Vinkkejä hyvään kommentointiinNäiden vinkkien on tarkoitus olla suuntaa-antavia eikä niitä ole tarkoitus tulkita pilkuntarkasti. Vaikka kommentit yleensä ilahduttavat kirjoittajaa riippumatta siitä, minkä pituisia tai mallisia ne ovat, on tärkeää huomioida kirjoittajan esittämät toiveet kommentointiin liittyen ja noudattaa niitä parhaansa mukaan. Jos kirjoittaja esimerkiksi ei halua kritiikkiä, on hyvien tapojen mukaista olla silloin antamatta sitä.
Alla luetellut vinkit ovat esimerkkejä, joista voit käyttää joko kaikkia tai vain osaa apunasi:
● Kerro, mikä tekstissä oli hyvää sekä mistä pidit ja miksi
● Kerro tai lainaa esimerkkikohtia, jotka jäivät mieleesi tai olivat mielestäsi erityisen onnistuneita
● Kerro mielipiteesi tai ajatuksesi esimerkiksi hahmoista, hahmojen välisistä suhteista, tapahtumista, miljööstä, tekstin sujuvuudesta, kirjoitustyylistä jne
● Kerro, millaisia tunteita tai ajatuksia teksti tai jokin sen kohta herätti sinussa lukijana
● Halutessasi voit antaa myös asiallisesti ja kohteliaasti muotoiltua rakentavaa tai kriittistä palautetta, erityisesti jos kirjoittaja on toivonut sitä, mutta älä silloinkaan keskity vain kritisoimaan tekstiä
Epäasiallinen kommentointi (esim. haukkuminen) kohdistuen niin tekstiin kuin kirjoittajaankin on kiellettyä, mutta muuten kaikki on sallittua ja jokainen saa kommentoida omalla tavallaan. Kommenteissa on mahdollista myös kysellä ja keskustella. Jo tieto, että joku on lukenut tekstin tai pitänyt siitä, tuntuu usein kirjoittajasta hyvältä, joten lyhyetkin kommentit voivat tuoda paljon iloa. Kommentit ovat usein kirjoittajille arvokkaita ja innostavat kirjoittamaan lisää, joten kommentoimista ei kannata arkailla!
Kirjoittajalle: Jos koet saaneesi epäasiallisen tai muuten ikävän kommentin tekstiisi, voit ilmoittaa siitä käyttämällä viestin alaosassa olevaa "ilmoita valvojille" -toimintoa.