Kirjoittaja Aihe: Finin roolipelit / MUOKATTU 2.7.2017, LUE!  (Luettu 2353 kertaa)

Beyond

 • Kamui
 • Valvoja
 • *****
 • Viestejä: 1 851
 • op HaX
Finin roolipelit / MUOKATTU 2.7.2017, LUE!
« : 07.01.2017 17:35:39 »
Finin roolipelit

Mistä on kyse?


Finissä roolipelit ovat vuorovaikutukseen perustuva pelimuoto, jossa kullakin pelaajalla on oma hahmonsa. Jokaisessa pelissä on pelinjohtajan määräämä alkuasetelma, johon pelaajat hahmojensa kautta reagoivat. Peli etenee tekstimuotoisena ja siten, että pelaajat kirjoittavat vuorottaista tarinaa oman hahmonsa kautta.

Säännöt

1. Pelin aloittaminen


Pelin aloittava henkilö on pelinjohtaja. Hän keksii pelin alkuasetelman ja saa määritellä myös seuraavat asiat: juoni, ikäraja, kesto ja pelaajamäärä. Peli alkaa siitä, kun pelinjohtaja kirjoittaa ensimmäisen vuoron. Pelinjohtajalla on myös vastuu pitää huolta pelin aktiivisuudesta aktivoimalla peliä parhaaksi katsomallaan tavalla. Esimerkiksi tekemällä koontiviestejä pelin kulusta tai kuljettamalla juonta eteenpäin tarvittaessa. Pelinjohtaja vastaa siis pelin aloittamisesta, toimivuudesta, aktiivisuudesta ja lopettamisesta. Pelin johtajalla on kohtuullisen vapaat kädet, mutta ehdottomasti pelaamisen toimivuuden kannalta velvollisuus kuljettaa peliä eteenpäin tarvittaessa valitsemallaan tavalla. Pelinjohtajalla on oikeus siirtyä pelin sisäisessä ajassa eteenpäin, jos uusia vuoroja ei ole tullut hetkeen ja pelin etenemisen kannalta vaikuttaa tarpeelliselta siirtyä kohtauksesta toiseen. Pelinjohtaja on vastuussa pelin aktivoimisesta.

Pelit toimivat jonotusperiaatteella, eli halukkaat pelinjohtajat ilmoittautuvat tähän ketjuun. Lisäksi pelinjohtajan on kysyttävä lupa joltakulta Saivartelijan valvojista pelille. Valvojat tarkastavat, että pelin kesto ja pelaajamäärä täsmäävät sääntöihin nähden ja juoni-idea on selitetty ymmärrettävästi. Kun joku valvojista on nähnyt viestin ja varmistanut kaiken olevan kunnossa, siirtyy peli automaattisesti jonotuslistalle.

Kerralla pelejä käynnissä saa olla enintään kaksi. Pelien määrää koskeva sääntö on voimassa toistaiseksi, eli jos kiinnostuneiden määrä ei riitä kahteen peliin yhtä aikaa, voidaan maksimimäärä laskea yhteen. Sääntömuutoksesta ilmoitetaan erikseen.


2. Pelaajamäärä ja pelin kesto

Pelin maksimipituus riippuu pelaajamäärästä. Pelien suurin sallittu pelaajamäärä on 15. Suurten, eli noin 15 hengen peleissä pelin maksimipituus on 6 viikkoa, kun taas sitä pienempien pelien maksimipituus on 4 viikkoa. Lisäajasta voi neuvotella ylläpidon kanssa, jos vaikuttaa siltä, että innokkuutta peliin on vielä arvioidun päättymisajan jälkeenkin. Pelinjohtajan tehtävä on kuitenkin arvioida riittääkö pelin aktiivisuus pidemmälle ajalle ja peli on pystyttävä lopettamaan ajallaan ellei asiasta erikseen neuvotella ylläpitäjien kesken. Pelin lopettaminen on suotavaa, jos peli ei yrityksestä huolimatta aktivoidu.

Pelinjohtaja antaa pelin alkaessa arvion siitä, kuinka monta henkeä peliin suurin piirtein mahtuu. Pelaajamäärien on kuitenkin tarkoitus olla vain osviittaa antavia, sillä itsessään pelimuoto on varsin joustava. Jos kuitenkin alkaa vaikuttaa siltä, että halukkaita osallistujia on huomattavasti suunniteltua pelaajamäärää enemmän tai vähemmän, saa pelinjohtaja sääntöjen puitteissa päättää, millaiseksi lopullinen määrä muodostuu. Maksimimäärästä ei kuitenkaan voida joustaa. Peleistä olisi suotavaa aktiivisuuden ja toimivuuden takaamiseksi tehdä pieniä mieluummin kuin isoja!

3. Pelien sisältö ja ikärajat

Koska roolipelit ovat puhtaasti teksti- ja tarinapohjaisia, kullakin pelillä on ikäraja. Tämä tarkoittaa sitä, että vuorot eivät saa sisältää materiaalia, joka ylittää pelinjohtajan asettaman ikärajan. Ohjeistus tulee sisällöstä, joka ylittää pelin ikärajan yhdellä pykälällä, kun taas huomautus annetaan kahden tai useamman pykälän ylittävästä sisällöstä. Tarkemmat ohjeet Finin ikärajoista löytää täältä.

Olemme myös päättäneet toistaiseksi, että RPF-pelit sallitaan ikärajoilla S ja K-11. RPF-peleissä on ehdottomasti muistettava vastuuvapaus! Vastuuvapaus on osio, jossa ilmaistaan selkeästi, että vuoron tapahtumat ovat fiktiivisiä, eivätkä tuota kenellekään taloudellista hyötyä. Vastuuvapauden voi muotoilla esimerkiksi näin:

Lainaus
Vastuuvapaus: Tähän roolipeliin kirjoitetut vuorot kuvaavat täysin fiktiivisiä tapahtumia, eikä niiden tarkoituksena ole loukata teksteissä esiintyviä henkilöitä tai levittää väärää tietoa. Vuorot on kirjoitettu viihdeperäisessä tarkoituksessa, eikä kukaan saa niistä muuta etua kuin hupia.


4. Yleisiä ohjeita pelivuorojen kirjoittamiseen


- Toisen hahmoja liikutellaan mahdollisimman vähän. Ehdottomasti kiellettyä on toisen hahmon eliminoiminen, eli jos hahmosi kohdistaa Avada Kedavra -loitsun toiseen hahmoon, et voi kirjoittaa toisen hahmon kuolevan siihen. Näin toinen pelaaja voi halutessaan omassa vuorossaan kertoa, miten kirouksen väistäminen onnistui.

- Pelivuoroista saa korjata kirjoitusvirheet, mutta itse asiasisältöä ei saa muokata.

- Pelivuoroja ei tarvitse varata erikseen.

- Pelien on pysyttävä kaikille avoimina, mutta toistaiseksi ei ole tarvetta rajoittaa pelien ulkopuolella jutustelua.

- Pelivuoroissa hahmot voivat olla vihollisia tai muuten vain rankastikin erimielisiä keskenään. On kuitenkin tärkeää muistaa, että pelivuoroihin hahmojen kautta kirjoitettu sisältö ei vastaa oikeita ihmisiä ja heidän mielipiteitään tai tunteitaan. Pidetään hahmojen väliset konfliktit siis pelivuorojen sisällä!

4.1. Ohjeita pelivuorojen asetteluun

- Vuoron alkuun kirjoitetaan hahmon nimi lihavoituna

- Pelivuorot kirjoitetaan kolmannessa persoonassa

- Puheenvuorot merkitään ”lainausmerkeillä”, ajatukset kursiivilla

- Vuoron ulkopuolinen puhe (esimerkiksi ilmoitukset aikatauluista) tulee merkitä selvästi erilleen pelisisällöstäKäynnissä olevat pelit:

Menneet pelit:
- Welhowitsien Wikataiat, K-11 | Ilmoittautumis- ja poissaoloketju

Tulevien pelien jono:
- NevillaHUOM! Koepeli ja sen ilmoittautumisketju ilmestyvät kohtapuolin. Koska koepelin ensisijainen tarkoitus on testata, miten säännöt toimivat käytännössä, on hyvä varautua siihen, että mahdollisia muutoksia sääntöihin on luvassa. Tarvittaessa asiasta informoidaan vielä erikseen. Koepeli kuitenkin toteutetaan näillä säännöillä ja keskustelu mahdollisista parannuksista käydään koepelin jälkeen.
« Viimeksi muokattu: 07.07.2017 12:00:14 kirjoittanut flawless »

I used to think it was kind of exciting that someone listened to my phone calls.
But it's not even a person.

flawless

 • Deathbat
 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 5 782
 • Folie à deux
Vs: Finin roolipelien säännöt & yleiset ohjeet
« Vastaus #1 : 02.07.2017 18:14:19 »
Sääntöjä on koepelistä tehtyjen havaintojen perusteella muokattu. Maksimipelaajamäärää on pienennetty 15 pelaajaan aktiivisuuden ja toimivuuden takaamiseksi. Pelien tulee olla kooltaan mieluusti pieniä, jotta ne pysyisivät aktiivisina. Myös pelinjohtajan roolia on muokattu, ja pelinjohtaja on päävastuussa pelin aktiivisuudesta. Hänen täytyy potkia peliä eteenpäin, jos se jumahtaa paikoilleen, ja lopulta lopettaa peli ellei se vaan aktivoidu. Toivomme, että nämä keinot riittävät lisäämään pelien aktiivisuutta ilman, että tarvitsee ottaa käyttöön sanktioita epäaktiivisuudesta pelaajille.

flawless

 • Deathbat
 • Administrator
 • *****
 • Viestejä: 5 782
 • Folie à deux
HUOM! Jos siis en ilmaissut tarpeeksi selkeästi, niin nyt siis tosiaan saa laittaa roolipelejä jonoon ja lähettää modeille tarkastettavaksi, että voiko laittaa pystyyn! :) Tähän topsuun voi tulla ilmoittamaan, jos ja kun haluaa jonkun pelinsä jonoon. Toimii siis samaan tyyliin tämä topic kuin juonittelupelitopic.

Nevilla

 • hajamielinen hupsu
 • ***
 • Viestejä: 4 291
 • Puuskupuh
Vs: Finin roolipelit / MUOKATTU 2.7.2017, LUE!
« Vastaus #3 : 03.08.2017 14:21:47 »
Mä ehdin vetää pelin ja laittaa sen tarkistukseen vasta syyskuussa, eli jonossa saa mennä ohi siihen asti. :)


93 percent stardust, with souls made of flames
we are all just stars that have people names.