varsinkin se aika kolmoskauden ykköspuoliskon ja kakkospuoliskon välillä oli ihan parasta.

Falcon & Winter Soldierin ekan kunnon trailerin tulo ja aika sen ja itse sarjan alkamisen välissä oli kanssa eeppistä.
Sekin ehkä vähän syö omaa fanitusta (ainakin tarpeeksi pahaksi mennessään), miten hahmoja ja niiden faneja demonisoidaan ihan naurettavuuksiin asti, jos hahmo ei ole vaikkapa niin woke, että olisi perillä jokaisesta rasistisesta toimintamallista tai muuten poliittisesti korrekti. Toki se on nykyaikaa, että ollaan paljon paremmin perillä asioista kun vaikka Potterin kulta-aikoina.
Mutta kyllä silti mielestäni vaikka Severus on saanut olla aika rauhassa, eikä faneja ole toivotettu helvettiin, vaikka Severuksen obsessio Lilyyn ja käytös Harrya kohtaan olikin aika sos 😅
Ei sillä, että tällaista överiksi menemistä social justice warrior -meininkiä olisi finissä oikeastaan koskaan ollut, omat kököt kokemukset fanikulttuurista on lähinnä Tumblrista ja Discordista lähtöisin.


I spend my days so close to you
'cause if I'm standing here,
maybe everyone will think I'm alright.
.

ruttotohtori

 • nightmare muse
 • ***
 • Viestejä: 1 248
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #16 : 13.11.2023 00:11:06 »
Tää fandomien lyhytikäisyys on kyllä joo todella totta, ja syytän siitä osittain kyllä itse myös kuluttajia, tai oikeammin ehkä sitä kulttuuria missä me eletään, että viihteestä on tullut kertakulutustuote eikä jotain mihin me jäätäis syventymään pidemmäksi aikaa. Tietysti joo, isot tuotantoyhtiöt luo sitä kulttuuria, mutta oon huomannut samankaltaista käytöstä faneilta myös sellaisissa fandomeissa joissa uutta kamaa oikeasti olisi tarjolla koko ajan. Muistan esimerkiks kun Attack on Titan ilmestyi ja se oli The Isoin Juttu Ikinä animepiireissä, mutta kun toinen kausi tuli, about kukaan ei tuntunut puhuvan siitä, vaikka siis alkuperäisteos eli sarjakuva ilmestyi edelleen ja uusi chapteri tuli vissiin kerran viikossa. Kyllähän sarja nyt viimeisimpien kausien myötä palas taas pinnalle, mutta jotenkin luulis että ihmiset olis odotellessa seuranneet sarjakuvan tapahtumia. Tai siis joo monet seuras totta kai, mutta ei yhtään samalla intensiteetillä kuin mitä animea katsottiin. Tietty monille katsottava sarja on kivempi kuin se sarjakuva, mut en tiiä, tuntuu silti että myös kuluttajat on laiskempia ja vaativampia nykyään kuin mitä joskus ennen. Mun oma atm ykkösfandom on ollut pari vuotta nyt Genshin Impact, josta tulee uutta sisältöä noin niin kuin koko ajan, uusi päivitys tulee kuuden viikon välein ja joka päivityksessä tippuu tasaiseen tahtiin uutta pelattavaa, mut silti näen välillä valitusta että uutta kamaa ei tule tarpeeksi, mikä on musta ihan hullua. Tietysti joo, fandom on hyvin eloisa, että ei toi valitus näy fanikunnan aktiivisuudessa, mutta tuntuu silti että etenkin monet nuoret nörtit tarttis joka päivä uutta sisältöä lempijuttuihinsa (ja nimenomaan just sitä sisältöä mikä heitä eniten kiinnostaa) tai ei oo kivaa enää ja teoksen tekijät on ihan tyhmii. Mä itse taas muiden tavoin nautin niistä väleistä kun omaan lempijuttuun ei tule mitään relevanttia tarinaa, kun tykkään luoda omia headcanoneja ja lorea ja arvuutella ja teorisoida, mut monilla on se asenne et pitäs saada kaikkitännehetinyt ja voin vaan kuvitella miten se sit näkyy joissain perus tv-sarjafandomeissa. Ja pakko mun on itekin myöntää et en mäkään oo jaksanut nykyään mitään sarjoja hypettää kauheen pitkään niiden loppumisen jälkeen, ja sille on syynsä että mun nykyiset fandomit on pitkälti pelejä tai sarjoja joita julkaistaan tollee pikku hiljaa vähän kerrallaan. Varmaan ainoo länkkärifandom missä nykyään viihdyn on Batman, ja siellähän uudesta sisällöstä on ihan runsaudenpula kun tykkään noin niinku about kaikista formaateista joihin niitä hahmoja keksitään tunkea.

Lainaus
Sekin ehkä vähän syö omaa fanitusta (ainakin tarpeeksi pahaksi mennessään), miten hahmoja ja niiden faneja demonisoidaan ihan naurettavuuksiin asti, jos hahmo ei ole vaikkapa niin woke, että olisi perillä jokaisesta rasistisesta toimintamallista tai muuten poliittisesti korrekti. Toki se on nykyaikaa, että ollaan paljon paremmin perillä asioista kun vaikka Potterin kulta-aikoina.
Mutta kyllä silti mielestäni vaikka Severus on saanut olla aika rauhassa, eikä faneja ole toivotettu helvettiin, vaikka Severuksen obsessio Lilyyn ja käytös Harrya kohtaan olikin aika sos 😅
Musta vähän tuntuu että Snape wifet kyllä noissa piireissä cancelöitäis aika nopee, ainoo syy miks näin ei oo taitaa olla että Potterit näin ylipäätään ei noissa piireissä oo kovin isossa nosteessa sattuneista syistä :--D Tää on kyllä itellekin ollut iso syy miks en oikeestaan nykyään jaksa missään fandompiireissä ees pyöriä, lähinnä höpisen mun irl ystäville, kun en jaksa tätä ainaista vääntöä että kuka hahmo nyt on kamala ja mikä shippi on väärin. Nykyäänhän ainakin omissa fandomeissa meininki on about sitä että lapsuudenystävien shippaaminen on insestiä, kahden vuoden ikäero pedofiliaa ja heteroshipithän on tasoo viharikos, niinku kyllä mä saan ton sivustaseuraamisesta ihan hyvää viihdettä kun omat lempparihahmot tulee valittua sillä logiikalla et kuinka pitkä niiden rikoslista on villainswikissä ja shipitkin on toisinaan sit sen mukaisia, mutta en mä tollasiin ihmisiin jaksais ees yrittää tutustua. Musta on ihan okei olla kriittinen omista lempijutuistaan, ei siinä mitään, mutta välillä itse haluaisin vaan chillata ja hypettää miettimättä sen syvemmin että onko tämä tai tuo pikselijantteri nyt moraalisesti puhtoinen vai ei ja että onko tämän teoksen takana joku sortava motiivi. Kyllä mä kaipaan välillä sitä kun saattoi tumblrissa mennä paskapostaamaan ja heittämään läppää randomien kanssa ja saada, jos ei nyt mitään ystäviä, niin ainakin kivoja tuttavia joiden kanssa saattoi turista ja jakaa omat mielenkiinnonkohteet, mut tää nykyinen kulttuuri suoraan sanottuna ahdistaa sen verran että mieluummin sit pysyn omissa oloissani. Thank god että mun läheisimmät ystävät jakaa samat fandomit mun kaa niin ei oo ees mitään tarvetta saada kavereita netistä, muistan edelleen kun viimeks yritin päästä mukaan mihinkään piireihin jotain vuosia sitten ja no oli ne ihmiset kai muuten ihan jees, mutta kaikki oli aina problemaattista ja triggeröivää ja koko ajan piti kävellä jollain munankuorilla. Onhan se hyvä et nykyään osataan asettaa rajoja paremmin, mut sit ku se menee siihen että yhtään mitään ei saa sanoa mistään ikinä niin soronoo.

Lol tää nyt meni osittain vähän fanikulttuurin ohi ja karkas aiheeseen "nykysome on perseestä ja kaikki on pilalla" mut oh well.
leipää ja perunasoppaa

Sylikisu

 • Höttöilijä
 • ***
 • Viestejä: 444
 • Mitähän tänään mailansa kanssa tekisi?
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #17 : 13.11.2023 10:36:37 »
Minä olen kyllä nauttinut siitäkin, että olen fanittanut jotain ihan rauhassa ilman että olisin kokenut olevani myöhässä ja monesti ihmettelenkin sitä kohkaamista, mikä tuntuu olevan juuri sitä kun jokin on aina se "muoti-ilmiö". Sama kuin vaatteiden kanssa niin ei mikään estä nautiskelemasta asioista omaan tahtiin ja ihmiset itse voisivat omalla käyttäytymiselläänkin vaikuttaa siihen ettei kaikki ole vain kertakulutusta varten. Jos ei hypittäisi vain muodin mukaan ja sen mukaan, mitä nyt "pitää" seurata, ehkä tuo rahanteon yrittäminenkin lyhytnäköisyydellä poistuu.

//Pitää myös sanoa rehellisyyden nimissä, että hyvin moni viihde on minulle juuri kertakäyttötavaraa siinä mielessä, että ei kauhean monesta sarjasta, elokuvasta tai muusta ole tullut kunnolla fiilistä, että siinä olisi jotain erityistä, mikä saisi kaipaamaan itsensä osaksi juuri sitä faniyhteisöä.
« Viimeksi muokattu: 13.11.2023 10:41:22 kirjoittanut Sylikisu »

Lusikkasirri

 • Pölypallero
 • ***
 • Viestejä: 188
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #18 : 13.11.2023 21:36:14 »
Ihanaa, etten ollut ajatusteni kanssa yksin :D Puhun tässä sitten todella yleisellä tasolla kaikista mediatuotteista, jotka kertovat tarinoita, kirjat, tv-sarjat, elokuvat, pelit jne.

Samaistun kyllä myös tuohon Sylikisun pointtiin, että joskus voi tykätä asioista ihan rauhassa omissa oloissaan ilman mitään hypeä tai muotia siinä ympärillä. Luen tällä hetkellä Jane Austenin Emmaa, joka on julkaistu 200 vuotta sitten. En tiedä, onko Austenin tuotannosta jotain hypeä olemassa; jonkin verran olen tiktokissa juttua kyllä nähnyt. Sellaisen ominaisuuden itsessäni olen kyllä huomannut, että kaipaan sitä, että saan selittää ajatuksiani kirjoista (ym.) muille ja lukea muiden ajatuksia ja tulkintoja samaisesta tarinasta. Selitän omia ajatuksiani perheelleni/irl-kavereille ja luen muiden ajatuksia esim. tumblrista. Samaan sarjaan voisin laskea fanifiktion lukemisen ja kirjoittamisen. Sarjaan liittyvien ajatuksien ja tunteiden käsittelyä molemmat.

Olen ehkä persoonallisuudeltani myös välillä vähän sellainen, että mielelläni etsin itse omat juttuni ja jos jonkun jutun ympärillä on ihan hirveän iso hype, tulee sellaisia vastarannan kiiski -ajatuksia, että tuohon en ainakaan lähde mukaan :D

Mutta juu, on vähän semmoinen olo, että kaiken pitäisi hidastaa. Ei isotkaan tuotantoyhtiöt pysty tuuttaamaan tavaraa ulos aina vain nopeampaa ja nopeampaa tahtia. Ei niillä ole loputtomasti varaa siihen. Jos ei saada kuluttajia, ei saada rahaa. En tiiä, jotenkin aivan kaikkea on kovin paljon, eikä kukaan jaksa enää pysyä kärryillä.
it's been a long time coming
- Miss Americana & the Heartbreak Prince -

rosegold

 • ***
 • Viestejä: 141
Vs: Fanikulttuurista
« Vastaus #19 : 24.12.2023 18:13:00 »
Mullakin on jotenkin viime aikoina tullut olo, että en jaksa enää fanikulttuuria kansainvälisellä puolella. Finissä kasvaneena on vaikea hyväksyä sellaista asennoitumista, että ihmiset tulevat oikeasti sanomaan sulle, että et saa shipata jotain tai siinä shipissäsi ei ole järkeä ja ficit saisivat olla suurin piirtein vain pussailukamaa canonin isoimmasta parista. Ihmiset on äärimmäisen mustavalkoisia, eivätkä tunnu hahmottavan sitä, että tässä puhutaan fiktiosta ja kaikkien mieltymykset eivät ole samanlaisia.

Yritän nyt varjella omaa pientä tilaani niin pitkälle kuin pystyn ja teen vain omaa juttuani milloin Tumblrissa ja milloin Pinterestissä.

Oletteko huomanneet fanittamisen kohteidenne muuttumista? Luin vuoden alussa useamman Terry Pratchettin kirjan ja aiemmin olisin nimennyt tämän miehen ihan kevyesti toiseksi kahdesta suosikkikirjailijastani, mutta niiden kanssa ei lähtenyt enää yhtään. En ole koskaan ollut suuri fantasian kuluttaja ja nyt se on kokonaan jäänyt.