Kirjoittaja Aihe: Star Trek, Epistemologiaa S, K/S  (Luettu 3977 kertaa)

Kultahattu

  • Vieras
Star Trek, Epistemologiaa S, K/S
« : 05.12.2009 01:07:10 »
Ficin nimi: Epistemologiaa
Kirjoittaja: Kultahattu
Fandom: Star Trek 2009
Tyylilaji/Genre: filosofinen fluff
Ikäraja: S
Paritus/Päähenkilöt: Kirk/Spock
Disclaimer: Gene Roddenberry on luonut Star Trekin, en minä. Raadannasta ja kyynelistäni saan ainoastaan henkistä hyötyä.

A/N: Kirjoitun tämän ficin jo kesällä, mutta lisään sen tänne ensimmäisenä ficcinäni. Tämä on itselleni muistutus että olen jo kerran tehnyt sen, kirjoittanut fanfiction-tarinan!, kamppaillessani jo vaikka kuinka monetta kuukautta Potter-fandom tarinan kanssa. Mutta toki, julkaisen sen tietenkin saadakseni lukijoita! Yritin kirjoittaa kevyen intellektuellin söpöstelyn. Koska ICssä pitäytyminen on minulle vaikeaa, valitsin tapahtumauniversumiksi Abrams-elokuvan, jossa hahmot ovat yksiulotteisempia, ja helpompia.Preludi

Hei Spock

Kapteeni.

Mikä sinun etunimesi on?

Vulkaaneilla ei ole samankaltaista nimijakoa kuin maalaisilla.

No onko sinulla mitään toista, vähemmän formaalia nimeä?

Kyllä.

No?

Et osaisi lausua sitä.
-

Yksi kapteeniuden hyvistä puolista oli taso 4n tietoturvallisuusoikeudet. Niiden omaava pystyi etsimään koneelta kaikkien miehistönsä jäsenien Starfleet-kansiot. Vaikka Kirk joutuikin myöntämään liikkuvansa harmaalla alueella urkkiessaan miehistönsä jäsenen toimintakykyyn ja työhistoriaan kuulumattomia seikkoja, niin.. no tarkoitus pyhittää keinot. Luettuaan läpi Spockin työhistorian, kouluttajan uran Akatemiassa, opiskeluarvosanat, historian Vulkanuksella ennen Akatemiaa, psykologisen profiilin, kansiosta löytyi viimein hänen toinen nimensä. Vulkaaniksi. Kirk laittoi kääntäjän jauhamaan merkkejä saadakseen translitteroidut ääntämisohjeet. Vai en osaisi ääntää…  hän mutisi voitonriemuisesti.

Näytölle ilmestyi sanan merkitys, vulkanuslainen bodhi-sukuun kuuluva uhanalainen kasvi, sekä standardiksi käännetty sanahirviö. Spockin on kukka! Vaikka hän luki sanan toistuvasti läpi, se tuntui liukuvan kerta toisensa jälkeen hänen sormiensa välistä. Hän yritti muodostaa äänteitä kirjain kirjaimelta, mutta jopa vulkaaniin tottumattomaan korvaan lausuttu kuulosti todella väärältä. Ärtymyksen epäonnistumiseen kasvaessa, Kirk joutui myöntymään sietämättömään. Minun on pyydettävä apua.
 
-
Luutnantti Uhura, minulla olisi kielitieteellinen kysymys. Uhura kääntyi konsoliltaan ja otti lähettimen korvastaan. Törmäsin vulkaanisanaan, joka minun on mahdotonta lausua. Tietääkö hän Spockin toisen nimen. Varmasti, ja hän osaa varmasti lausua sen. Pitääkö minun kertoa hänelle mistä sanasta on kysymys. Tietenkin pitää, miten hän muuten voisi kertoa miten se äännetään, piru vie. Ajatukset manifestoivat hyvätahtoisilla kasvoilla korkeintaan hermostuneena pilkkeenä silmäkulmassa.

Kapteeni, kuinka paljon tunnette vulkaania?

En juurikaan.

Uhuran Kirkiin kohdistuva opettajamainen suhtautuminen vahvistui hänen elkeissään, käden heilahduksessa, äänen sävyssä. Vulkaani on vulkanuslaisille pyhä kieli. Olet varmaan kuullut sanottavan, että vulkanuslaiset eivät valehtele. Tämä ei ole ainoastaan moraalinen päätös, vaan heidän kielensä on osasyy. Ilmaistessaan sanoja vulkaanien pitää tuntea ja tietää mistä he puhuvat. Yksinkertaistan että, sanoessaan vaikka kultainen paita, Uhura osoitti Kirkiä rintaan, heidän tulee tuntea käsite paidasta ja värispektristä ja heidän tulee samanaikaisesti myös ajatella tuota paitaa. Tämä kaikki pätee vain vulkaaninkieleen, standardi ei ole pyhä. Vulkaanin opiskelijalle alkeellinen jokapäiväinen sanasto ei tuota vaikeuksia. Hankaluuksia tulee kun siirrytään täysin vulkanuslaisiin ilmiöihin, joista maalaisilla ei ole minkäänlaista kokemusta tai käsitystä. Esineet voi tunnustelemalla, haistamalla, kokeilemalla, maistamalla oppia tuntemaan. Käsitteet ovatkin vaikeampia. Filosofia elää täysin ajatustasolla, mutta realisoituu vulkaanielämässä. Vulkaanifilosofiaa ei voi käsittää ellei ymmärrä vulkaania.

Ymmärrätkö sinä Surakia?

Käsitteiden tuntemaan oppiminen on prosessi joka vaatii jatkuvaa dialogia. Mutta joudun myöntämään että en. Ymmärtääkseen täytyy elää filosofiaa. Uhura palasi kirkkaammille vesille primääriaiheeseen. Pystyäksesi lausumaan tuon ilmeisesti elämänpiiriisi kuulumattoman sanan, sinun tulee tehdä se itsellesi tunnetuksi.

Haistaa maistaa tuntea?

Kyllä.

Kiitos, olet suuri apu. Kirk tarkasti keitä sillalla oli, enimmäkseen B-miehistöä, käänsi selkänsä Uhuralle ja marssi kohti turbohissiä. Tietokone sanoi kasvin olevan uhanalainen, no tietysti nyt kun Vulkania ei enää ole, mutta minun on saatava tuo kasvi. Sulu saattaisi tietää enemmän…  Hissin ovien sulkeuduttua Uhura laittoi lähettimen takaisin korvaansa ja kääntyi tuolillaan takaisin paneelin ääreen. Näkemättömän katseensa pyyhkiessä sensorien yli, Uhura hymyili leveästi.
-

Missä pirussa Sulu oli? Kirk oli käynyt Sulun hytillä, kahdessa virkistyshuoneessa ja oli matkalla viherhuoneeseen, kun Sulu ja Rand tulivat naureskellen käytävällä vastaan. Molemmat yrittivät tervehtiä kapteenia kunnioittavasti hauskanpidon jumittaessa sanoja kurkkuun.

T..erve kapteeni.

Rand. Kirk nyökkäsi naista kohti. Sulu, onko sinulla hetki aikaa. Haluaisin kysyä sinulta botaaniikasta. Selvästikin Sulu oli varattu muihin suunnitelmiin, mutta hän ei kehdannut kieltäytyä kun kapteeni kysyi hänen neuvoaan. Ja kuultuaan sanan botaniikka, ajatukset muista aktiviteeteista hävisivät.

Tietenkin.

Menemmekö kasvihuoneelle? He jättivät äkäisen ensign Randin käytävälle kiroamaan hiljaa kapteenin perään.
-

Joo. Tämä kasvi on nyt aika harvinainen. Sitä pitäisi olla Maassa suurimmissa kasvitieteellisissä puutarhoissa. Kiotossa, Buenos Airesissa... Memory Alpha-planetoidilla se on varmasti.

Kirkin muistiin palasi Starfleetin viikon takainen käskyjenjakoviesti. Farragut on määrätty kuljettamaan uutta kalustoa sinne, mutta se on nyt telakalla. Ehkäpä voimme keventää sen taakkaa…  Pystyykö tuota kasvia saamaan… koristamaan Enterprisea?

Uhanalainen kasvi tähtialuksella? Sulu naurahti. Ehkä jos pyydät kauniisti sinulle voidaan antaa siemen kasvatettavaksi. Kasvitieteilijät ovat hyvin omistushaluisia.

Oletetaan  kuitenkin, että saan sen. Siemen multiin ja kastelukannusta joka toinen päivä?

Tämä kasvi oli harvinaisuus jo ennen kun Vulkanus tuhottiin. Se vaatii aivan spesifit elinolosuhteet, Vulkanusta imitoivan ekosysteemin: lämpötilan, auringon säteet, oikeanlaisen maapohjan ravinteet…

Nämä kaikki voi tuottaa keinotekoisesti laivalla?

Kyllä, mutta vaikeaksi sen kasvattaminen tulee. Aloitteleville viherpeukaloille suosittelen Ruteniumin Johdatusta kasvitieteeseen. Sulu kumartui tietokoneen käskyjenjaoston ylle, ja missä hetkeä aikaisemmin oli näytöllä ollut Kirkin Sululle näyttämä kasvi, aktualisoitui tämä mainittu teos. Sulu siirsi tiedoston kannettavaan ja antoi Kirkille.

Tässä on kuusisataa sivua!

Parasta iltalukemista, Sulu sanoi ilman ironian häivääkään. Ai niin, ja vaikka ohjeistuksessa ei sanota, niin kannattaa myös laulaa sille.
-

Spock oli sopinut Kirkin kanssa pelaavansa shakkia hytissään 19.15 tänä maavuorokautena. Saapuessaan kolmeakymmentäseitsemää minuuttia tuota sovittua kellonaikaa aikaisemmin, Spock hämmästyi välittömästi huomaamansa pöydällä olevaa tavattoman tuttua kukkivaa kasvia.

Toivottavasti et pahastu, että tulin hieman aikaisemmin, Kirk sanoi leveä hymy naamallaan Spockin katse yhä kiinnittyneenä mesmeroivaan kasviin.

Äitini kasvatti tuota kasvia puutarhassaan. Spockin ajatukset täyttyivät katkeruutensa menettäneillä muistoilla.

Nyt kun se on täysikasvuinen ja täyttänyt tehtävänsä, ajattelin että saattaisit haluta sen. Pala Vulkanusta.
Sinä kasvatit sen? Spock kysyi hämmästyneenä.

Siitä asti kun sen siemen tuli laivalle, tuntuu että se on pikemminkin kasvattanut minua! Tiedän tuon kasvin nimen, sukupuun, sen geneettisen kartan, miltä se näyttää, tuoksuu, tuntuu, maistuu, joskus jopa luulen kuulevani miten vesi virtaa sen suonissa.  Olen seurannut miten uudet lehdet ovat pehmeästi haparoiden työntyneet esiin, kukat puhjetessaan taittaneet Enterprisen valoa koko spektriin. Se on ylväs, arvokas, elegantti, tavattoman harvinainen..tavattoman kaunis. Älykäs. Toisinaan pirun ärsyttävä! mutta ehkä syystä. Uskollinen, luotettu. Paras ystävä.

Kirkin puheen aikana Spock oli vähitellen kääntänyt katseensa kasvista tuikkiviin silmiin.

Osaat siis sanoa toisen nimeni.

Osaan lausua tuon kasvin nimen. En sinun nimeäsi. En tunne vielä kaikkia faktoja.     Mutta aion ottaa niistä selvää. Kirk kohottautui varpailleen ja suuteli Spockia.

-
Jälkinäytös
No osasinko nyt lausua nimesi oikein?

Virheettömästi, Jim.

« Viimeksi muokattu: 11.11.2014 14:10:13 kirjoittanut Beyond »

jossujb

  • Q
  • ***
  • Viestejä: 4 082
  • Peace & Love
Vs: Epistemologiaa K-7
« Vastaus #1 : 05.12.2009 01:29:59 »
Iloitsen ja riemuitsen ja riehun nyt täällä kun joku muukin on löytänyt Star Trekin fandomina! Ai että, on se niin ihanaa kun ei tarvitse ihan yksin olla trekkificcien kirjoittajana, koska alkoi olla kerrassaan säälittävää, että lähestulkoon kaikki aiheen ficit suomeksi tähän mennessä ovat olleet meikäiset itse kirjoittamia (lukuun ottamatta yhtä K/S ficciä plus toista crossoveria. Mutta muuten n. kuusi muuta trekkificciä ovat omiani). Kerrassaan erinomaista nähdä jonkun muunkin käsityksiä vaihteeksi.

En huomannut lukea noita alkusepustuksia niin tarkasti, että olisin huomannut kirjoittavasi uuden elokuvan mukaisessa canonissa, mutta eipä tuo haitannut mitenkään. En silti osaa ajatella rakkaita hahmojani uusilla näyttelijöillä ja edelleenkin sydämessä kuristaa ajatellessa että ne posauttuvat koko Vulkanuksen ja Amandan siinä sivussa.

Niin, ja sitten itse ficciin. Sehän nyt on aivan tosiasia, ettei Vulkanuslaisia nimiä mitenkään pysty ihminen ääntämään, mutta selityksesi Vulkanuksen kielen syvimmistä koukeroista oli mielenkiintoinen ja ennen kaikkea originaali. Ole lukenut erittäin paljon tämän fandomin ficcejä ja voin sanoa, että lähestymistapasi Vulkanuslaiseen filosofiaan ja kieleen oli loistava, erityisesti ihastuin tuohon selitykseen minkä vuoksi vulkanuslaiset eivät voi valehdella. Muutenkin (kosketus)telepaattisena kansana, niin tottakai kielikin on kokonaisvatainen aistillinen elämys, oivalluksesi oli mainio.

Ja Spockin nimi tarkoittaa kukkaa, miten suloista<3 Varmati Amandan antama nimi. Ehkä Sarekin ehdottoma, mutta mitä varmemmin Amandan hyväksymä.

Kirk oli jotenkin todella suloinen tiedonhaluineen koko tämän ficin, harmikseni tietysti täytyy todeta, ettei K/S ole allekirjoittaneen suosikkiparitus, itse asiassa se jo näin pitkän fanituksen jälkeen lähentelee inhokkia, mutta aina joskus tulee luettua jos joku oikein hyvä sattuu eteen. Kuten tämä tietysti<3 Mutta olen Spock/McCoy-naisia henkeen ja vereen, olkoonkin ettei Abramsin elokuva antanut uusille faneille juuri mitään käyttistä kyseistä paritusta kohtaan.

Tekstissäsi oli ihanasti kaikenlaisia pikku yksityiskohtia joista pidin... Memory-alpha-planetoidi nyt ainakin. Joten siis voin sanoa että kaikessa suloisuudessaan pidin ficistäsi ja toivottavasti kirjoitat joskus vielä lisääkin. Itse asiassa vaadin sinua kirjoittamaan lisää hehe :D Mutta niin, jos sinä olet trekistä missään määrin kiinnostunut, niin meikäläisen ficcilistauksessa vierailu saattaa kiinnostaa^^

Terkuin: jjb joka edelleen on ihan taivaissa.
« Viimeksi muokattu: 05.12.2009 06:52:17 kirjoittanut jossujb »
Here comes the sun and I say
It's all right

Nyyti

  • ***
  • Viestejä: 5
    • http://
Vs: Epistemologiaa K-7
« Vastaus #2 : 29.12.2009 03:07:54 »
Onnistuit. Tämä on hyväntuulinen, ajatuksia herättävä ja oikein söpö. Pidin paljon. Otsikko onnistui herättämään kiinnostukseni, vaikka minulle on hiukkasen hämärää, miten olennaisesti tämä liittyi tiedon luonteen pohtimiseen.

Ajatus realisoituneesta filosofiasta hämmentää minua, mutta on hyvin kiehtova. Voisi luulla, että vulkanuslaisilla ei ole samanlaisia ongelmia kielifilosofian kysymysten kanssa, kun heidän kielellään on niin ehdoton vastaavuus todellisuuden kanssa. Kaipa heillä on omat pulmansa, etenkin jo mainittujen käsitteiden kanssa. Jos täytyy tuntea käsitteen sisältö ja merkitys perinpohjin, ennen kuin sen voi nimetä, eikö ajattelun silloin täydy olla epäkielellistä tai erikielistä? Onko kaikilla vulkanuslaisilla samat määritelmät kaikelle? Se totiseti yksinkertaistaisi filosofiaa, tai jopa poistaisi sen kokonaan. Tuntuu että jokaikinen filosofian kysymys päätyy aina siihen miten asiat määritellään. Filosofia on määrittelykysymys.

No nyt rupesin hyvin sekavasti (voin tietysti syyttää kellonaikaa) pohtimaan vulkanuslaita filosofiaa, vaikka oikestaan en tiedä siitä yhtikäs mitään. Tietoni Star Trekistä perustuvat siihen uusimpaan elokuvaan ja pariin alkuperäisen sarjan jaksoon. Monet nimistä olivat vieraita, ja esimerkiksi Sulun kiinnostus kasvitieoon oli uutta, mutta eipä tuo haitannut lainkaan, tosin nyt en tiedä kuinka paljon tässä on canonia ja kuinka paljon omaa mielikuvitustasi.

Käyttämäsi kieli sopii tähän fandomiin kuin nenä päähän, tuli juuri oikeanlainen hieman kliininen fiilis. Ja pidin kovasti siitä, että dialogi oli sekaisin muun tekstin kanssa, toimii todella hyvin.

Aivoni alkavat sulkea itseään väsymyksen takin, joten summaan: luin ja pidin. Kirjoita toki lisää.