Kirjoittaja Aihe: Moriarty the Patriot: Eräänä iltana eräällä kujalla | K-11, William/Sherlock  (Luettu 3052 kertaa)

Grenade

  • Fluff-fiilistelijä
  • Valvoja
  • *****
  • Viestejä: 3 488
  • ava Claire + bannu Ingrid
Nimi: Eräänä iltana eräällä kujalla
Ikäraja: K-11
Fandom: Moriarty the Patriot/Yuukoku no Moriarty/Patriootti Moriarty
Paritus: William Moriarty/Sherlock Holmes

A/N: Ei yhtä Sherlockia ilman toista, näemmä. Aloitin lukemaan tätä mangana jo joskus keväällä/kesällä(?) ja ois edelleen muutama pokkari lukematta, mutta näköjään ajauduin katsomaan animen tässä välissä. Anime tosin ottaa kiinni suomipokkarit, joten pitänee ne mangatkin lukea ensin. Ajauduin myös katsomaan tätä lopulta englantidubeilla, jotka oli musta varsin laadukkaat. Brittiääninäyttelijä Sherlockilla vaan toimii!

Ei oikeastaan ajoitu yhtään mihinkään ja juonta tästä on turha lähteä etsimään, sitä nimittäin ei ole. :D


Eräänä iltana eräällä kujalla

Hänen ei tarvitse seistä lähempänä, hän kyllä tietää, miltä kuollut ihminen näyttää. Veri leviää lammikkona uhrin alle, värjää kiveyksen punaisella. Uhrin kasvoille on jäänyt viimeinen yllättynyt ilme. Huomiseen mennessä sade on huuhtonut veren pois.

”Tapaamme taas”, tuttu ääni kommentoi kujan toisesta päästä, eikä Williamin tarvitse kääntää katsettaan tietääkseen, kuka se on. Toinenhan hyppii hänen komentojensa mukaan.

”Oletinkin, että saavut tänne”, William vastaa.

Sherlock naurahtaa. ”Itsehän sinä pyysit minut tänne”, hänen äänensä on huvittunut ja William näkee hänen nojaavan seinään muutaman metrin päässä. Vielä sytyttämätön tupakka roikkuu huolettomasti huulen välissä. Liekö tupakka laisinkaan, Sherlockista ei aina tiennyt. Ei edes William.

”Niinkö?” William kysyy ja Sherlock työntää itsensä kauemmas kuvan seinästä, astuu lähemmäs Williamia.

”On tapahtunut murha ja minun pitää selvittää se. Niinhän se menee?” Sherlockin saapuu hänen luokseen, ääni viipyilevänä, hiljaisen viettelevänä ja William tietää, että se kätkee paljon.

”Niin, näemmä.”

”Voisit alkaa allekirjoittaa viestisi, tiedätkö”, Sherlock nurisee, kun hän kaivaa tulitikut housujensa taskusta ja repäisee valon tikkuun, jolla sytyttää tupakkansa. Jättää sen roikkumaan huulten välistä.

”Tiedät ilmankin.”

”Niin, mutta eikö se olisi sentimentaalisempaa?”

”En usko, että se on tarpeen.”

”Etkö koskaan mieti, Liam”, Sherlock astuu lähemmäs ja hänen silmänsä kiiluvat kujan pimeässä valossa. ”Mieti, mitä se voisi olla.”

”En.”

”Tietenkään”, Sherlock huokaisee ja astuu Williamin ohi aukiolle. On jo pimeää, mutta muutama katuvalo auttaa valaisemaan uhria.

Uhrin käsi on kadonnut. Ehkä sitä ei ollut alun perinkään, mutta nyt sitä ei ainakaan ole. Mies, noin keski-ikäinen, huonot hampaat, luultavasti teki töitä hevosten kanssa, päätellen heinistä kengissä, asui huonommalla alueella, ei paljon rahaa, päätellen rikkinäisistä vaatteista. Niin Sherlock luultavasti päättelisi.

William kyllä tietää, kuka uhri on. Totta kai, hänhän on miehen tänne harhauttanut. Hänen miehensä on tuominnut uhrin kuolemaan tunti sitten.

Hän tietää, että mies oli varaton, hänellä on vaimo ja kaksi lasta, ja hän elätti perhettään välillä auttamalla talleilla, mutta useammin myös ryöstelemällä ja on kerran jos toisenkin mennyt liian pitkälle, varastanut jotain, mitä ei pitäisi. Aivan kaikkea ei Williamkaan katso sormiensa läpi.

”Mitä tekemistä tällä on sinun kanssasi? Vai satuitko vain sattumalta paikalle?” Sherlock kysyy, kun on polvistunut toinen polvi maassa uhrin ylitse. Hän ei katso Williamiin, mutta hänelle kysymys selvästi on tarkoitettu. Sherlockin sormet ovat nopeat, kun ne käyvät läpi taskut, takinliepeet, kasvonpiirteet ja paidan ompeleet, kaiken, mistä voi olla hänelle jotain hyötyä.

”Mehän tulimme tänne samaan aikaan, herra Holmes”, William korjaa, hymähtää. Hän kuulee Sherlockin nauravan.

”Niinpä tietysti. Niinkö sinä haluaisit, Liam? Tulla samaan aikaan?”

”Kyse ei ole siitä, mitä haluan.”

”Entä jos olisi?” Sherlock nousee viivytellen ja harppoo sitten Williamin luokse, laskee hänen huppunsa alas. ”Mitä sinä haluaisit?”

”Kyse ei ole siitä, mitä minä haluan, vaan mikä on tämän kansakunnan kannalta parasta.”

”Tule seuraavalla kerralla hakemaan minua suoraan kotoa”, Sherlock hymyilee, virnistää jopa, niin riettaasti, että lämpö leimahtaa suoraan Williamin vartalon läpi.

”Ja mitä sillä saavuttaisin?”

”Sinun ei tarvitsisi jättää viestiä laisinkaan.”

”Ja sekö olisi sentimentaalista?”

”Mikäs sen sentimentaalisempaa?” Sherlock haastaa ja asettuu nojaamaan kujan seinää vasten aivan Williamin vieressä. Tupakka on ehtinyt palaa puoleen väliin asti, kun Sherlock karistaa sitää osan pois. ”Et sinä minua tähän tarvitse, mutta jostain syystä silti olen täällä”, hän sanoo ja osoittaa uhria.

”Mieshän on murhattu.”

”Selvästi. Hyvä havainto”, Sherlock vastaa tyynesti, ”Mutta minulla sinä et tee mitään.” Hänen pitkät sormensa puristuvat tiukasti tupakan ympärille.

”Etkö halua selvittää murhaa?” William kysyy.

”Selvitin sen jo”, Sherlock kertoo ja ehkä William voisi katsoa, bluffaako hän, William kyllä tietäisi.

”Niinkö?”

”Niin. Ei mitään mielenkiintoista, valitettavasti”, Sherlock sanoo. Mutta jotain mielenkiintoista mies on kuitenkin nähnyt, sillä on edelleen täällä, ei ole vielä lähtenyt. On jäänyt norkoilemaan paikalle, tupakka suupielessä käryten.

”Eikö mitään?”

”Ei murhassa ainakaan”, Sherlock korjaa sanomaansa ja hänen siniset silmänsä vastaavat tiukasti Williamin katseeseen. Katse käy läpi Williamin koko vartalon, tunnustelee sen sanomatta mitään ja jättää sitten hehkumaan, kun Sherlock astuu askeleen taakse päin.

William ei ole heikko, ei missään nimessä, eikä hän punastu. Hän pakottaa katseensa tyyneksi, sanansa vahvoiksi.

”Tapaamme myöhemmin, herra Holmes.”

”Tapaamme. Vai tapamme. Kas, sinähän sen tiedät, Liam.”

Sherlock Holmes lähtee. Heittää tupakkansa kujalle ja katoaa varjoihin.

William seuraa häntä katseellaan, ja vasta, kun tietää toisen lähteneen, kokonaan kadonneen tältä alueelta, uskaltaa hänkin nostaa suupielensä hymyyn.

Tapaamisiin, Sherlock.
« Viimeksi muokattu: 23.12.2022 23:19:47 kirjoittanut Grenade »
Hyppää lehtikasaan!

Larjus

  • IƧƧИA
  • ***
  • Viestejä: 6 626
  • En kaipaa kirjoituksiini (negaa) kritiikkiä tms.
    • twitter
Sain tossa jokin aika sitten vähän tätä Yuukoku no Moriartya aloitettua, niin aattelin uteliaisuudesta tulla kurkkimaan, mitä oot tästä kirjoittanut. Siinä mielessäkin sopii siis erinomaisesti, ettei tämä ajoitu yhtään mihinkään, niin eipähän tarvitse pelätä spoilereita :D Vaikuttaa sarjana mielenkiintoiselta (ja että alkuperäisessä on hyvät seiyuut! Tosin vähän hajosin kun tajusin, että Kobayashi Chiakin on Louisin ääni, koska nyt näen ja kuulen sen tilalla koko ajan Langan XD ja Sherlockinkin ääninäyttelijänä Furukawa Makoto, ah ♥ Toimii).

Tässä toimi mun mielestä hyvin sellainen juonettomuus, koska tärkeintähän oli Williamin ja Sherlockin välinen vuorovaikutus. Voisivat sopia ihan suoraan kunnon treffit niin ei tarvitsisi tavata kuolleen ruumiin äärellä XD Vaikka onhan siinäkin varmaan oma viehätyksensä :D Mut kiva kun Sherlock ehdotti, että William voisi seuraavalla kerralla tulla hakemaan hänet suoraan kotoa. Miten voikin olla näin paljon flirttiä ilmassa? Tapahtumapaikka tekee koko tilanteesta vähän vinoutuneen, mut se toimii niin hyvin (koska varsinkin Williamissa on jotain vähän vinksallaan :D).

Lainaus
Vielä sytyttämätön tupakka roikkuu huolettomasti huulen välissä. Liekö tupakka laisinkaan, Sherlockista ei aina tiennyt.
Tuli mieleen tämä Gintaman pätkä :P Melkein jopa harmi kun Sherlockilla olikin oikea tupakka! XD

Sopii muuten toi otsikkokin hyvin siihen, ettei tämä ajoitu "yhtään mihinkään", että tosiaan on vain joku ilta ja joku kuja, sen tarkemmalla infolla ei mitään väliä! :D Näitä tapaamisia heillä on varmasti jatkuvasti niin eihän siinä vaiheessa ole yksittäisillä päivillä ja paikoilla enää sen suurempaa merkitystä.
お~ラスティ
ファンタスティック
頭の中

Sisilja

  • Valvoja
  • *****
  • Viestejä: 2 053
Moriarty the Patriot ei ole mulle tuttu fandom muutoin kuin että kerran näin tätä mangaa puolisoni ystävän kirjahyllyssä ja uteliaana Sherlock Holmes -fanaatikkona menin kysymään että mikäs mikäs se tämä on, ja keskustelun hedelmänä sain tietää melko vähän itse mangasta ja aika paljon tämän ystävän näkemyksistä BBC:n Sherlockista ja sen hahmoista (kuka lie vei keskustelun niille raiteille, hmm ::)), ja koska ne näkemykset eivät menneet paljoa yksiin omieni kanssa, siinä sitten hymyilin ja vannoin itselleni, että en kyllä koske tuohon mangasarjaan pitkällä tikullakaan. ;D Mutta sanojaan on hyvä syödä aina aika ajoin, joten täällä olen kurkistamassa, että mikäs siis tämän homman nimi onkaan. :) Avasin myös wikipedian ja sain tietää että mangassa/animessa näitä James Moriartyja on jopa kolme kappaletta, upean kreisiä! Mua kieltämättä nauratti että tämän pää!Moriartyn ensimmäinen etunimi on William, kuinkas nyt näin sattuikaan. <3

Tästä fikistä tuli mulle tosi vahvat ja nostalgiset Sheriarty-fiilikset, kuin ihana tuulahdus suoraan 2010-luvun alkupuolelta. Tekstin tunnelmassa oli valloittavasti samaa kuin monissa lukemissani Sherlock/Moriarty-fikeissä silloin! On hahmojen välillä kutkuttavana pyörteilevää synkkää flirttiä, ruumiita ja tupakkaa, kunnon noir romancea. Tosin mielestäni tässä tekstissä Sherlockin hahmosta huokuu eteeristä uhkaa, mikä ei ehkä BBC-meiningeissä ole ollut niin tyypillistä. Olisi hei kiva kuulla sun mielipide, kuinka samanlaisia nää hahmot ylipäätään on, onko vertaaminen missään mielessä mielekästä?

Arvostin muuten kovasti myös tällaista Sherlockin kepeän kuivaa kaksimielisyyttä:
Lainaus
”Mehän tulimme tänne samaan aikaan, herra Holmes”, William korjaa, hymähtää. Hän kuulee Sherlockin nauravan.

”Niinpä tietysti. Niinkö sinä haluaisit, Liam? Tulla samaan aikaan?”
Hehee! <3

Tämä myös oli kivaa kielellä leikittelyä:
Lainaus
”Tapaamme myöhemmin, herra Holmes.”

”Tapaamme. Vai tapamme. Kas, sinähän sen tiedät, Liam.”

Mielenkiintoinen ja tunnelmallinen fikki! Ja kommentin alkupuolen höpötyksistäni huolimatta musta on aidosti kiva törmätä Finissä fikkeihin muistakin Sherlock Holmes -adaptaatioista! Kiitos kovasti tästä!
Kirjoittamisen riemusta

Avasta kiitos aijulle!

Grenade

  • Fluff-fiilistelijä
  • Valvoja
  • *****
  • Viestejä: 3 488
  • ava Claire + bannu Ingrid
Larjus: Jei, hyvä, että aloitit! Tää oli kyllä kiva sarja, kun tähän pääsi sisälle, itsellä siinä ainakin kesti jonkun verran, mutta lopulta kun kaikki hahmot oli esitelty, niin tarina pääsi kunnolla käytiin. Oli myös mangana aika jees! Myös enkkupuolella ääninäyttelijä on sama ku Langalla! Langasta ei vaan pääse eroon, näemmä. :D Heh, jotain hyvää siis tässä canoniin sopimattomuudessakin, sarjan juonet on niin täyteen ympättyjä, etten lähtenyt sinne heti ujuttamaan mitään keskelle, parempi mennä näin tunnelmapohjalta ensin. Lol, onko paha, jos jo arvasin ennen auki klikkaamista, mistä Gintama-klipistä oli kyse. :DD Hyvä, että paikka toimi, koska missä muuallakaan voisi rikollisnero ja salapoliisi tavata! Vaikka ehkä joku söpö pikkukahvila voisi olla myös huvittava, hehe. Kiitos paljon kommentistasi! <3



Sisilja: Tervetuloa tämänkin Sherlockin pariin, hehe! Nauroin itsekin tuota William-nimeä, että eikö mitään muuta sitten oltu keksitty vai oliko se tarkoituksellista. Tässä sarjassa on canonia venytetty, ja jossain kohtaa myös James Bond seikkailee mukana, että ehkä se kertoo, millainen sarja on kyseessä! Mutta samalla puhutaan myös luokkakysymyksistä ja monista sen mukana tulevista lieveilmiöistä.
Lainaus
kuinka samanlaisia nää hahmot ylipäätään on, onko vertaaminen missään mielessä mielekästä?
Ooo, mielenkiintoinen kysymys!

Näen, että varmasti jotain yhtäläisyyksiä on tässä Sherlockissa ja Cumberlockissa (termi, jonka näin jossain ja aion nyt adoptoida, lol). He ovat molemmat vahvasti päättäväisiä ratkomaan mysteerejä ja toimivat (useimmiten) lain hyvällä puolella. Myös tämä Sherlock tekee joitain tieteellisiä kokeita ja on aiheuttamassa harmaita hiuksia Hudsonille ja Johnille (joka jää vähän varjoon, kun pääpaino on Sherlockissa ja Moriartyissa, ja sen myötä myös vähän enemmän tylsemmäksi kuin BBC-verrokkinsa :D). Tietysti eroa tulee siinä, että BBC sijoittuu moderniin ja tämä sarja sinne 1800-luvun canon-ajankohtaan, vaikka Sherlock ei kovin luokasta välitäkään tässä sarjassa (toisin kuin William). Tämä Sherlock on myös enemmän velmuilija, rennompi kuin Cumberlock, noin yleiseltä persoonaltaan. Mutta ehkä uhka myös tulee siitä, että hänet esitetään sarjassakin vastakohtana Williamille, Sherlock on se, joka voi kaiken ratkaistessaan vahingoittaa Moriartyjen suunnitelmaa, koska hän on nerokas ja nokkela. BBC:ssä Jim selvästi leikkii enemmän Cumberlockin kanssa, hän itse kutsuu toisen peliin ja sitten he pelaavat. Moriartyssa taas se menee enemmän niin, että William kyllä kokeilee Sherlockia varmistuakseen, että Sherlock todella on niin etevä kuin väittää olevansa, mutta usein hän myös ihan itse ilmaantuu paikalle, esim. poliisin kutsumana, ei niinkään Williamin ja sitten toimii osallistuvana osapuolena lain toisella puolella. Välillä William ja Sherlock myös tekevät yhteistyötä yhteistä vihollista vastaan, mitä ei BBC:ssä näytetä. Suurin ero varmaan tuleekin siinä, että Sherlock ja William tulevat toimeen keskenään. Heidän keskinäinen suhteensa muuttuu sarjan edetessä, kun he tutustuvat toisiinsa enemmän. BBC:n Cumberlockilla tärkeä innoite on pelastaa toiset Moriartylta, kun taas Moriartyssa Sherlockin innoite on pelastaa Moriarty itseltään.

William ja Jim taas ovat lähempänä toisiaan, vaikka BBC:n puolelta Jimin suunnitelmille ei muistaakseni oikein anneta mitään syytä (tai sitten vaan oon nukkunut hänen selitystensä ohi, lol, mikä on hyvin todennäköistä). Molemmat ovat päämäärätietoisia, puskevat kohti omaa suunnitelmaansa ja vievät muut mukanaan, he ovat vahvoja ja suunnitelmallisia, fiksuja ja valmiita likaamaan omat kätensä, jos niikseen tulee. Molemmat ovat myös hyvin kohteliaalla tavalla uhkaavia ja luovat älykkyydessään hyvän vastinparin Sherlockille. William kuitenkin lopulta on enemmän inhimillisempi (vaikka tappaakin ihmisiä), ja hän selvästi välittää läheisistään (vaikka mistäs sitä tietää, kun Jimille ei pahemmin kirjoitettu läheisiä hahmoja).

Kenties suurin samankaltaisuus löytyy kuitenkin muualta kuin tästä ficistä, meinaan Mycroftin hahmossa on paljon samaa kuin Gatissin Mycissä! Myös Moriarty-Mycroft on sulavasanainen, hillitty, Englannin hallinnolla töissä oleva hahmo, joka huolehtii pikkuveljestään, vaikka heidän välinsä ovat hiukan jäiset. itse asiassa hän vastaa itse kuningattarelle asti ja on mukana salaisissa projekteissa. Ehkä hän ei ihan ole Englannin valtio, mutta melko lähellä valtaa kuitenkin. Molemmat ovat myös melko pitkiä ja normaalipainoisia. Tietysti osa näistä piirteistä tulee jo canonista, mutta ehkä jotain tekemistä on ollut myös BBC:n sarjalla, kun on Mycroftia tähän sarjaan kehitetty! Muut hahmot ovatkin sitten kovin erilaisia verrattuna BBC-hahmoihin tai ovat kokonaan uusia, sellaisia, joita ei 2000-luvun versiossa nähdä. Paitsi Milverton/Magnussen, joka on yhtä inhottava molemmissa sarjoissa. :D

Vaikka nämä kaksi sarjaa onkin ihan erilaisia, niin musta kaikki Sherlock-adaptaatiot on verrattavissa keskenään ja niin nämäkin. Sitä kautta se siis on mielekästä, sillä pyöriihän näissä kuitenkin samat hahmot ja samat kaavat juonissa, vaikka miljöö ja melkein kaikki muukin ympärillä muuttuu. No niin, nyt lopetan jaarittelun! Kiitos kovasti kommentistasi! <3
Hyppää lehtikasaan!

Sisilja

  • Valvoja
  • *****
  • Viestejä: 2 053
Ihanan pitkä vastaus, kiitos! :> Tosi mielenkiintoinen pointti tuo, että kaikki adaptaatiot on verrattavissa keskenään. Mä aikoinani kovasti yritin vältellä vertailua, koska olin niin kiinni BBC:n Sherlockissa ja kaikki muu tuntui vääränlaiselta. Sittemmin oon löysännyt nutturaani ja tajunnut että nimenomaan se BBC:n sarja on monessa jutussa, jos nyt ei vääränlainen sentään, niin ainakin vahvasti vetänyt aivan omaa linjaansa, ja yhteydet kirjacanoniin on paikoin aika heikkoja. Siihen nähden on hassua, kuinka paljon BBC:n sarjan jälkeen tulleisiin versioihin on kuitenkin otettu mallia just siitä BBC:n versiosta. Se on jopa vähän sääli, koska alkuperäistarinoista voisi ammentaa adaptaatioihin aineksia paljon monipuolisemmin kuin toistamalla samoja elementtejä, jotka on poimittu yhdestä tietystä versioinnista.

En nyt siis sano että tämä Moriarty the Patriot olisi mikään BBC-kopio, ja linkkaamasi animepätkä oli ensimmäinen jonka näin! Mutta ainakaan Holmesin veljesten viileät välit eivät ole yhtään kirjacanonia  - ja Moriartykaan ei ole kirjacanonissa kovinkaan hottis (tosin ehkä Watson on kertojana puolueellinen!) ;D Hoikka Mycroft on kyllä esiintynyt jo 70-luvun leffassa The Private Life of Sherlock Holmes, ja siinä Christopher Leen esittämä Mycroft on käsittääkseni toiminut merkittävänä esikuvana Gatissin Mycroftille. Ja tietämättä tästä fandomista tarkemmin uskon, että vaikutteita on varmasti saatu Patrioottiinkin myös muualtakin kuin Sherlockista. (: Mutta tuo Moriartyn ja Sherlockin välinen rätinä muistutti kyllä kovasti BBC:n meininkiä!
« Viimeksi muokattu: 31.12.2022 00:54:43 kirjoittanut Sisilja »
Kirjoittamisen riemusta

Avasta kiitos aijulle!