Kirjoittaja Aihe: Alkutieto- ja ikärajaopas teksteille sekä kuville  (Luettu 52491 kertaa)

flawless

 • Alempi ylilehmä
 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 10 587
 • d a d d y
Seuraavassa ohjeistusta ficcien kirjoittamisesta tänne Finiin sekä ikärajaopas ja hieman sanastoa.

FICIN KIRJOITTAMISESTA

1. Kirjoittaminen
Ficci kirjoitetaan ensin jonkinlaisessa kirjoitusohjelmassa. Esimerkiksi Word tai MS Works ovat käteviä; ne korjaavat ja näyttävät automaattisesti monet huolimattomuus- yms. virheet tekstissä, jolloin oikolukijan on mukavampi lukea tekstiä.

2. Beta eli oikolukija
Betalukija on henkilö, joka lukee ficcisi läpi. Hän/he (useampiakin voi ja kannattaakin käyttää) korjaa mahdolliset virheet, antaa palautetta, antaa korjausehdotuksia ja vinkkejä tekstin parantamiseen. Kun ficcisi on valmis, se lähetetään oikolukijalle tarkistettavaksi, ja sen jälkeen tehdään mahdolliset muutokset tekstiin (oikolukijan neuvot ja korjaukset kannattaa ottaa huomioon).
Betalukijan käyttö ei ole välttämätöntä, mutta se on kuitenkin suositeltua. On mukavampaa lukea tekstiä, joka on virheetöntä ja sujuvaa ilman monenlaisia huolimattomuusvirheitä. Betana voi toimia esimerkiksi kaverisi, tai betaa voi hakea myös Mustepullon betatopicista. Oikolukijana on myös mukava toimia, ja mikäs sen parempi tapa löytää samanhenkisiä uusia ystäviä.
Sivustolta Oikofix löytyy kätevä oikoluku-ohjelma kirjoitusvirheiden bongaamiseen, jos kirjoitusohjelmassasi ei ole kyseistä ominaisuutta.

3. Julkaisu
Kun ficci on julkaisukunnossa, se postitetaan sille osastolle, jolle se parhaiten sopii. Postitus tapahtuu menemällä valitulle osastolle ja painamalla sivun alareunassa olevaa Uusi aihe -nappia. Ruudulle aukeaa samanlainen ikkuna kuin normaalia viestiä kirjoitettaessa. Kohtaan Aihe laitetaan ficin nimi, sen ikäraja ja jos kyseessä on käännös, niin myös maininta siitä. Käännöksiin on myös aina hankittava alkuperäisen kirjoittajan lupa. Vaikka songficit ja ficcien käännökset ovat sallittuja, Finiin ei saa kääntää yksistään laulunsanoja. FinFanFun on fanifiktioon keskittynyt foorumi, ja pelkästään käännetyistä laulunsanoista ei täyty fanifiktion kriteerit. Syynä tekijänoikeudet, emme voi esimerksi myöskään sallia, että kokonaista vieraskielistä kirjaakaan alettaisiin jollekin osastolle kääntämään.
 
HUOM! Muistakaa, että suomalainen ikäraja otsikossa on pakollinen! Jos ikärajat puuttuvat, niin ylläpito tulee mustine ratsuineen ja sulkakynineen muokkaamaan ikäraja ficciin, he voivat myös huomauttaa ikärajan puuttumisesta (koska muistiloitsujen käyttäminen on kiellettyä, emme halua käyttäjien törmäävän materiaaliin, jota he eivät halua syystä tai toisesta nähdä). Joten muistakaa ne ikärajat!

Itse teksti liitetään siihen viestin kohtaan.
Yksinkertaisemmin tekstin saa laitettua tekstikenttään mustaamalla tekstin. Sitten valitsee oikeata nappia painamalla kohdan kopioi/leikkaa (copy) tai painamalla Ctrl + C. Seuraavaksi ruudulla olevassa, jo mainitussa viestin kohdassa, painaa taas hiiren oikeaa nappia ja valitsee kohdan liitä (paste) tai Ctrl + V. Näin ficin teksti siirtyy viestikenttään.

Ficin alkuun täytyy laittaa uudelleen näkyviin ainakin ikäraja ja varoitukset, joillain osastoilla myös fandom ja vastuunvapaus. Ikärajan tulee olla suomeksi otsikossa! Lisäksi otsikkoon on suositeltavaa laittaa myös paritus, mutta tämä ei ole pakollista.
Paras tapa on käyttää tällaista pohjaa, johon täytät ficin tiedot:

Ficin nimi: (Vapaaehtoinen, mutta suotava)
Kirjoittaja(t): (Vapaaehtoinen, mutta suotava)
Oikolukija/Beta: (Jos sellainen on. Vapaaehtoinen, mutta suotava)
Fandom: (Esim. Star Trek tai Taru sormusten herrasta, pakollinen vain muiden fandomien osastoilla ja RPF-osastolla: Rinnakkaistodellisuudessa, Toisessa ulottuvuudessa, Maailmankaikkeudessa, Ulkoavaruudessa, Riimitarhassa, Kohtalottarissa, Vaihtoehtoelämässä sekä Sir Cadogan vs. Räiskeperäiset sisuliskot -osastolla)
Tyylilaji/Genre: (Vapaaehtoinen, mutta suotava, kuvailee ficin tyyliä)
Ikäraja: (Pakollinen ja pitää olla vähintään suomeksi. Ikärajat tekstin sen hetkisen sisällön mukaan, poikkeuksena jatkotekstit jotka ikärajoitetaan tekstin tulevan korkeimman ikärajan mukaan. Raapale- ja runosarjoissa täytyy merkitä otsikkoon näkyviin ainoastaan korkein ikäraja. Samassa topicissa olevia yksittäisiä raapaleita ei tarvitse ikärajoittaa erikseen, mutta sitä suositellaan varsinkin, jos raapaleiden hajonta on suuri eli osa on sallittuja, osa K-18. Alkutiedoissa pitää olla selkeästi merkitty korkein ikäraja, mutta muitakin ikärajoja voi näkyä. Esim. "Max. K-15, mutta suurin osa tekstiä S.")
Paritus/Päähenkilöt: (Vapaaehtoinen, sillä tämän ilmoittaminen voi vähentää tai lisätä lukijoita. Jos ficissä ei ole paritusta, voit aina ilmoittaa tarinan päähenkilöt.)
Yhteenveto/Tiivistelmä/Summary: (Vapaaehtoinen, pidemmissä ficeissä suotava)
Varoitukset: (Pakollinen, jos niitä on, suomeksi)
Vastuunvapaus: (Foorumilta löytyy yhteinen vastuunvapaus, mutta RPF-osastolla [Vaihtoehtoelämä] tämä on pakollinen!)
A/N: (Vapaaehtoinen, kirjoittajan kommentit)
B/N: (Vapaaehtoinen, betan kommentit)
T/N: (Vapaaehtoinen, kääntäjän kommentit)


Jos ficci sisältää jotain seuraavia asioita, tulee niistä varoittaa selkeästi alkutiedoissa:
 • insesti eli perheenjäsenten välinen seksi/seksuaalinen lataus
 • alle 16-vuotias henkilö harrastamassa seksiä
 • pedofilia eli seksuaalinen mielenkiinto alle 13-vuotiaaseen, jolloin tekijä on sekä yli 16-vuotias että vähintään 5 vuotta vanhempi
 • nekrofilia eli ruumiiseen sekaantuminen
 • zoofilia eli eläimiin sekaantuminen
 • kinkyily/parafiliat eli yleisistä normeista poikkeavat seksuaaliset mieltymykset (varoitettava ainoastaan kun kyseistä aihetta käsitellään vähintään K15-ikärajan puitteissa, matalammissa ikärajoissa ei pakollinen)
 • seksiin pakottaminen (raiskaus, seksiin pakottaminen esim. väkivallan uhalla tai kiristämisellä)
 • itsetuhoisuus (itsemurha, syömishäiriö, viiltely ja siihen rinnastettava suora itsensä vahingoittaminen)
 • kannibalismi
(Varoituskäytännöstä lisää vielä seuraavassa viestissä.)

4. Tarkistus
Kun olet postittanut ficcisi niin tarkasta vielä kerran, että olet muistanut kaiken tarvittavan otsikkoon ja alkutietoihin, ja muutenkin kaikki on kunnossa. Jos jotain puuttuu, niin ei tarvitse huolehtia - voit helposti muokata viestiäsi Muokkaa -nappulasta.

Tämän lisäksi haluamme muistuttaa, ettei kommentteja kinuta erillisillä viesteillä eikä ficciä nostella kommenttien toivossa. Kommentinkerjäyksestä nimittäin sanktiona on huomautus.IKÄRAJAOPAS

FinFanFunissa ovat käytössä ikärajat S, K-11, K-15 ja K-18. Muiden fanfic-sivustojen tai Suomen elokuvatarkastamon ikärajat eivät päde Finissä eikä tekstejä saa ikärajoittaa niiden perusteella.

Tässä esimerkkejä ikärajoista kategorioittain:
Huomaa, että fantasiamaailmojen älylliset taikaeläimet rinnastetaan aina ihmisiin.


Seksi/seksuaalinen kosketteleminen:

S saa suudella ja koskea (esim. halailla), mutta koskettelun on pysyttävä suhteellisen viattomana. Tässä ikärajassa ei siis vielä kovin määrätietoista kourimista edes vaatteet päällä, vaan pysytään suhteellisen viattomissa ja kesyissä hellyydenosoituksissa. Seksin saa mainita.

K-11 saa suudella ja kosketella jo kiihkeämmin, kaikennäköiset kähmimiset ja hiplailut kuuluvat tähän ikärajaan. Tässä ikärajassa ei itse seksiaktia kuitenkaan kuvailla, vaikka seksuaalisia kosketuksia ja aikomuksia voidaankin käsitellä jo avoimemmin ja lukijalle voi olla selvää, mihin suuntaan suutelointi ja kopeloiminen on menossa. Seksiä saa aiheena käsitellä maltillisesti ja kevyesti, mutta ei kuvailla.

K-15 ylimalkaisesti ja kiertoilmaisuin/kielikuvin kuvailtu seksi, eli seksin harrastamista saa käsitellä avoimesti mutta sitä ei vieläkään saa kovin tarkasti kuvailla. Rankemman sisällön kuten esim. nekrofilian tai kovin kinkyn seksin suhteen kannattaa käyttää maalaisjärkeä, eli vastaavanlaisia asioita voi tekstissä käsitellä mutta niiden tarkka kuvailu ja kinkyilyllä mässäily eivät vielä kuulu tähän ikärajaan.

K-18 tarkasti kuvailtu seksi, saa sisältää avoimesti kuvailtuna esim. parafilioita ja kinkyilyä, eli rankkojakin aiheita voi tässä ikärajassa käsitellä avoimesti.


Väkivalta, kuolema, kielenkäyttö:

S maininnat väkivaltaisista teoista ja tapahtumista (esim. itsemurha, tappo, pahoinpitely, raiskaus) sallittu, ei kuvailua eikä suunnittelua tai avointa käsittelyä. Lievä kiroilu (esim. hitto, hemmetti) ja yksittäiset rankemmat kirosanat (esim. vittu, saatana, helvetti) sallittu.

K-11 kevyt ja vähäinen kuvailu sallittu, asioita saa jo ja käsitellä avoimemmin. Runsas kiroilu ja kohtuuttoman rajut kirosanat kuuluvat tähän ikärajaan.

K-15 voi kuvailla suhteellisen rankkaa väkivaltaa avoimemmin, muttei vieläkään väkivallalla mässäilyä. Aiheet voivat siis olla järkyttäviä, mutta ei vieläkään graafista ja tarkkaa kuvailua. Ei ole sellaista kielenkäyttöä, mitä ei voisi jo tässä ikärajassa käyttää, eli dialogissa kaikki on jo sallittua ellei sitten puhuta yksityiskohtaisesti K-18-tason väkivallasta tai pornosta.

K-18 kaikkia aiheita saa käsitellä avoimesti. Tarkasti kuvailtua väkivaltaa; saa olla veristä, mässäilevää tai brutaalia.


Päihteet:

S maltillista alkoholin nauttimista (saa olla humalahakuista, mutta ei räkäkännäilyä) ja tupakointia. Ei huumeita.

K-11 saa kuvailla raskasta tai jatkuvaa alkoholinkäyttöä, tupakointi saa olla jatkuvaa ketjupolttamista. Huumeiden käytön kevyt kuvailu sallittua (esim. maltillinen kannabiksen poltto).

K-15 saa kuvata jatkuvaa, raskasta huumeidenkäyttöä. Ota kuitenkin huomioon, että esim. äärimmäisyyksiin menevä inhorealismi kuten esim. piikittämisen graafinen kuvailu tai väkivaltaisten/mässäilevien hallusinaatioiden inhorealistinen kuvailu saattaa nostaa ikärajan K-18 asti.Toivottavasti ohjeista on tarpeeksi apua uusille ja miksei vähän vanhemmillekin käyttäjille. Neuvoa saa tietysti kysyä aina, me emme pure, vaan olemme täällä auttamassa teitä käyttäjiä. Jos jotain jäi epäselväksi, tässä topicissa (vain rekisteröityneille käyttäjille) voi esittää kysymyksiä.

Tämän topicin aloitusviestin alku ja sanasto-osuus on kopioitu aiemmasta sääntötopicista. Alkuperäisiä ohjeita tekemässä olivat Remsu, Lumen, Voldemort, Beelsebutt ja Anna-Liisa.
« Viimeksi muokattu: 28.12.2020 18:49:35 kirjoittanut niiina »
Coraline vuole il mare ma ha paura dell'acqua
e forse il mare è dentro di lei


ava by Ingrid

flawless

 • Alempi ylilehmä
 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 10 587
 • d a d d y
Huomioitavia asioita & UKK eli Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

 • minkään varoituksen vaativan aiheen maininta ei enää nosta ikärajaa: varoitus täytyy kyseisiä aiheita käsiteltäessä siis olla aina (poikkeuksena kinkyily, jonka suhteen oma käytäntönsä), mutta ikäraja määräytyy yksinomaan käsittelyn rankkuuden ja kuvailun tarkkuuden perusteella.
 • itsetuhoisuusvaroitus riittää varoitukseksi sellaisenaan, jos teksti sisältää jotain aiemmin varoitukset-kohdassa sen jälkeen suluissa lueteltuja aiheita - ei siis ole tarpeellista varoittaa spesifisti esim. itsemurhasta, vaan pelkkä "itsetuhoisuus" varoituslistassa riittää
 • itsetuhoisuutta ei ole ketjupolttaminen, humalahakuinen juominen ym., vaan kyseisellä varoituksella viitataan itsemurhaan, syömishäiriöön ja esimerkiksi viiltelyyn tai muuhun itsensä tahalliseen vahingoittamiseen erilaisin keinoin
 • kinkyilystä ja parafiliasta on varoitettava silloin, jos kyseisen aiheen kuvailu menee K-15-tasolle tai sen ylitse
 • kinkyilyä ovat esimerkiksi BDSM, parafiliat, seksi esineen kanssa (vieraammat esineet, perinteiset seksilelut eivät tarvitse varoitusta) yms. - jokainen voi käyttää kyseisen varoituksen kanssa maalaisjärkeä, että tuntuuko oma teksti siltä, että sen seksuaalinen sisältö voi tuntua lukijasta varoituksen arvoiselta
 • ylipuhuminen ja suostuttelu eivät ole seksiin pakottamista
 • kannibalismia on saman lajin yksilön syöminen, ts. ihminen syö ihmistä, vampyyri syö vampyyria jne, pätee älyllisiin olentoihin, kannibalismia ei ole jos esimerkiksi vampyyri syö ihmisen

Milloin teksti on insestiä?
- Insesti on asia, jossa mennään Suomen lain puitteissa. Esimerkiksi Suomessa serkukset saavat mennä keskenään naimisiin, joten teksti ei silloin vaadi insestivaroitusta. Ainoastaan lähisukulaiset esimerkiksi sisarus, (iso)äiti, (iso)isä ja (lapsen)lapsi ovat varoittavien piiriin kuuluvia.

Tarvitseeko pedofiliasta varoittaa, jos nuorempi henkilö haaveilee vanhemmasta henkilöstä?
- Pedofiliaa ei ole se, että nuorempi henkilö haaveilee vanhemmasta henkilöstä.

Jäikö jotakin silti vielä epäselväksi? Kysy rohkeasti täällä (vain rekisteröityneille käyttäjille)!
« Viimeksi muokattu: 12.11.2014 15:12:27 kirjoittanut Illusia »
Coraline vuole il mare ma ha paura dell'acqua
e forse il mare è dentro di lei


ava by Ingrid

flawless

 • Alempi ylilehmä
 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 10 587
 • d a d d y
FICCARIN SANAKIRJA

Genret eli tyylilajit

Toiminta/Seikkailu: Tarkoittaa juuri nimensä mukaisesti toimintaficciä. Seikkailua ja hurjia tapahtumia.

Esimerkiksi:
James juoksi kohti metsää sydän pamppaillen. Hän kuuli ihmissuden väräjävän hengityksen eikä uskaltanut edes vilkaista taakseen. Hän näki pienen rotan puunkyhmyn yllä ja huokaisi miltei helpotuksesta. James syöksähti juurakkoon juuri, kun kuuli suuren koiran loikkaavan puun takaa. Koira otti ihmissuden vastaan rajulla syleilyllä. Yö raikui murinasta ja uikahduksista, kun Sirius ja Remus painivat nurmikolla. Aamulla nelikko nukkui toisiinsa kietoutuneina Rääkyvän röttelön uumenissa, ja seikkailusta puhuttiin enää vain naurun ja naljailun merkeissä.

Angst: Surumielistä tekstiä, joissain tapauksissa jopa masentavaa luettavaa. Sillä voidaan kuvata esimerkiksi jonkun surullista elämää tai päättynyttä rakkaussuhdetta.

Esimerkiksi:
Kaikkialla oli pimeää. En voinut ymmärtääkään, kuinka pimeää. Käytävällä oli suorastaan painostavan hiljaista. Tunsin kuinka kyynel valui pitkin poskipäätäni. Minuun sattui, sattui enemmän, kuin oli koskaan sattunut. Hartiani tärisivät nyyhkytysten voimasta. En jaksaisi enää elää.
(Vaikka esimerkissä onkin kirjoitettu minä-muodolla, se ei tarkoita, että kaikki angstaavat ficit pitäisi kirjoittaa noin.)

AU eli Alternative Universe: Vaihtoehtoinen todellisuus, jossa kerrotaan kyllä kirjojen hahmoilla tarinaa, mutta jotain, mitä kirjoissa on tapahtunut, ei oteta ficissä huomiooon oikealla tavalla.

Esimerkiksi: Lupin onkin oikeasti kuolonsyöjä tai Sirius on elossa.

BDSM: "Bondage, Dominance, Sadism, Masochism", eli sitominen, alistaminen, sadismi ja masokismi. Tähän genreen kuuluu yleensä vähän rajumpi meno seksissä - ei siis niille, jotka pitävät ainoastaan vanhan hyvän ajan kepeistä romansseista. Huomaa kuitenkin, että kaikki fetissit eivät kuulu BDSM:ään, vaan kannattaa mainita ihan erikseen.

Chan: Chan-ficci on ficci, jossa kuvataan romanttisesti tai seksuaalisesti alaikäisen ja häntä huomattavasti vanhemman henkilön välistä suhdetta. On chan-hettiä (eli miehen ja naisen välinen suhde), chan-femmeä (eli kahden naisen välinen suhde), sekä chanslashia (eli kahden miehen välinen suhde).

Esimerkiksi: 15-vuotias Harry ja 37-vuotias Severus Kalkaros on chanslashia.

Crackfic: Crackficit ovat huumoripitoisia ficcejä, joissa tapahtumat ovat omituisia ja odottamattomia. Crackficcejä luonnehditaan netissä mm. sanoilla "random", "eriskummallinen" ja "wtf (= mitä ihmettä)".

Crossover: Crossover on ficci, jossa hahmot/tapahtumat/paikat ovat sekaisin kahdesta tai useammasta fandomista (kts. alempana Fandom).
Esimerkiksi Harry Potter seikkailee Legolasin kanssa (Taru sormusten herrasta) Tylypahkan mailla. Tällainen ficci olisi siis HP/TSH -crossover.

Esimerkiksi:
"Laske sauvasi, Harry", sanoi Legolas ja osoitti tätä jousipyssyllään. "Jos et tee niinkuin käsken, kutsun Aragornin tänne ja saat tuta hirmuisen kostoni!" hän huusi vielä. Tästä suivaantuneena Hermione tarttui sauvaansa, osoitti Legolasia ja huusi:
"Karkotaseet!"

Darkfic: Henkilöistä tai aiheesta on tehty synkempi kuin alkuperäisessä teoksessa. Tästä pahempi versio on Shockfic.

Deathfic: Kertoo siitä, kun yksi tai useampi hahmo kuolee tai on kuollut. Yleensä keskittyy erityisesti siihen, miten henkiinjääneet selviävät menetyksestään.

Draama: Yleispätevä genre eli tyylilaji. Jos ficci ei sovellu mihinkään muuhun, silloin se on draamaa.

Dub-con: Dubious consent, eli kyseenalainen suostumus. Jos toista hahmoa ei varsinaisesti pakoteta seksiin, mutta esim. tarvitaan paljon suostuttelua tai vähemmän moraalisia akteja saadakseen toinen sänkyyn. Vertaa käsitteeseen Non-con.

EWE: Epilogue? What epilogue? eli suomeksi: Epilogi? Mikä epilogi? Eli esim. Kuoleman varjelukset -kirjan jälkeiseen aikaan sijoittuvat ficit, joissa ei ole otettu epilogia huomioon. (Vert. AU)

Femslash/Femmeslash/Femme: Ficci, jossa kuvataan kahden naispuolisen välistä suhdetta romanttisessa ja/tai seksuaalisessa mielessä. Katso slash alempaa.

Fluff: Romanttista hömppää, söpöilyä ja pusuja. Siirappia.

Esimerkiksi:
Vakava ilme kasvoillaan poika sanoi: "Minä rakastan sinua. Olen aina rakastanut."
Tyttö häkeltyi näin suorasta lausahduksesta, eikä pystyny muuta kuin nyökkäämään. Poika virnisti ja kietoi sitten kätensä tytön ympärille, rutistaen tämän itseään vasten.

"Sinä olet niin kaunis ja suloinen", poika kuiskutti tytön korvaan. Tyttö hymyili ja kietoi kätensä tiukemmin pojan kaulaan vetäen tämän kasvot kohti omiaan.

Het: Kahden eri sukupuolta olevan henkilön välistä suhdetta kuvaava ficci.

Kauhu: Horror, kauhua.

Hurt/Comfort, H/C: Joku kärsii psyykkisesti tai fyysisesti, kunnes joku toinen pelastaa hänet ja saa olon paremmaksi.

Esimerkiksi: Harry löytää Remuksen täysikuun jälkeen ja hoivaa tämän kuntoon.

Mpreg: Male pregnancy eli mies on tarinassa raskaana.

Mystery: Mysteereitä. Pohditaan vaikka, että onko James oikeasti Harryn isä tai onko Lupin oikeasti kuolonsyöjä. Yleensä mysteereille keksitään ratkaisu ficin loppua kohden.

Non-con, Non-consentual: Pakotettua seksiä.

PWP: Lyhenne sanoista "Plot? What Plot?" eli suomeksi "Juoni? Mikä juoni?". Tästä varmaan jo ymmärtääkin, että PWP:tä käytetään kuvaamaan ficciä, jossa ei ole ollenkaan juonta, vaan pelkkää seksuaalista sisältöä tai pornoa. Toinen vaihtoehto kirjainten pidennykselle onkin "Porn Without Plot" eli "Pornoa Ilman Juonta." Yleisesti PWP-termiä käytetään myös, jos kyseessä on seksipainotteinen oneshot eli lyhyt tarina, jossa kuitenkin on jonkinnäköinen, edes hatara juonikyhäelmä. Juonen päätavoite on kuitenkin päästä harrastamaan sitä seksiä.

Romance: Romantiikkaa. Syvällisempää kuin fluffy, rakkaudentunnustuksia täynnä. Voi myös kertoa rakastumisesta.

Snog: (tai verbinä: Snogging) Tarkoittaa suomennettuna "kuhertelua", eli kahden henkilön välistä pussailu-halailu-hommelia. Snog on astetta seksuaalisempi kuin fluff, mutta ei sentään mene niin pitkälle kuin smut.

Smut/Lemon: Erittäin kuvainnollista, tarkkaan kirjoitettua seksiä/pornoa. Jotkut väittävät, että smutissa on mukana humoristinen, "anna vielä vähän lisää" -tyyppinen vivahde, kun taas lemon on vakavampaa jynkkyä, seksiä sen itsensä takia. Mutta aika surutta näitä sekoitellaan keskenään. Lime on kevyempi versio lemonista, siinä ei mennä ihan niin pitkälle.

Slash: Ficci, jossa kuvataan kahden samaa sukupuolta olevan henkilön välistä romanssia/seksiä. Femmeslash ilmoitetaan yleensä erikseen, joten slash-sanaa käytetään normaalisti vain miesten välistä suhdetta kuvastamassa.

Esimerkiksi Harry/Draco ja Sirius/Remus ovat slashia.

UST: Unresolved Sexual Tension, suomeksi "toteutumaton seksuaalinen jännite". Kemiaa on ja kipinät lentävät, mutta asialle ei varsinaisesti tehdä mitään tai ainakaan ei niin paljoa kuin asianomaiset haluaisivat.

Zoofilia: Eläimen ja ihmisen välistä seksuaalista kanssakäymistä.


Muuta sanastoa

A/N: Author's Note tai Artist's Note eli suomeksi kirjoittajan/piirtäjän huomautukset, alkusanat. Käytetään myös loppusanoissa. Yleensä, kun halutaan sanoa jotain ficin alkuun/loppuun, kertoa vaikka siitä, miksi kirjoitti juuri tällaisen ficin.

Beta: Oikolukija. Henkilö, joka esilukee tekstin, ennen kuin se julkaistaan, ja tekee ehdotuksia sekä korjaa virheitä.

B/N: Beta's Notes eli betan kommentteja.

Canon: Tarkoittaa sitä todellisuutta, minkä kirjailija on maailmaansa luonut. Canonia on siis vaikkapa se, että James on Harryn isä.

Fandom: Fandom tulee sanoista fan ja kingdom ja tarkoittaa kaikkea faniyhteisöön ja -maailmaan kuuluvaa, kirjoja/elokuvia/yms., muita faneja, fanfictionia, fanartia, oheistuotteita yms.

Fanon: Fanien joukossa hyväksytty totuus hahmoista, mitä kirjailija itse ei kuitenkaan ole vahvistanut. Esimerkiksi aika yleinen fanon "fakta" on se, että Draco on hyvännäköinen. Tätä ei ole kirjoissa vahvistettu koskaan, mutta siihen uskotaan laajalti ficcareiden keskuudessa.

IC/OoC: IC eli In Character tarkoittaa, että kirjoittaja säilyttää käyttämiensä hahmojen luonteenpiirteet sellaisina kuin alkuperäiskeksijä on ne kuvannut. OoC on vastakohta eli Out of Character, jolloin hahmon luonteenpiirteet ovat alkuperäisten vastaisia.

Mary Sue tai Gary Stu: Kirjoittajan itsensä keksimä hahmo esim. kirjasta tuttujen hahmojen keskellä. Perinteisesti MS/GS on ylenpalttisen ihana, saa yleensä päähenkilön voitettua omakseen, mutta tätä nimitystä käytetään paljon myös Original Characterista, joka ei välttämättä ole niin täydellinen, onpahan vain kirjoittajan itsensä keksimä.

OC, OFC, OMC: Original Character, Original Female Character, Original Male Character eli kirjoittajan oma hahmo, nainen tai mies, jonka hän on luonut ja kirjoittanut seikkailemaan johonkin valmiiseen fandomiin. Esim. kirjoittaja on keksinyt Harrylle itse kehittelemänsä kaksoisveljen, joka kulkee Harryn mukana ficissä.

One-shot: Usein lyhyt tarina, jossa ei ikinä ole useampaa lukua/osaa.

OTP: One True Pairing eli kirjoittajalla itsellään, siis tässä ficcarilla, on yksi paritus, joka on tärkeämpi kaikkia muita. Yleensä hän kirjoittaa paljon ficcejä tuolla parituksella tai lukee ainoastaan siitä parituksesta kirjoitettuja tarinoita.

PoV: Sanoista Point of View eli näkökulma. Tämä paljastaa, kuka on tarinan minäkertoja.

Raapale: Ficci, joka on ilman otsikkoa täsmälleen 100 sanaa pitkä. Ei yhtään enempää tai vähempää. Tästä erikoisuutena double-drabble eli tuplaraapale, joka on tasan 200 sanaa pitkä. Tai triplaraapale, joka on 300 sanaa pitkä. Tai puolitoistaraapale, joka on 150 sanaa pitkä jne. (Ficlet on sitten sellainen, joka on lyhyt, mutta ei täytä raapaleen tunnusmerkkejä. Yleensä ficlettejä ovat alle 500-sanaiset ficit.)

Round Robin: Ryhmä ficcaajia kirjoittaa yhdessä ficin eli jatkotarinan. Kirjoitusvuorot on ennalta määrätty, ja jokainen kirjoittaa yhden kappaleen vuorollaan. Round Robin voi olla vaikka 50-kappaleinen ficci.

RPF: Real Person Fanfiction tarkoittaa tosielämän ihmisistä kertovaa ficciä. Eli tekstin kyseiset henkilöt ovat oikeasti olemassa!

RPS: Lyhenne sanoista "Real Person Slash" eli käytetään kuvaamaan ficciä, jossa ihkaoikeita henkilöitä käytetään slash-ficissä (kuten esim. näyttelijöitä, laulajia). Slash-fic siis ihan elävistä, hengittävistä ihmisistä, eikä pelkästään jonkun tv-sarjan tai kirjan fiktiivisistä henkilöistä.

Esimerkiksi: Tom Felton/Daniel Radcliffe - rakkautta kulisseissa.

Slice of life: Tavalliseen arkeen ja jokapäiväiseen elämään keskittyvä genre, jossa juonen painopiste on arkisilla ja tavanomaisilla pikkujutuilla eeppisempien tarinankäänteiden sijaan.

Spinoff: Ote jostain suuremmasta kokonaisuudesta. Esimerkiksi omasta, pitkästä ficistä kehitetty sivujuoni, jolla ei ole yleensä vaikutusta alkuperäiseen tarinaan.

T/N: Harvemmin käytetty, tulee sanoista Translator's Note eli kääntäjän huomautukset. Tätä käytetään, kun on kyseessä tarina, joka on käännetty (yleensä englannista suomeksi), ja jonka kääntäjä tahtoo sanoa jonkinlaiset alkusanat.

WIP: Harvemmin käytetty, tulee sanoista Work In Progress eli suomeksi ficci on keskeneräinen, tekeillä.

Yaoi: Japanin kielestä tuleva termi, joka tulee sanoista "yama nashi, ochi nashi, imi nashi" mikä tarkoittaa "no climax, no point, no meaning." Sanaa käytetään kuvaamaan tarinoita, joissa keskitytään kahden miehen väliseen seksiin ja juoni jää sivurooliin.
« Viimeksi muokattu: 06.08.2018 10:28:55 kirjoittanut flawless »
Coraline vuole il mare ma ha paura dell'acqua
e forse il mare è dentro di lei


ava by Ingrid

Illusia

 • Vieras
IKÄRAJAOPAS KUVILLE

FinFanFunissa ovat käytössä ikärajat S, K-11, K-15 ja K-18. Muiden fanfic-sivustojen tai Suomen elokuvatarkastamon ikärajat eivät päde Finissä eikä tekstejä saa ikärajoittaa niiden perusteella.

Tässä esimerkkejä ikärajoista kategorioittain:
Huomaa, että fantasiamaailmojen älylliset taikaeläimet rinnastetaan aina ihmisiin.


Alastomuus:

S ja K-11 saa olla alastomuutta, mutta intiimialueita ei saa näkyä.

K-15 ja K-18 kaikenlainen alastomuus on sallittua.


Seksi/seksuaalinen kosketteleminen:

S ja K-11 saa suudella ja koskea (esim. halailla), mutta koskettelun on pysyttävä suhteellisen viattomana (eli ei intiimialueita).

K-15 seksi ja seksuaalinen koskettelu saa näkyä kuvassa avoimesti. Kuitenkin kovin graafiset kuvat sekä kinkyilyllä mässäily eivät kuulu tähän ikärajaan.

K-18 saa sisältää avoimesti ja graafisesti kuvattua seksiä, samoin kaikenlainen parafilioiden ja kinkyilyn esittäminen on sallittua.


Väkivalta ja kuolema:

S väkivaltaa ei saa näkyä kuvissa. Joskin lievät väkivallan jäljet (esim. mustelmia) saavat näkyä. Kuolleen hahmon esittäminen on sallittua, joskin kovin väkivallan merkkejä kuolleessa hahmossa ei saa olla.

K-11 saa näkyä lievää väkivaltaa, esim. hahmon läpsäisy. Tässä ikärajassa saa näkyä vertavuotavia haavoja ja pahempiakin mustelmia, mutta pahat vammat eivät vielä tähän ikärajaan kuulu.

K-15 voi kuvata astetta rankempaakin väkivaltaa, mm. lyöntejä tai aseen käyttöä. Pahojakin vammoja saa näkyä, joskin kaikkein graafisimmat väkivallan jäljet eivät tähän ikärajaan kuulu. Väkivallalla mässäily ei myöskään kuulu tähän ikärajaan.

K-18 kaikkia aiheita saa kuvata avoimesti. Tarkasti näytettyä väkivaltaa; saa olla veristä, mässäilevää tai brutaalia.


Päihteet:

S kuvassa saa näkyä sekä alkoholia että tupakkaa. Hahmot eivät kuitenkaan saa olla näkyvästi humaltuneita.

K-11
kuvassa saa näkyä myös näkyvästi humaltuneita hahmoja.

K-15 ja K-18 kuvassa saa näkyä tupakkaa, humaltuneita hahmoja ja alkoholia. Myös kaikenlainen huumeiden käyttö ja huumeiden esittäminen on sallittua.


Jos kuva sisältää jotain seuraavia asioita, tulee niistä varoittaa selkeästi alkutiedoissa:

•   insesti eli perheenjäsenten välinen seksi/seksuaalinen lataus
•   alle 16-vuotias henkilö harrastamassa seksiä
•   pedofilia eli seksuaalinen mielenkiinto alle 13-vuotiaaseen, jolloin tekijä on sekä yli 16-vuotias että vähintään 5 vuotta vanhempi
•   nekrofilia eli ruumiiseen sekaantuminen
•   zoofilia eli eläimiin sekaantuminen
•   kinkyily/parafiliat eli yleisistä normeista poikkeavat seksuaaliset mieltymykset (varoitettava ainoastaan kun kyseistä aihetta käsitellään vähintään K15-ikärajan puitteissa, matalammissa ikärajoissa ei pakollinen)
•   seksiin pakottaminen (raiskaus, seksiin pakottaminen esim. väkivallan uhalla tai kiristämisellä)
•   itsetuhoisuus (itsemurha, syömishäiriö, viiltely ja siihen rinnastettava suora itsensä vahingoittaminen)
•   kannibalismi
« Viimeksi muokattu: 01.02.2015 11:50:41 kirjoittanut Illusia »