Kirjoittaja Aihe: Harry Potter-universumin 1980-luku  (Luettu 3163 kertaa)

Nibs

 • ***
 • Viestejä: 30
Harry Potter-universumin 1980-luku
« : 14.02.2016 02:29:20 »
Kirjasarja itse hyppää tämän aikakauden yli suureksi osaksi, ja ensimmäinen velhosotakin on pitkälti jätetty kuvailematta. Toisaalta mua kiinnostaisi tietää mitä visioita Rowlingilla itsellään on niistä vuosista, mutta toisaalta on mahtavaa että niin paljon on jätetty fanien mielikuvituksen varaan! Pitkän sodan jälkeinen aikakausi ja Harryn ollessa tietämättään elävä legenda, tarjoaa hurjasti värikkäitä mahdollisuuksia monenlaisiin tarinoihin.

Silti tuo aikakausi on etenkin Suomen fanifiktion puolella kovin sivutettu. Kaikki puhuvat Kelmien kouluajoista ja nykyään etenkin Harryn lasten kouluajoista ja aikoinaan puhuttiin Harryn kouluajoista. Mutta entä se väliin jäänyt aikakausi ja Potter-universumin muut puolet Tylypahkan ulkopuolella?

Kiehtooko Potter-universumin '80-luku sinua? Oletko vuosien varrella löytänyt hienoja fanitarinoita siihen sijoittuen englanniksi tai suomeksi? Kerro ihmeessä tähän pohdintojasi tuosta hämärään jääneestä mutta tärkeästä aikakaudesta! Tai muutoin ajatuksiasi aiheesta.

Harrystä tuli yhdessä yössä niin valtava legenda, että olen usein ihmetellyt miten hänet onnistuttiin pitämään piilossa tai rauhassa kiitollisilta tai uteliailta taikayhteiskunnan jäseniltä? Ei häneen oltu mitään jäljityksenestoakaan loihdittu, kun pöllöt kerta löysivät Harryn 11-vuotiaana.

Mitä teki ihmissusi Remus Lupin menetettyään kaikki parhaat ystävänsä?
Vetäytyikö hän erakoksi vai hakeutuiko muiden ihmissusien joukkoon, muiden jotka inhoavat kiroustaan yhtä paljon kuin hän? Vai sinnittelikö hän silti yhteiskunnassa?

Entä Voldemort sitten. Oliko hänen sielu lopultakin yhdeksänä palasena vai mikä palanen se oli joka joi yksisarvisen verta ja myöhemmin otti epämuodostuneen vauvan tai-mikä-lie valtaansa? Miten hän liikkui ympäri maailmaa ja päätyi Oraven kehoon loiseksi?

Yhteiskunnan toipuminen yleisesti yli kymmenvuotisesta raa'asta sodasta jota johti historian pelätyin pimeyden velho ja toisella puolella dramaattisiin ja uskomattomiin valintoihin kykenevä tuomari...Todennäköisimmin oli hyvin merkittävä kenelle tahansa noidalle ja velholle.

Mitä mahtoivat jästit ajatella, kun '70-luku ja '80-luvun alku oli täynnä mystisia kuolemantapauksia ja katastrofeja ja sitten yhtäkkiä kaikki loppui kuin seinään? Tai niin ainakin luulen, koska ilmeisesti valtaosa kuolonsyöjistä eivät olleet kiinnostuneet Voldemortin aatteesta eivätkä etsineet isäntäänsä tämän kadottua...ja muutenkin kai piiloutuivat matalaa profiilia pitämään kun Taikaministeriö tehosti jahtiaan. Tuokin synnyttäisi mitä mielenkiintoisimpia tarinoita väärän henkilöllisyyden alla piilottelevasta kuolonsyöjästä.

Itse aikoinani päätin tutustua Pottereihin Sirius Mustan hahmon takia, ensimmäiseen velhosotaan liittyen ja Azkabanin vangin sekä Liekehtivän pikarin silloin luettuani rakastuin Potter-universumiin niin tulisesti että pian ei Potterin pojan kouluvuodet tai muut paljonkäsitellyt ajat riittäneet vaan halusin enemmän. Ehkä siksi Potter-maailman 1980-luku kiehtoo mua lopulta eniten. Se on aikakausi kahden merkittävän aikakauden välissä mutta mystiseksi jätetty.

Mahtavaa, että tuo uusi Ihmeotukset ja niiden olinpaikat-elokuvatrilogia alkaa 1920-luvulta. Ehkä se käväisee jossain vaiheessa 1980-luvullakin? :D

Jos fanitarinoiden kirjoittaminen 1980-luvulle sijoittuen vuorovaikutteisesti muiden fanien kanssa innostaa, Harry Potter: Hogwarts Refounded on foorumiroolipeli joka rikkoo Tylypahka-kuvion ja asettaa taikayhteiskunnan todella vaakalaudalle. Siellä on myös laaja valikoima taikaolentoja joista monia voi luoda jopa hahmoksi! Vampyyri, ihmissusi, syöjätär, maahinen, kotitonttu, kentauri, haamu, kelpie, ja paljon muita!

Siellä eletään yleisesti 1980-lukua ja 1990-luvun alkua - katsotaan miten yhteiskunta toipui pitkästä sodasta, ja mitä tapahtui kun taikayhteiskuntaan levisi huhu että Poika Joka Elää kohtasi Voldemortin Tylyphakassa. Lisänä on oma mausteeni: Tylypahkan lukuvuosina 1987-1991 koulua ei käydä sisäoppilaitoksena kaukana kaikesta vaan valtion koulun tapaan Lontoossa, koska linna Skotlannissa on joutunut erikoisen kriisin keskelle! Toki yhä tuttujakin Tylypahkan piirteitä löytyy.

Myös jästit, sekä velhojen ja noitien arkielämä ja perheet pääsevät oikeuksiinsa. Tämä aikakausi ja vaihtoehtoinen todellisuus tarjoaa lähes rajattomasti mahdollisuuksia! Myös infopaketti on niin laaja ja selkeä että pääset helposti mukaan vaikka olisit aivan uusi fani!

Jos et tiedä mitä foorumiroolipelaaminen on, ei hätää! Aloittelijatkin ovat tervetulleita ja olen kirjoittanut sinne kattavan ja selkeän foorumiroolipeli-oppaan jonka avulla pääsee hyvin vauhtiin!

Tervetuloa Harry Potterin maagiseen maailmaan ja 1980-luvun tutkimattomiin vuosiin! :) Ja vaikket sinne astuisikaan, tosiaan toivoisin herätteleväni tähän keskustelua tuosta vuosikymmenestä!
« Viimeksi muokattu: 14.02.2016 03:09:40 kirjoittanut Nibs »
'You see, I can not be forsaken because I'm not the only one.'
X HOGWARTS REFOUNDED - HARRY POTTER AU-ROOLIPELI
X OLD WEST TALES RPG

Odo

 • Sankari
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 10 434
 • Bang bang!
Vs: Harry Potter-universumin 1980-luku
« Vastaus #1 : 14.02.2016 02:53:31 »
Nyt on ihan pakko tulla kysymään, että oliko tämän topicin tarkoitus olla keskustelua aiheesta 1980-luku vai ovela mainos tuolle linkillesi, joka ei toimi? Nyt on nimittäin pakko sanoa, että pisteet mainostuksesta, huvituin. :D

Aihe kyllä on mielenkiintoinen keskusteltava, ja pakko myöntää etten ole itse tullut paljoa ajatelleeksi aikakautta, joka kuitenkin on niin tärkeä. Kenties aiheesta tulisikin ficattua jossain vaiheessa. Jään seurailemaan millaiseksi tää keskustelu etenee.

»It's all up to you, no one lives forever»

Nibs

 • ***
 • Viestejä: 30
Vs: Harry Potter-universumin 1980-luku
« Vastaus #2 : 14.02.2016 03:21:29 »
Nyt toimii se linkki, sinne oli vaan eksynyt ylimääräinen kirjain.
Mutta siis tämän oli ja on tarkoitus olla sekä että;
Haluan keskustella tästä aiheesta muiden fanien kanssa, mutta miksipä en samalla lykkäisi mukaan aiheeseen liittyvän sivustoni mainosta - etenkin kun kohdeyleisökin on oikea (eli fanitarinoiden kirjoittajat.) Kaksi kärpästä yhdelä iskulla jne. Mielestäni kyllä heitin mukaan ihan kunnollisia ajatuksia herättäviä kysymyksiä ja pointteja/mielipiteitäni joihin kommentointi taatusti synnyttää keskustelua. :D
'You see, I can not be forsaken because I'm not the only one.'
X HOGWARTS REFOUNDED - HARRY POTTER AU-ROOLIPELI
X OLD WEST TALES RPG

wishbone

 • L'enfant terrible
 • ***
 • Viestejä: 294
Vs: Harry Potter-universumin 1980-luku
« Vastaus #3 : 16.02.2016 17:36:58 »
Odon lailla itsekin kieltämättä naureskelin tälle mainostusaspektille. Koska aihe kuitenkin on meikeläiselle yhtä vetävä kuin taivaalle syttynyt lepakkosignaali konsanaan, ajattelin laitella tähän joitakin aloitusviestin pohjalta heränneitä ajatuksia ihan siltä varalta että tästä keskustelua syntyisi.

En välttämättä itse koe tämän ”kadonneen vuosikymmenen” olevan suomenkielisissä ficeissä ihan niin kadonnut kuin Nibs antoi ymmärtää. Varsinkin ensimmäistä velhosotaa käsittelevä 70-luvun loppu on ollut sen verran tehokkaasti edustettuna, että rajaisin sen ihan suosiolla pois. Tietenkin tämä mielikuva voi juontua siitä, että ne kirjoittajat joiden HP-ficcejä tykkään lukea vähintäänkin ammentavat taustaelementtejä sodan tai sitä seuranneen 80-luvun puolelta, elleivät sitten jopa sijoita tarinoitaan kokonaan sinne.  Melko usein tätä on tullut harrastettua itsekin. Jos myöhemmän canonin puitteissa operointi ei miellytä, niin kukaan ei tietenkään estä säveltämästä ihan uudenlaisia hahmokohtaloita kasarivuosiksi. Näkisin kuitenkin asian niin, että ficcaajan pitää omata jonkinasteista kiinnostusta kirjoissa esiintyvien aikuishahmojen sielunelämää kohtaa lähteäkseen tästä nimenomaisesta ajanjaksosta kirjoittelemaan, Harryn sukupolvi kun on siinä vaiheessa vasta vaipoissa. Toisaalta varsinaista faktaa yhtään mistään on niin vähän, että mahdollisuudet ovat rajattomat. Yhteiskunnan toipuminen ja hallinnon stabilisointi sisällissodan jälkeen tuskin oli mikään yksinkertainen homma, erinäisistä oikeusprosesseista nyt puhumattakaan.

Jäin kuitenkin miettimään sitä melko vallitsevaa käsitystä siitä, että velhosodan loppu merkitsi automaattisesti rauhan laskeutumista koko maahan. Rowling itse tuntuu pitäneen kynsin ja hampain kiinni siitä mielikuvasta, etteivät taika- ja jästimaailma ole juurikaan minkäänlaisessa vuorovaikutuksessa keskenään, eivätkä niiden tapahtumat sota-aikojen kuohuntaa lukuun ottamatta vaikuta toisiinsa. Ottaen huomioon että tässä nyt kuitenkin puhutaan kahdesta rinnakkain/limittäin asuvasta väestöstä, joiden tiet risteävät sekä koti- että työelämän kautta jatkuvasti , niin pidän tätä itse ainakin epätodennäköisenä ja ficcaajan näkökulmasta melko tylsänäkin lähestymistapana.  Tästä syystä velhojen kasariaikaa voisi miettiä siitäkin näkökulmasta, millaiset tapahtumat leimasivat Britanniaa sinä vuosikymmenenä.
 
Yksi näkyvimmistä 80-luvun ilmiöistä oli varmasti Pohjois-Irlannin itsenäisyyden puolesta kapinoinut IRA, jonka puolisotilaallinen toiminta oli aktiivisimmillaan 70-luvun lopun ja 90-luvun alun välillä. Myöhemmän nälkälakkoilun lisäksi IRA toteutti terrorihenkisiä pommi-iskuja eripuolilla Britanniaa ja usein ihan isoissa kaupungeissakin, taaten sen että tällaiset räjähdykset olivat – jos eivät nyt ihan arkipäivää – niin ainakin ikävä mahdollisuus. Taikamaailman näkökulmasta niillä varmasti saatiin kuitattua ties mitä kuolonsyöjärähinöitä, ja ne varmistivat myös sen, että maata leimannut levottomuuden ilmipiiri ei suinkaan loppunut kuin seinään Voldemortin kukistumisen myötä.  80-luvulla Briteissä lakkoiltiin myös näkyvästi milloin mistäkin: siirtolaiset oikeuksiensa ja sosiaalisekonomisen asemansa kohottamisen puolesta, sitten kaivostyöläiset kaivoksiensa sulkemista vastaan ja myöhemmin about kaikki maan kuralle menneen talouden johdosta. Tuloerot eri yhteiskuntaluokkien välillä repesivät ennennäkemättömiksi kuiluiksi. Margaret Thatcherin johtamat konservatiivit olivat hallitseva puolue ja se näkyi rautarouvan itsensä ohella perinteisten perhearvojen hurjana comebackina. Voisi kuvitella tämänkaltaisen viestin uponneen taikamaailmassakin, jossa syntyvyys varmasti räjähti sotavuosien jälkeen. Toisaalta se taas tiesi kurjempia aikoja niille, jotka eivät edustaneet sitä valkoisen, keskiluokkaisen (hetero)ydinperheen muodostamaa kultaista keskitietä.

80-luvun alussa Briteissä puhkesi myös muuallakin maailmassa samaan aikaan koettu AIDS-hysteria. Tätä olen ainakin itse pallotellut erinäisten Remus-ficcien yhteydessä, ihmissusitartuntaa siihen liittyvine sosialisine stigmoineen kun on pidetty taikamaailman vastineena HI-virukselle. 70-luvun lopussa erinäiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavat järjestöt olivat jo onnistuneet saamaan pieniä erävoittoja, mutta AIDSin tulon myötä palattiin about yhdessä yössä takaisin lähtöruutuun ja siinä väärinkäsityksien suossa sitten vellottiinkin pitkälti 90-luvun puolelle. (Olen itse tähän liittyen pohtinut mm. sitä, osaavatko velhot parantaa HIV:n tai AIDSin tapaisia tauteja. Jos, niin kenellä on oikeus hoitoon: vain noidilla ja velhoilla, vai autetaanko myös jästipuolisoja? Entä näiden sukulaisia tai ystäviä? Ja jos taikamaailmalla on olemassa parannuskeino vastaaviin tauteihin tai miksei muihinkin, se kieltämättä vie parantajien eettiset dilemmat ihan uudelle asteelle – että tiedät osaavasi auttaa, mutta oman yhteisön lait nyt vaan sanovat ettei noita toisia voin kun ne eivät osaa taikoa. Auts.)

Mutta kääräistäänpä tämä nyt jotenkin pakettiin ennen kuin tästä tulee pelkkä historiaoksennus. Ehkä tämän viestin pointtina oli siis se, että tarinan ei suinkaan tarvitse tapahtua tyhjiössä eikä kaikkea jästisälää siivota visusti pois, vaan halutessaan näkökulmia tästä ajanjaksosta ficcaamiseen voi myös hakea tosimaailman puolelta.
I will love you as misfortune loves orphans,
as fire loves innocence, and as justice loves to sit
and watch while everything goes wrong.

Nibs

 • ***
 • Viestejä: 30
Vs: Harry Potter-universumin 1980-luku
« Vastaus #4 : 17.02.2016 20:47:18 »
Totta, itsekin lähinnä tarkoitin seinään loppumisella niitä lukemattomia "kaasuvuotoja" (mitkä vaikuttaa olleen Taikaministeriön lempiselitys kedavraan kuolleista), ja pommittomia tuhoja mitä kuolonsyöjien hyökkäykset aiheuttivat ja vaikka kuinka olisi selitelty niin todennäköisesti jääneet pitkän ajan kuluessa jästeille mystisiksi. Etenkin kun taivaalla häilyi aina se giganttinen vihreä pääkallo-käärme symbooli jonkin iskun jälkeen.

Tuolla roolipelissäni en jaksa kaikkea tosielämän asioita korostaa, kun infoa on muutenkin ihan prkleesti vaikka kaikkea ei olekaan pakko lukea heti, mutta olen nostanut pakollisissa luettavissa esiin mm. Britanniaa ravistaneet lukuisat mellakat '80- ja '90-luvuilta ja sen että ne johtuivat enimmäkseen pääministeri Thatcherin kovan talouspolitiikan aiheuttamasta lamasta ja valtavasta työttömyydestä, ja kolahtivat pahiten juurikin köyhiin tummaihoisiin yhteisöihin...ja tietysti johtuivat osittain ylipäätään rasismista ja muista ennakkoluuloista.

Korostan myös kaiken lomassa sekä omilla hahmoillani, että taikavoimaiset elävät enimmäkseen jästien yhteiskunnassa koska jästejä on kymmeniä miljoonia kertaa enemmän kuin taikavoimaisia joiden on lain mukaan muutenkin määrä "piileskellä avoimesti" eli ei varsinaisesti ole erillisiä maailmoja vaan vain kaksi yhteiskuntaa jotka väkisinkin joutuvat elämään limittäin.
Rowling taisi keskittyä niin paljon Toiseen velhosotaan taikavoimaisten näkökulmasta ja Tylypahkaan että kadotti realistisen kokonaiskuvan jos hän tosiaan väittää että kaikkien ongelmat loppuivat Voldemortin kukistumiseen.

Mielestäni ei tarvitse olla kiinnostunut aikusiten HP-hahmojen sielunelämästä, vaan ainoastaan Britannian sen aikaisesta historiasta jotta tästä vuosikymmenestä saa kaiken irti suoraankin kirjoittaen. Itse asiassa siitä voi saada irti paljon enemmän kuin velhosotien aikakausina. Mielestäni myös Pottereiden lapsihahmojen suhteen, koska eihän ne ole vaipoissa kuin kaksi ekaa vuotta '80-luvulta eli just sen velhosodan viimeiset vuodet.
Mua ainakin kiinnostaa millainen lapsuus Harryllä, Ronilla, Hermionella, Dracolla jne. oli ennen kuin he "itsenäistyivät" ja eristäytyivät Tylypahkaan suurimmaksi osaksi vuotta. Se, miten heistä kasvoi ne persoonat jotka tapasimme sarjan alussa.. Varsinkin esim. Harry ja Hermione, jotka eivät tienneet olevansa velho ja noita mutta jatkuvasti ulkoistivat vahinkotaikoja aiheuttaen kaikenlaista omituista ja onnetontakin.
'You see, I can not be forsaken because I'm not the only one.'
X HOGWARTS REFOUNDED - HARRY POTTER AU-ROOLIPELI
X OLD WEST TALES RPG