Kirjoittaja Aihe: Aurinkopölyä (S • elämänmullistuksesta ja siitä selviämisestä, Lilli/Olli • shotti)  (Luettu 475 kertaa)

Waulish

 • puuskupuhpuhpuh
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 1 135
 • ”Mutta totta kai sitä munnaaki pittää olla.” #50


S • pieni tarina erään pariskunnan kohtaamasta elämänmullistuksesta ja siitä selviämisestä
Kun Olli veti makuuhuoneen oven kiinni päiväunille mennessään, Lilli antoi itselleen luvan hylätä keskeneräisen käännöstyönsä hetkeksi, kaivautua sohvannurkkaan ja hautautua viltin alle.

Lillistä tuntui, että hänen olisi pitänyt iloita. Ollin monta viikkoa kestänyt sädehoito oli vihdoin ohi ja kortisonilääkitystä oli alettu vähentää. Seurantavaihe, sitä sanaa ne sairaalassa käyttivät. Tiedossa olisi magneettikuvauksia, verikokeita, poliklinikkakäyntejä ja soittoaikoja, mutta mitään ei enää aktiivisesti tehtäisi. Mitään ei leikattaisi tai sädetettäisi tai lääkittäisi; tilannetta vain seurattaisiin, kunnes se vaatisi jälleen toimenpiteitä.

Ehkä siksi Lilli tunsi olonsa niin tyhjäksi ja avuttomaksi. Tuntui kuin taistelu olisi päättynyt ja jäljellä olisi ollut vain autio ja pölyinen tanner kamppailun jälkineen. Sädehoidon aikana hänen mieltään oli rauhoittanut tieto siitä, että jotain sentään tehtiin koko ajan kasvaimen nujertamiseksi, sillä Olli oli käynyt hoidossa kuuden viikon ajan joka ikinen arkipäivä. Siihen verrattuna seurantavaiheen tyhjyys oli suorastaan kammottava.

Pahinta oli, ettei taistelua kai voinut voittaa kokonaan. Oligodendrogliooma, gradus II, niin Ollin potilaspapereissa luki. Kasvain oli hitaasti kasvava, ja se sijaitsi aivolohkojen välissä. Sitä ei voitu leikata, koska halvaantumisriski oli liian suuri. Yli kymmenen vuotta on Ollin tapauksessa hyvinkin todennäköistä, oli onkologi kertonut ennusteesta rohkaisevasti hymyillen. Sen olisi kai pitänyt olla hyvä uutinen, kun oli kyse pahanlaatuisesta aivokasvaimesta, mutta Lillille se oli maailmanloppu.

Hän painoi poskensa pehmeää vilttiä vasten ja katseli, miten sälekaihtimien välistä siivilöityvä kevätaurinko raidoitti ruskeaa fleecekangasta hänen jalkojensa päällä. Ilmassa leijaili pienenpieniä pölyhiukkasia. Aurinkopölyä, Olli tapasi sanoa. Lilli tapasi pyöritellä silmiään, koska hänestä pölyssä ei ollut juuri mitään aurinkoista.

Huulilta karkasi huokaus. Pahinta oli sekin, että Olli vaikutti sairaammalta kuin koskaan. Sädehoidolla ei ollut ollut juuri muita sivuvaikutuksia kuin hiustenlähtö, mutta aivopainetta laskevan kortisonihoidon lopettaminen aiheutti monenlaisia oireita, vaikka se tehtiinkin asteittain ja hillitysti. Olli oli niin väsynyt, että hän oli vihdoin joutunut jättäytymään sairauslomalle, vaikka koko sädehoidon ajan hän oli sinnikkäästi pitänyt kiinni päivärutiineistaan ja IT-asiantuntijan työstään. Hän kärsi ajoittain niin voimakkaasta pahoinvoinnista, että pelkkä ruoan hajukin sai hänet yökkimään. Hän oli kalpea ja laihempi kuin koskaan sinä aikana, kun Lilli oli hänet tuntenut, ja se värisytti Lilliä. Toisinaan Lilli ajatteli epätoivoisena, että hoidot olivat tehneet Ollista sairaan. Ollihan oli ollut elämänsä kunnossa ennen niitä – terve 31-vuotias mies, jonka elämäntavat olivat mallikelpoiset ja joka ei juuri koskaan potenut flunssaakaan.

Niin – Olli oli ollut elämänsä kunnossa ennen sitä tammikuista iltapäivää, kun hän oli saanut epileptisen kohtauksen ja tuupertunut työpaikkansa kahvihuoneeseen. Olli oli ollut elämänsä kunnossa ennen kuin hänet oli viety sairaalaan tutkimuksiin ihan vain varmuuden vuoksi. Ennen kuin lääkäri oli lähettänyt hänet pään tietokonetomografiaan ja sen jälkeen magneettikuvaukseen, koska kuvissa näkyi jotain. Ennen kuin kasvaimesta oli otettu näyte.

Sitä oli vaikea käsittää. Heidän tuttu ja turvallinen elämänsä oli mullistunut täysin odottamattomalla tavalla, vaikka Lilli oli varautunut siihen, että seuraava mullistus olisi heidän esikoisensa syntymä neljän kuukauden kuluttua. Hän oli ollut niin innoissaan sisällään versovasta uudesta elämästä – kunnes Ollin sairaus oli todettu. Nyt jossakin hänen rintalastansa alla pusersi aina kun hän silitti vatsakumpuaan, ja vaikka hän kuinka yritti järkeillä, ei hän voinut estää itseään pelkäämästä tulevaa.

Keskity hyvviin asioihin, kulta, olisi Olli muistuttanut häntä jos olisi saanut tietää hänen ajatuksensa. Susta tullee äiti.

Ja Ollista isä. Mutta kuinka pitkäksi aikaa? Niin pitkäksikö, että heidän lapselleen ehtisi muodostua pysyviä muistoja isästä? Ehtisikö Olli osallistua uuvuttavaan uhmaikään ja murrosiän myllerryksiin? Pääsisikö hän peruskoulun päättäjäisiin, olisiko hän kantamassa muuttolaatikoita lapsen ensimmäiseen omaan asuntoon?

Yli kymmenen vuotta on Ollin tapauksessa hyvinkin todennäköistä. Hyvinkin todennäköistä. Se ei vain ollut tarpeeksi; se lohdutti suunnilleen saman verran kuin lohdutuspalkinto hiihtokisoissa viimeiseksi tulleelle. Lilli oli etsinyt vimmatusti tietoa niin netistä kuin kirjoistakin sen jälkeen, kun he olivat ensimmäisen kerran kuulleet Ollin ennusteesta, ja hän oli lukenut, että pieni osa oligodendroglioomapotilaista selviää tiiviin seurannan ja aggressiivisen hoidon avulla pitkänkin aikaa ja yli ennusteen. Kuuluisiko Olli siihen pieneen osaan? Kukaan ei voinut tietää. Lääkäritkään eivät voineet tarkalleen ennustaa, miten Ollin kasvain käyttäytyisi. Onkologi oli maininnut, että oligodendrogliooma oli suorastaan lottovoitto verrattuna esimerkiksi glioblastooma multiformeen, joka yleensä tarjosi keskimäärin yli vuoden elinajan diagnoosin jälkeen – mutta sekään ei juuri lohduttanut Lilliä. Häntä olisi lohduttanut, jos kasvain olisi yhtäkkiä hävinnyt tyystin ja Olli olisi ollut taas terve. Ei seurannassa tai remissiossa tai kuratiivistyyppisissä hoidoissa – mitä termejä ne ikinä käyttivätkään – vaan terve. Terve, elinajanodote niin pitkä kuin sen ikäisellä terveellä miehellä keskimäärinkin. Sen Olli olisi ansainnut. Sen he olisivat ansainneet.

Lilli puristi kätensä nyrkkiin ja puri rystysiään. Rinnassa pusersi. Vaikka yhden taistelun pölyt laskeutuivat parhaillaan, edessä siinsi hiekkamyrsky. Horisontti oli hämärän peitossa. Miten sellaisesta saattoi ikinä selvitä?

x

Yhtäkkiä makuuhuoneen ovi avautui ja Olli asteli olohuoneeseen haukotellen ja käsiään venytellen. Lilli hypähti refleksinomaisesti ylös sohvalta, pudotti viltin käsinojalle ja vilkaisi vaivihkaa rannekelloaan. Puoli kolme – hän oli lojunut sohvalla puoli tuntia! Mikä häneen oli taas mennyt? Tietokoneella odotti keskeneräinen käännöstyö, jonka pitäisi olla valmis kolmen päivän kuluttua, eikä freelancer-kääntäjän ollut varaa löysäillä varsinkaan, kun Ollin hoidot ja sairausloma ynnättiin jo valmiiksi epävarmaan taloudelliseen tilanteeseen. Lilli suki lyhyitä hiuksiaan järjestykseen, katsoi Ollia ja toivoi, ettei näyttänyt yhtä syylliseltä kuin miltä hänestä tuntui.

”Hei”, Lilli sanoi. ”Onko sulla parempi olo?”

”Vähän. Enpä mää oikeen unta tahtonu saaha, mutta kyllähän tuo hetken pötköttely ihan hyvvää teki.”

Lilli hymyili vastaukseksi ja meni keittiönpöydän ääreen järjestelemään käännökseensä liittyviä papereita. Ennen kuin hän ehti istuutua koneen ääreen, tutut käsivarret kietoutuivat takaapäin hänen ympärilleen ja vetivät hänet lempeään halaukseen. Lilli päästi äänettömän huokauksen ja nosti kätensä Ollin käsille.

”Oishan tuolla munki vieressä tillaa ollu”, Olli hymähti Lillin korvaan.

”Mm. Mää ihan hetkeksi vaan oikasin. Pittää saaha nää käyttöohjeet taputeltua.”

Olli käänsi Lillin ympäri ja painoi suudelman otsalle. Lilli kohotti katseensa puolisonsa kasvoihin, lempeänruskeisiin silmiin joiden nurkissa oli hymyryppyjä, päähän jonka Olli oli ajellut kokonaan kaljuksi hiustenlähdön vuoksi.

”Kaikki hyvin?” Olli kysyi.

”On on. Elä sää musta huolehi.”

Lilli viritti kasvoilleen hymyn mutta antoi sen hiipua, kun Olli veti hänet jälleen itseään vasten.

Hän oli itsekäs. Keskittyi murehtimaan omia menetyksiään ja pelkojaan, huolehtimaan heidän lapsensa tulevaisuudesta ja raha-asioista, maalailemaan kauhukuvia – mitä hyötyä sellaisesta muka oli. Hänen olisi pitänyt keskittyä Olliin ja kaikkeen siihen hyvään, mitä heillä oli. Miksi se oli Lillille niin vaikeaa, kun samaan aikaan Olli hymyili naururypyt silmissään ja ajeli hyräillen päänsä kaljuksi ja naureskeli kärsivänsä solidaarisesta raskauspahoinvoinnista oksennellessaan kortisonipahoinvointiaan pois? Olivathan he molemmat olleet aluksi järkyttyneitä ja sokissakin, mutta Olli oli niin kovin pian alkanut asennoitua tulevaan myönteisesti. Tullee mitä tullee, ei se murehtimalla parane.

Lilli yritti pitää vartalonsa rentona kamppaillessaan kyyneleitä vastaan. Olli silitteli hänen selkäänsä. Lilli katseli Ollin olan yli valossa leijailevia pölyhiukkasia, niiden hiljaista ja kaikesta riippumatonta tanssia, kunnes näkökenttä hämärtyi kyynelistä.

Aurinkopölyä, hän sanoi itselleen ja sulki silmänsä. Aurinkopölyä.
Sain idean tähän tarinaan kun olin viime syksynä harjoittelussa mammografiassa ja lueskelin luppoajalla jostain kansiosta löytyneitä Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasoppaita. Tietoa aikuisten aivokasvaimista -oppaan potilastarina kosketti ja inspiroi minua, ja olenkin hyödyntänyt tässä tekstissä joitakin siinä olevia tietoja. Jokaisen syöpäpotilaan hoitopolku on niin yksilöllinen, että autenttisesta potilastarinasta oli minulle paljon hyötyä tämän tarinan kirjoittamisessa.

Kiitos kovasti jos luit! Kaikenlaisista kommenteista ilahtuisin myös kovin paljon. ♥
« Viimeksi muokattu: 24.07.2017 21:52:12 kirjoittanut Waulish »

Ronen

 • valerenessanssi
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 1 100
 • ava by Auro ♥
Pari ajatusta.

- Niin sanottuja "asiantuntijatekstejä" on aina kiva lukea; sehän on oikein hienoa, jos voi myös kirjoitusharrastukseensa välittää oppimiaan asioita. Vaikka osa tämän oneshotin syöpäaiheisesta sanastosta oli täysin vierasta mulle, se ei haitannut lukukokemusta ollenkaan. Oikeastaan se vain lisäsi tekstin ja kirjoittajan arvoa silmissäni, koska tarkkuus yleensä tarkoittaa tietoa. :>

- Tykkäsin tämän dialogista tosi paljon. Usein puhekielinen vuoropuhelu teksteissä on aika samanlaista, joten tämän hieman eroava murre (tai mikä lie puheen sävy tms :D) oli mukava yksityiskohta.

- Edelleenkin pidän äärettömän paljon sun teksteissä siitä, että ne yleensä kertovat jo vähän varttuneemmista hahmoista. Kaikkien teinislashien ja muiden vastaavien, joita toki myös arvostan ja joista pidän suuresti, keskellä ne antavat kivan raikkaan tuulahduksen.

- Pöly toimi kiinnostavana "motiivina" tässä - ensin aurinkopölynä, sitten tässä sitaatissa: "Vaikka yhden taistelun pölyt olivat laskeutumassa, edessä siinsi hiekkamyrsky." Ylsipä onnistuneesti otsikkoonkin, joka on myös erityisen kiva. :)

Kaikkiaan mukava pieni teksti, jonka aihe on sopivan melankolinen. Kiitokset tästä. <3

there are things that we can have but can't keep

Tomsessed

 • #58
 • ***
 • Viestejä: 361
Ettei vaan unohdu, niin täältä pesee kommenttia, ota koppi! Tämä oli ihan taattua sua, tyylin tunnisti heti ekoista virkkeistä alkaen. Pidin tästä kovasti, vaikkei tämä mikään iloisin ja suloisin ficci ollutkaan. Kaiken hötön vastapainoksi näitäkin tarvitaan. :}

Vaikka osa tämän oneshotin syöpäaiheisesta sanastosta oli täysin vierasta mulle, se ei haitannut lukukokemusta ollenkaan. Oikeastaan se vain lisäsi tekstin ja kirjoittajan arvoa silmissäni, koska tarkkuus yleensä tarkoittaa tietoa. :>
Bluji jo tiivisti hienosti myös mun ajatukset tuosta sanastosta, joten komppaan tätä täysillä!

Pituus oli musta juuri sopiva - kaikki tarpeellinen sanottiin jaarittelematta kuitenkaan turhia. Lillin tuntema tyhjyys ja ahdistuneisuus välittyy hienotunteisesti, mutta toisaalta tuossa lopussa Ollin välittäminen tuo kivasti vastapainoa Lillin synkälle mielelle. Kuinka ei tarvita paljoa sanoja, vaan läsnäolo ja muutama pieni, lämminhenkinen ele riittävät. Katkeransuloista. <3 Tuossa tulee hienosti myös esiin Lillin havainto siitä, kuinka Olli niin pian alkoi asennoitua positiivisella mielellä tulevaisuuteen, kun taas Lilli näyttää vielä potevan järkyttyneisyyttä uutisesta.

Hän oli itsekäs. Keskittyi murehtimaan omia menetyksiään ja pelkojaan, huolehtimaan heidän lapsensa tulevaisuudesta ja raha-asioista, maalailemaan kauhukuvia – mitä hyötyä sellaisesta muka oli. Hänen olisi pitänyt keskittyä Olliin ja kaikkeen siihen hyvään, mitä heillä oli. Miksi se oli Lillille niin vaikeaa, kun samaan aikaan Olli hymyili naururypyt silmissään ja ajeli hyräillen päänsä kaljuksi ja naureskeli kärsivänsä solidaarisesta raskauspahoinvoinnista oksennellessaan kortisonipahoinvointiaan pois?
Tästä on melko hyvin huomattavissa se, kuinka Olli taitaa elää enemmän hetkessä, kun taas Lilli murehtii juuri tulevaa ja ehkä erityisesti aikaa, jolloin Ollia ei enää ole. Vaikka se varmasti tuntuu Lillistä itsekkäältä, pitäisihän hänen nauttia jäljellä olevasta ajasta miehen kanssa (ja sitähän on vielä ennustettu olevan runsaasti, pahemminkin voisi olla), ymmärrän Lilliä ja hänen "itsekkyyttään". Varmasti ketä tahansa mietityttäisi, jos saisi tietää, ettei oma mies välttämättä tule näkemään lapsen tärkeitä saavutuksia ja ole puolisonsa rinnalla vanhuuteen asti. Hetkessä eläminen on kovin vaikeaa, kun mieltä painaa pelko tulevaisuudesta, eikä Lillin raskaus varmaan helpota asiaa ollenkaan. Ehkä syöpä tekee kaikesta niin lopullisen tuntuista, vaikka elämässä mikään ei ole ikuista. Aivan hyvin Olli voisi menehtyä vaikka auto-onnettomuudessa, vaikkei kasvainta olisi koskaan ollutkaan. Ja nimenomaan Lilli on se, kenen täytyy Ollin kuoleman jälkeenkin pitää huolta lapsesta, joka varmasti muistuttaa isästään ja tekee kipeää siksi. Tässä ei mennä ihan niin syvälle, ja asia on aika tuore, mutta Lillin tunteita pystyy kuitenkin ymmärtämään. Asian käsittely on selkeästi kesken, mutta onneksi Olli on vielä läsnä ja varmasti auttaa niin hyvin kuin vain kykenee.

Tuo aurinkopöly on tässä mielenkiintoinen yksityiskohta, joka tavallaan sitoo tekstiä yhteen. Se on pieni positiivinen lisä ja sopii tähän hyvin! Vaikka sillä ei niin suurta roolia olekaan, luo se yhtenäisyyttä tähän, ja lukijana on myös kiva huomata, kuinka sama, pieni juttu toistuu useamman kerran. :}

Muutenkin tää on hienotunteisella tavalla koskettava. Vaikkei olisi itse koskaan kokenut syöpää millään tasolla, niin lähestulkoon jokainen kuitenkin tietää, kuinka tuhoisa sairaus voi olla kyseessä. Tässä on myös monia aihioita jatkoficciin, jos sua joskus inspaisi kertoa näistä kahdesta (ja tulevasta kolmannesta) lisää! En oikein tiedä, mitä muuta sanoisin, joten sanon kiitos. Toivottavasti saat tästä jotain irti. :}

Bannu Ingridiltä ♥

Waulish

 • puuskupuhpuhpuh
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 1 135
 • ”Mutta totta kai sitä munnaaki pittää olla.” #50
Apua mitä ihania kommentteja! ♥

Bluji, hienoa kuulla että sanaston osittainen vieraus ei häirinnyt lukukokemusta. Mietin kirjoittaessani, onkohan realistista että Lilli ylipäätään tietää kaikki nuo sanat, mutta ehkä se selittyy sillä, että hän on huolestuneena puolisona etsinyt tietoa ja perehtynyt asiaan niin hyvin. Ja ehkä hänellä on kääntäjänä luontainen tarve ottaa selvää kaikista termeistä ja niiden merkityksistä. ;D

Ihanaa että pidit dialogista! Minä olen suuri murteiden ja puheenparsien ystävä, joten halusin kerrankin kokeilla jotain muuta kuin sellaista peruspuhekieltä ja päätin sitten tavoitella synnyinseutuni puheennuottia. Tai no eihän siellä kaikki noin voimakkaasti murra, mutta osa kyllä, ja minunkin puheestani selvästi kuulee että olen kotoisin jostain muualta kuin täältä asuinseudultani.

Kiitos valtavasti ihanasta kommentista, ilahduin siitä kovin! ♥

Tomsessed, koppi otettu! Ihanaa kun löysit tänne ja päätit kommentoida. Teit minut kovin iloiseksi.

Huiui, olen niin otettu siitä että tunnistit tyylini heti ekoista virkkeistä. ;D Sitä on ite vaikea arvioida, ja tuntuu välillä, että tyyli vaihtelee samankin tekstin sisällä, varsinkin jos on pidempi tauko kirjoittamisrupeamien välillä. Mutta ilmeisesti siellä jotakin tunnistettavaa sitten on säilynyt!

Hyvä kuulla, että tämä oli mielestäsi sopivan pituinen ja ettei ollut liikaa jaarittelua. Vähän pelkäsin tuota jaarittelua, kun tarina kuitenkin niin pitkälti keskittyy Lillin ajatusmaailmaan ja tunteisiin. Hienoa siis, jos lukeminen ei käynyt ihan puuduttavaksi ja kaikki oleellinen kuitenkin tuli selväksi.

Ihanaa lukea pohdintojasi hahmoista. Olen pitkälti samoilla linjoilla kanssasi heidän suhteen. Kuka tietää, ehkäpä joskus vielä inspiroidunkin palaamaan Lilliin ja Olliin ja tähän tulevaan kolmanteen. Se ei ole mitenkään mahdoton ajatus, koska tykästyin ja tavallaan kiinnyinkin näihin hahmoihin tätä pikkushottia kirjoitellessani.

Kiitos paljon kivasta kommentista! ♥

DragonHeart58

 • ***
 • Viestejä: 275
 • Use your imagination
Minäkin tulen rustaamaan puumerkkini tähän!

Luin tämän tekstin jo eilen, mutta halusin järjestää enemmän aikaa tämän kommentin väsäämiselle :D Tykästyin kovasti tuohon otsikkoon, se on minusta tosi kivan kuuloinen ja omalla tavallaan aika söpökin. Se myös sopii hyvin tekstin sisältöön, vaikka tekstin ”elämänmullistus” onkin rankka ja koskettava.

Sen lisäksi, että otsikko kuvaa hyvin tekstiäsi, tuo nimitys ”Aurinkopöly” toimii oivallisena esimerkkinä tekstisi hahmojen luonnehtimiseen. Olli, joka kutsuu sitä ilmassa leijailevaa haurasta höttöä (en keksinyt parempaa nimitystä niille leijuville hitusille xD) tuolla nimellä, on omalta luonteeltaankin varsin aurinkoinen: rankasta sairaudesta ja kivuista huolimatta hän jaksaa hymyillä ja porskuttaa eteenpäin. Hänellä on uskomattoman hieno ja toisaalta harvinainenkin kyky suhtautua niin vakavaan asiaan optimistisesti kuitenkaan realismia unohtamatta.

Miksi se oli Lillille niin vaikeaa, kun samaan aikaan Olli hymyili naururypyt silmissään ja ajeli hyräillen päänsä kaljuksi ja naureskeli kärsivänsä solidaarisesta raskauspahoinvoinnista oksennellessaan kortisonipahoinvointiaan pois?
Tässä tulee erinomaisesti esille Ollin ihailtava suhtautuminen sairauteensa sekä tiivistelmä hänen persoonastaan :)

Vastapainona on sitten Lilli, joka itse ei näe ”pölyssä juuri mitään aurinkoista” – hän siis näkee ja kokee pölyn huonona asiana. Vertauskuvallisesti katsoen Lilli olisi siis näistä kahdesta se, joka ottaa huomioon ne asioiden kielteiset puolet, ainakin kun Ollin sairaudesta on kyse. Se taas näkyy hyvin Lillin ajatuksenkulussa ja siinä, mistä näkökulmasta hän näitä asioita tarkastelee. Myös se, että Lilli on ottanut selvää Ollin sairaudesta, kertoo siitä, kuinka vakavissaan hän asian suhteen on. Hän ei kuitenkaan ole mitenkään pohjattoman melankolinen, minusta hän on täysin ymmärrettävästi erittäin huolestunut miehensä hyvinvoinnista.

Lilli ja Olli eivät kuitenkaan ole minusta jyrkästi toistensa vastakohtia, vaan he sopivat toisilleen erinomaisen hyvin, mikä näkyy esimerkiksi heidän välisestään dialogista. Olit saanut minusta vuoropuhelun kuulostamaan luonnolliselta ja aidon arkiselta, ja se sopii hyvin tekstisi hahmoille. Minusta Lilli ja Olli huomioivat toisensa todella hyvin: Olli tietää varmasti, että hänen sairautensa on Lillille paha paikka, ja siksi hän muistuttaakin Lillia usein hyviin asioihin keskittymisestä, kuten siitä, että Lillistä tulee kohta äiti. Lilli taas yrittää pysyä peloistaan huolimatta aina mahdollisimman hymyileväisenä Ollin seurassa, koska tietää, että Olli ei halua hänen murehtivan liikaa. Heidän välinen vuorovaikutuksensa – niin sanallisesti kuin eleellisestikin – toimii siis kitkattomasti, mikä on minusta ihanaa.

Ylemmissä kommenteissa mainittiinkin jo se, miten hyvin olet osannut käyttää noita aiheeseen liittyviä tieteellisiä termejä. Ne ovat asiantuntijamainen lisäys tekstiin ja ne tuovat sellaista todellisuudentuntua mukaan tunnelmaan. Kuitenkaan niitä termejä ei ole käytetty millään muotoa liiallisuuksiin asti, mikä on tietenkin hyvä, jotta lukija ei putoa kyydistä. Ei haittaa, vaikka kaikkia käsitteitä ei ihan ymmärtäisikään, mutta jos niitä on liikaa, se saattaa pahimmillaan johtaa mielenkiinnon lopahtamiseen kun puolet tekstistä jää hämärän peittoon XD Vaikka Lilli tiesikin näitä termejä (mahdollisestikin juuri sen tutkimusprosessin johdosta ;)) ja osasi siksi käyttää niitä, tästä lauseesta tuli hyvin ilmi se, ettei Lilli kuitenkaan ollut alan asiantuntija:

Ei seurannassa tai remissiossa tai kuratiivistyyppisissä hoidoissa – mitä termejä ne ikinä käyttivätkään – vaan terve.

Tykkäsin kovasti myös kirjoitustyylistäsi. Kuvailu oli aitoa ja luonnollista ja sopi hyvin tekstiin: ei liian rönsyilevää tai mahtipontista, vaan aiheeseen sopivaa mutta kuitenkin erittäin taitavaa. Kerronta eteni sujuvasti mutta ei kuitenkaan kiirehtien, ja dialogissa esiintynyt murre oli minusta hauska elementti ja hyvin toteutettu. Tekstissä oli paljon erilaisia pätkiä, jotka olivat minusta hyvin sanottu (tai no kirjoitettu, hehe xD). Niistä muutama esimerkki:

Se ei vain ollut tarpeeksi; se lohdutti suunnilleen saman verran kuin lohdutuspalkinto hiihtokisoissa viimeiseksi tulleelle.
Tykkään just tällaisista vertauksista ja tavoista ilmaista asioita, koska ne yleensä kuvastaa tosi hyvin sitä tapaa miten katsotaan tai koetaan tai suhtaudutaan johonkin asiaan. :)

Vaikka yhden taistelun pölyt laskeutuivat parhaillaan, edessä siinsi hiekkamyrsky. Horisontti oli hämärän peitossa. Miten sellaisesta saattoi ikinä selvitä?
Tässä on käytetty taitavaa sanallista kuvailua, tykkään tykkään tykkään <3

Lilli katseli Ollin olan yli valossa leijailevia pölyhiukkasia, niiden hiljaista ja kaikesta riippumatonta tanssia, kunnes näkökenttä hämärtyi kyynelistä.
Tämä oli minusta kaunis ja koskettava kohta <3

Itse teksti painottui paljon Lillin ajatuksille ja hänen kokemuksiinsa tapahtuneista asioista, ja tarina kulki eteenpäin pääasiassa hänen ajatuksenvirtansa mukana. Minusta se oli tässä oikein toimiva näkökulma, ja olit toteuttanut sen tosi hyvin. Teksti oli minusta(kin) sopivan pituinen, eikä sen lukeminen käynyt missään vaiheessa liian raskaaksi. Tekstin aihe, Ollin sairaus, on melankolinen, surullinen ja synkkä, mutta olit lähestynyt sitä minusta virkistävällä tavalla unohtamatta kuitenkaan sitä, että kyseessä on mahdollisesti kuolemaan johtava sairaus. Tämä ei siis ollut millään tavalla liian surullinen tai liian alakuloinen, vaan näkyvissä oli sopivasti pieniä valonpilkahduksia ja optimismia, jotka kevensivät tunnelmaa, mutta eivät tehneet siitä epärealistisen onnellista.

Tiivistettynä tämä teksti oli kaikin puolin todella hyvä! :) Otsikko sai mielenkiinnon heräämään, henkilöhahmot olivat onnistuneita, ja tuleva kolmas perheenjäsen oli minusta suloinen lisäys <3 Dialogi oli toimivaa ja henkilöhahmojen suuhun sopivaa, tarina kulki hyvää vauhtia eteenpäin ja pituus oli minusta juuri hyvä :) Kuvailusi oli myös todella kivaa luettavaa! Lopetus nitoi otsikon vielä mielekkääksi osaksi tarinaa ja sitoi koko tekstin siistiksi, lukijalle sopivaksi paketiksi :) Sain sellaisen vaikutelman, että olet kirjoittanut tämän tekstin ajatuksella :) Myös se, että mainitsit käyttäneesi inspiraationlähteenä oikeaa potilaskertomusta, on minusta itsessäänkin inspiroivaa :)

Kiitos tästä, tämä todella herätti paljon erilaisia ajatuksia ja mietteitä! Toivottavasti saat tästä jorinasta jotain irti, en ole yhtään varma olenko osannut tuoda ajatuksiani ymmärrettävästi esille  ;D ;D Mutta tykkäsin tästä todella, kiitos! <3

-DH58


Waulish

 • puuskupuhpuhpuh
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 1 135
 • ”Mutta totta kai sitä munnaaki pittää olla.” #50
DragonHeart58, hui mikä kommentti, sehän on yhtä pitkä kuin ite tarina ellei pidempikin! Voi että. Olen todella kiitollinen siitä, että päädyit lukemaan tämän ja jättämään kommentin. Minulle tulee aina niin mielettömän hyvä mieli siitä, että joku ylipäätään löytää tekstin pariin, ja sitten kun saa vielä kommentinkin, niin eihän sitä oikein ees tiiä, miten päin pitäisi olla. Olen ihan ihmeissäni ja häkeltynyt, kun olen saanut näin monta ihanaa kommenttia tähän pikkuruiseen väkerrykseen.

Onpa ihanaa lukea ajatuksiasi ja tulkintojasi Lillistä ja Ollista ja heidän suhteestaan. Vähän hurjaakin, koska olen aatellut hyvin pitkälti samoin kuin sinä. Huisia! Mukavaa että sait otteen hahmoista ja että aurinkopölykin toimi eikä jäänyt miksikään ihan hulvattomaksi tai tarkoituksettomaksi metaforaksi. Ja tietysti kivaa sekin, että se toimi myös otsikkona ja houkutteli lukemaan.

Lämmittääpä sydäntä kuulla, että kirjoitustyyli ja kuvailu toimivat. Tämä teksti oli ehkä vähän kinkkinen kirjoitettava siinä mielessä, että tämä keskittyy niin pitkälti Lillin ajatus- ja tunnemaailmaan ja selittelyä on sen vuoksi aika paljon. Mietin kirjoittaessani, olisiko tähän pitänyt lisätä vaikkapa ympäristön kuvailua tai tapahtumia, niitä kun on lopulta aika vähänlaisesti. Helpottavaa siis kuulla, että lukukokemus oli ihan hyvä tällaisenakin. Olen myös hyvilläni siitä, jos tämä vaikutti ajatuksella kirjoitetulta kokonaisuudelta, koska tämä ei kokenut merkittävää editointia ja olin vähän epävarma siitä, onko tämä nyt valmis ihmisten ilmoille pykättäväksi. ;D

Kiitos paljon ihanasta kommentista, siitä oli ja on varmasti jatkossakin kovasti iloa! ♥

zilah

 • Sydänten kapteeni
 • ***
 • Viestejä: 235
 • "Olet tullut laivaan, luumuseni?"
  • Zilahin Kirjasto
Iltapäivää kommenttikampanjasta ja pahoittelut kommentin viivästymisestä. RL otti hetkeksi niskalenkin.

Tämä oli vaikuttava, arkisella tavalla kaunis teksti. Elämän jatkumo syntymästä kuolemaan oli käsinkosketeltavasti läsnä ja Lillin pohdinnot nykyhetkestä ja tulevasta olivat aitoja ja elämänmakuisia. Tajunnanvirtaa, kyllä, mutta jollakin tapaa siinä silti oli selkeä punainen lanka jonka mukana lukijan on helppo pysyä.

Aihe sinänsä on raskas ja tällä hetkellä liippaa omaa elämääni liiankin läheltä, niin tulin kyllä pohtineeksi oliko edes viisasta ottaa tätä luettavaksi. Mutta olen iloinen että uskalsin. Tarinan henki on lohdullinen ja jollakin tapaa hyväksyvä, vaikka tulevaisuudesta tai sen pituudesta ei olekaan varmuutta.

Lainaus
Miksi se oli Lillille niin vaikeaa, kun samaan aikaan Olli hymyili naururypyt silmissään ja ajeli hyräillen päänsä kaljuksi ja naureskeli kärsivänsä solidaarisesta raskauspahoinvoinnista oksennellessaan kortisonipahoinvointiaan pois?

Tässä lainauksessa kiteytyy minusta koko tämän tarinan ydin. Että elämänmullistuksen jälkeenkin on elämää. Niitä hyviä hetkiä joiden avulla jaksaa vaikeampien yli. Kiitos tästä ihanasta tarinasta!zilah

Waulish

 • puuskupuhpuhpuh
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 1 135
 • ”Mutta totta kai sitä munnaaki pittää olla.” #50
Zilah, ei haittaa kommentin viivästyminen ollenkaan! RL on välillä vähän arvaamaton, ja se on ihan ymmärrettävää. :) Ihanaa kun uskalsit ottaa tämän Kommenttikampanjasta, ja ihanaa jos et kokenut tätä liian synkäksi tai toivottomaksi. Yritin kylvää tähän tarinaan pienen positiivisuuden siemenen, koska en varmaan ees kestäisi tällaisesta aiheesta kirjoittamista ilman minkäänlaista valonpilkahdusta.

Olen hyvilläni siitä, että tekstissä oli mielestäsi punainen lanka, koska kirjoitin tämän tosiaan pitkälti tajunnanvirtana. Hienoa kuulla, ettei tämä ole jäänyt ihan sekasotkuksi.

Kiitos paljon ihanasta kommentista! :-*
« Viimeksi muokattu: 03.05.2017 09:28:35 kirjoittanut Waulish »