Finfanfun.fi

Vapaa keskustelu => Sir Cadogan vs. Räiskeperäiset sisuliskot => Jästitaiteen uudet tuulet => Aiheen aloitti: Meryl - 05.12.2010 16:24:26

Otsikko: Kuvien tekijänoikeuksista
Kirjoitti: Meryl - 05.12.2010 16:24:26
Hei.

Suurin osa Finfanfunin avatareista on tehty We♥it (http://weheartit.com)istä otetuista kuvista. We♥it on linkkaus- eli bookmarkpalvelu. Sieltä saa ottaa kuvia, kuten Googlestakin, yksityiseen käyttöön (taustakuva, näytönsäästäjä yms.) mutta ei julkiseen levitykseen, mikäli kuvan ottaja ja oikeuksien hallussapitäjä ei ole antanut erikseen lupaa. We♥itiin voi kuka tahansa linkata kuvan ja muut voivat "tykätä" siitä. Kuvien yläpuolella on kuvan alkuperäinen osoite. Hyvin usein kuvat ovat peräisin Tumblr (http://tumblr.com)ista, joka ei ole kopiointipaikka. Vastaavanlaisia sivustoja ovat mm. Blogspot, Suntuubi ja Vuodatus. Tumblrista ei saa kopioida kuvia ilman lupaa. We♥it ei ota vastuuta sinne ladatuista kuvista. Linkkaaminen ei ole laitonta, mutta kuvien kopioiminen luvatta on. Katsokaa, mistä kuva on lähtöisin. Jos se on Flickr (http://flickr.com)istä, klikatkaa linkkiä ja katsokaa käyttöoikeudet (commons). Mikäli commonseissa lukee All right reserved tai No derivative commons (kuvaa ei saa muokata), kuvaa ei saa käyttää (jälkimmäisessä tapauksessa sitä ei saa muokata). Lupaa voi aina pyytää. Lupaa kysyessä on hyvä muistaa kertoa käyttötarkoitus sekä sivu jolla sitä käytetään.

Olkaa kilttejä, tehkää palvelus ja katsokaa aina We♥itista kuvia ottaessanne, mistä ne ovat. Henkilökohtaisesti olen rekisteröitynyt käyttäjä We♥itissa että Tumblrissa, joten asia on tärkeä minullekin. Kuvien luvaton kopioiminen, muokkaaminen ja levittäminen on yhtä lailla rikos ja kielletty Suomen laissa.

Kiitos.

MYÖS PHOTOBUCKETISTA KUVIEN OTTAMINEN ON KIELLETTYÄ ILMAN LUPAA.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 07.12.2010 02:10:29
Mua vituttaa tää tekopyhä "älkää ottako tuolta kuvia" kun koko foorumi on muutenkin laittomuuksia täynnä. Avatarintekijänä niitä kuvia on tarpeeksi vaikea etsiä, ja nyt kitistään sitä että pitäis kysellä joka perkeleen kuvan perään saako käyttää vai eikö. Menee ihan hulluudeksi se.

Yks finin hyvistä puolista oli just se, ettei täällä nipoteta niistä kuvista.

Yks hailee onko niiden kuvien käyttö laitonta vai ei, srsly vituttaa muutenkin koko laki, ja me ei niillä kuvilla mitään rahaa olla tienaamassa että mikä on ongelma.  ::)

Anteeks hyökkäävä sävy muttakun vittusaatana.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: laaksokukka - 07.12.2010 15:27:26
mäki auon päätäni. mun mielestä sillä ei ole enää mitään merkitystä ottaako kuvia we♥it:stä, koska ne kuvat, ja niistä tehdyt avat on pyöriny ympäri nettiä ties kuinka kauan. jos laittaa omia kuviaan nettiin, on varauduttava siihen, että ne saattavat levitä. sen jälkeen asialle ei vaan enää voi mitään.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 15:35:53
Noni joku viisaampi tulee ja korjaa, jos tulkitsen USA:n lakeja väärin, tunnen asiaa lähinnä äidin työn kautta:

Hyvin suuri osa kuvapalveluista on rekisteröity Yhdysvaltoihin. Maan tekijänoikeuslaissa on pykälä nimeltään "fair use", jota noudattamalla itse ficit ovat isompi rike kuin avatarit, joista ei edelleenkään saa rahaa. Ilmaista mainostahan se lähinnä vaikka esim. Twilightille on, jos joku siihen liittyvästä kuvasta avan tekee. Eli siis niin kauan, kun käytöllä ei "vahingoiteta" alkuperäisen teoksen markkina-arvoa tai sille aiheuteta muuta haittaa, niin asiasta on vähän vaikea kanteita nostaa. Jokainen, joka laittaa kuvan/tekstin/mitä tahansa nettiin, tietää, ettei sitä saa sieltä pois ja ettei täydellisiä tekijänoikeuksiaan voi mitenkään valvoa.

Fair use (http://www.copyright.gov/fls/fl102.html) on, kuten linkkiä klikkaamalla näkyy, varsin monimutkainen pykälä, jonka noudattamista tällaisissa tapauksissa ei edes yritetä valvoa ja jolla on niin monta eri tulkintaa, että amerikkalaiset itsekin kopioivat kuvansa ihan huoletta mistä sattuu. Todennäköisesti mikään, mitä finissä tehdään, ei mene pykälien mukaan, eikä asiasta ole täällä ennenkään niuhotettu.

EHDOTUS: Ehkä avatopissa vois olla samanlaiset disclaimerit kuin ficeissä? Joillakin on jo, mutta voisi kai ne muutkin laittaa. Ei täällä muiden ottamia kuvia kuitenkaan omiksi väitetä :)

~Nala~
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Meryl - 07.12.2010 19:55:58
Weheartitissa ei edelleenkään kysytä lupia linkkaukseen, koska siihen ei yksinkertaisesti tarvita lupaa. Ja vaikka ne kuvat olisivatkin levinneet, tarkoittaako se sitä, että niitä väen vänkää levitetään vielä lisää? Jos sinulla on rutto ja kolmella muulla ihmisellä myös, menetkö heti hieromaan paiseita rakkaimpiisi koska he sairastuvat kuitenkin?

Ja vaikkei kuvilla tienattaisi rahaa, avatarien tekeminen on kuitenkin laitonta mikäli kuvaan ei ole oikeutta. Luuletteko te, että mun mielestä on kovin kivaa itsekään ettei sieltä saa kopioida? Mä olen tehnyt avoja miljoona vuotta niistä kuvista ja tajuttuani sen mun täytyy ettiä kuvat jostain hevon kuusesta. Mä en ole keksinyt tätä huvin vuoks. Ja Photobucketin kanssa sama juttu. Ihan yhtä lailla. Anteeks nyt kovasti, mut mä en voi tekijänoikeuksille mitään.

x Mary
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: kuumakisu - 07.12.2010 20:05:06
No lol, mut eikö tolla sun logiikallas kaikki esim. julkkiksien kuvat oo kans kiellettyä riistaa, koska niiden lisenssit on niillä kuvaajilla tjtn? Joten jos nyt tälle tielle mennään, niin kaikki avat on kiellettyjä, paitsi omista kuvista otetut?
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 07.12.2010 20:07:47
Eiköhän disclaimer riitä ihan hyvin tähän hommaan, jos ei riitä nii boohoo mutta henk koht mä en ala ettii niitä kuvia pikselimössösiä paskoja jostain nobodysivustoilta kovalla vaivalla. Mä en sillä edelleenkään tee kellekkään pahaa, deal with it, kuten kukaan ei tee pahaa ficcejä kirjottaessaan.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Meryl - 07.12.2010 20:10:05
Eiks tästä vois tehä jonkinlaista kompromissia, ainakin Tumblrin osalta? Weheartitistä kuvia ottaessanne katotte sen osotteen ja linkkaatte, tyyliin kuvat osoitteesta erkkiperttuli.tumblr.com?
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 07.12.2010 20:24:52
Ai eli jos jokainen kuva on eri paikoista, tekee avoja 50, linkkejä tulee 50 ja esim. mun avatopicissa on yli 2000-3000 avaa, ja niiden kaikki linkit johonkin...? Plus että ne ihmiset siellä tumblrissa ei omista niitä kuvia. Ne ei oo välttämättä niiden iteottamia. Jolloin ne kreditit menee väärään osotteeseen. Musta on ihan riittävää sanoa, että kuvat ei ole omia, eikä niillä ansaita rahaa. Kredittilinkkaus toimis jos yhdestä sivustosta etsitään ne kuvat, ja ois nimimerkit joille ne kreditoida, mut menee vähän pitkälle, et yhden kuvan takia surffataan kymmenen eri linkin kautta etsimään sen kuvan oikea ottaja.

//Nala sano taas kaiken niin viisaasti että oikeen itkettää ♥
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Meryl - 07.12.2010 20:29:25
Ja sen takia kopioidaan laittomasti? Jos tekee 2000 avaa nii saa olla valmis tekemään ne laillisesti.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 20:29:32
Jos niitä kuvia lähtee kerralla 200 tulevaa käyttöä varten, niin vähän vaikeaksi menee katsoa, mistä nekin kaikki ovat peräisin :-\ Plus että finissä on oikeasti aina disclaimerit riittäneet. Sitä vartenhan tää koko osasto on, että pääsis kuvamuokkauksia etc. tekemään, kokonaan omille töille on toi yläosasto. Ja kuten aiemmin mainitsin, Yhdysvaltain tekijänoikeuslaissa (ja aika monen muunkin maan) on kiitettävä määrä porsaanreikiä.

Mitä oon ircissä kuullut, niin ei läheskään kaikki oo mistään We♥Itistä tai Photobucketista, onpahan vaan hyvinkin mahdollista, että ne ovat sinnekin päätyneet. Tekijänoikeuksista on finissä väännetty kättä ennenkin ja joka kerta tulos on ollut, että kunhan et rahaa/muuta taloudellista hyötyä työstäsi saa, niin annetaan elää. Taidetta sekin on :)

~Nala~

//LD sai tuotua hyvin pointin esiin tuon kreditoinnin vaikeudesta.


//Täällä porukka harrastaa tätä, paino sanalla harrastaa. Jos tykkää muokkailla kuvia ja saada niistä palautetta, niin en näe siinä sen enempää pahaa kuin ficcien kirjoittamisessakaan.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Meryl - 07.12.2010 20:37:30
Se on silti julkista levitystä.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 07.12.2010 20:41:02
Sitten se on sitä julkista levitystä. Piste.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 20:41:44
Mahdoitko sä missään vaiheessa lukea sitä mun linkittämää Fair Use -juttua? Sen yleisempi tulkinta sallii julkisen levityksen, kunhan sillä ei aiheuteta vahinkoa tuotteen/teoksen arvolle, mitä nuo nyt eivät millään tavalla aiheuta, kun niistä kuvista ei kovin moni rahaa saa kuitenkaan. Tekijänoikeuslaki on oikeasti todella epäselvä ja täynnä niin isoja aukkoja, ettei siihen ihan heti tässä asiassa kaaduta :)

~Nala~
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Meryl - 07.12.2010 20:46:03
Btw, Lady Dynamite, kiitos kohteliaasta palautteestasi ;) really made my day.

Täältä löytyy myös avatareita tekijänoikeudella "Google". Mikäs se on? :o

Julma-Nala, kyllä, tiedän ton.

// kiitokset Julma-Nalalle, en enää osaa kirjottaakkaa ku univelkaa suunnilleen neljä tuntia ja tällaselle nukkumatille se on kauhee määrä :D
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 20:49:54
Täältä löytyy myös avatareita tekijänoikeudella "Google". Mikäs se on? :o 
Silloin ne on varmaan otettu Googlen kuvahausta, kaikki ei mieti sitä niin pitkälle, kun näitä harrastuksekseen tekevät :) Kyllä niitä disclaimereita ficeissäkin silloin tällöin pitää korjailla.

Btw: tehdä: make, made, made

~Nala~
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: ReginaRiddle - 07.12.2010 20:52:31
Meryl: Kiitos, että toit tämän asian esille. Avatarien (ja joidenkin fandomien suhteen) tekijänoikeusasia on hivenen sekava. Potter- ja muissa jenkkiyhtiöiden leffa-avoissa Nalan esiintuoma Fair use pätee eli niiden suhteen ongelmaa ei ole, mutta yksityishenkilöiden kuvien käyttäminen on vähän niin ja näin.

Meidän täytyy ylläpidon puolella löytää tähän joku järkevä ratkaisu, jos avantekijät ei halua omatoimisesti ryhtyä disclaimeroimaan avojaan.

LD: Yritä nyt vähän rauhoittua. Ihan asiastahan Meryl puhuu.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 07.12.2010 20:54:32
Btw, Lady Dynamite, kiitos kohteliaasta palautteestasi ;) really maded my day.
?? Nyt meni ohi.

Mut mä en ymmärrä mitä sä haet tässä takaa. Tuli kuitenkin esim. Nalalta hyviä pointteja tossa tota linkkikreditointia vastaan ja tosta laista aikalailla perusteluita, miks moinen on liian vaivallista ja turhaa, mut näytät vaan vänkäävän vastaan ilman mitään perusteluita. "Koska se on laitonta" on aika ... emt, turha väite, kun sekin on jo kaadettu.

Lainaus
Silloin ne on varmaan otettu Googlen kuvahausta, kaikki ei mieti sitä niin pitkälle, kun näitä harrastuksekseen tekevät
Jeap, tätähän sinä Meryl vaaditkin. Kreditointia, ja tässä on kreditoitu helpolla tavalla. Sama jos kreditoit kuvan tumbrlille, se on aivan sama asia kuin google: ei tiedä onko kuvan ottaja oikeasti se jolle kreditoi tai mistä se kuva on kotoisin.

Lainaus
LD: Yritä nyt vähän rauhoittua. Ihan asiastahan Meryl puhuu.
Minäkin puhun asiasta?
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: puolipro - 07.12.2010 20:55:08
mä haluaisin rehellisesti sanottuna kysyä, että miks tästä edes puhutaan täällä? siis joo, tekijänoikeudet ja näin, mutta sama homma ficeissäkin? alkuperäistä pohjaa muokataan omaksi huvikseen eikä siitä saada rahallista korvausta, mikä ero avojen/muun kuvanmuokkaamisen tekemisessä on? eri asia sitten jos ruetaan väittämään omakseen etc.

/regina väliin.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Meryl - 07.12.2010 20:59:15
Jos sä laitat sen krediitin, mikä on merkitty, sä et ole enää siitä sillä tavalla vastuussa. Oot tehny sillon voitavas. Jos sä laitat vaan "Google", nii löytyy kuule miljoona kuvaa ja vähän päälle. Vaikeeta sitä alkuperästä sieltä löytää.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 21:00:25
RR, kiitos, kun selvensit sanojani :)

Yksityishenkilöiden kohdalla tekijänoikeuslait on niin epämääräisiä, ettei niistä juuri edes puhuta. Kopiosuoja on toki olemassa, mutta kanteen nostaminen etc. on aika turhaa ja vaivalloista suhteessa hyötyyn, jonka saa, kun yksi taho poistaa kuvan. Disclaimerointia jo ehdotinkin, mutta ongelma on sitten tosiaan, että riittääkö "Googlen kuvahaku" vai pitääkö alkaa yksittäisiä photobucket-tilejä etc. linkittämään. Jos pitää, niin avojen teko loppuu finissä aika lyhyeen, uskallan arvata.

Sanon nyt vielä kerran, että internetin myötä on aina mietittävä, haluaako sinne kuviaan. Jos niitä joku käyttää, niin tuskin saat siitä edes koskaan tietää ja se on joka kerta "own loss", kun vastapuolta ei asianomistajarikkomusten kyseessä ollessa yleensä lähdetä jäljittämään. Lait ja asetukset on ihan hyviä olla olemassa, mutta tässä yhteydessä niiden noudattaminen ei tule koskaan täysin onnistumaan eikä valvominen sen enempää.

~Nala~
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Beatrix Bones - 07.12.2010 21:03:54
Täällä on ihan oikeasti porukkaa, jotka eivät välitä pätkääkään mistä kuvansa ottavat, mutta eipähän kukaan myöskään ole avattariensa kuvia omakseen väittänytkään! Eiköhän tuo ole ihan okei niin kauan, kun niitä kuvia ei omakseen väitä.

Puoliprolla oikein osuva pointti tuohon, että onhan nuo ficitkin muokattu siitä pohjasta, mikä on annettu ja niissäkin on disclaimerit, eli eiköhän näihin avoihinkin päde nuo ihan samat disclaimerit sitten. :)
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: ReginaRiddle - 07.12.2010 21:04:58
mä haluaisin rehellisesti sanottuna kysyä, että miks tästä edes puhutaan täällä? siis joo, tekijänoikeudet ja näin, mutta sama homma ficeissäkin? alkuperäistä pohjaa muokataan omaksi huvikseen eikä siitä saada rahallista korvausta, mikä ero avojen/muun kuvanmuokkaamisen tekemisessä on? eri asia sitten jos ruetaan väittämään omakseen etc.

/regina väliin.

Selvennykseksi, että ficit on eri asia. Ideaa ei voi omistaa ja esim. Rown tapauksessa on saatu yleinen lupa käyttää hahmoja. Useat muut fandomien "omistajat" on myös antanu luvan käyttää hahmojaa fanfictionissa. Julkisuuden henkilöt ei myöskään omista itseään eli siinäkään mielessä ongelmaa ei ole, JOS tehdään selväksi, että kyseessä on fanfictionia eikä totta.

Google-asiaan täytyy sanoa, että se ei todellakaan riitä. Google ei omista googlekuvahausta löytyneitä kuvia millään tavalla vaan toimii ikäänkuin välittäjänä. Vähän sama kuin ilmoittaisi tieteellisessä tutkimuksessa lähdeaineistoksi Google.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 21:09:27
Avoihin pätee samat disclaimerit toki, mutta niiden esitysmuotoa tässä lähinnä mietitäänkin. Osaston ohjeisiin voisi lisätä, että jonkinlainen kreditointi pitää olla? Mutta oikeasti, jos niitä kuvia Googlesta randomilla ottaa, niin ne saattavat olla peräisin vaikka Facebookista tai vaikka ImageShackista. Jos parin avan kreditointiin kuluu enemmän aikaa kuin itse avojen tekemiseen, niin kuka niitä sitten enää jaksaa tehdä?

Disclaimer tyyliin: "En omista alkuperäisiä teoksia, vaan ne kuuluvat tekijöilleen", on ficeissäkin yleisesti hyväksytty, vaikkei ehkä paras mahdollinen. Kävisikö?

RR on oikeassa (kuten yleensä), mutta minusta välittäjäpalvelu riittäisi tiedoksi, mistä kuvat on ottanut, kunhan niitä ei sano sen omistamiksi.

~Nala~
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: kuumakisu - 07.12.2010 21:10:20
POISTETAAN KOKO VITUN AVAPUOLI JOS ON NÄIN VAIKEETA :)
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 07.12.2010 21:11:31
Ollaankin onnekkaita HP:n kanssa, mutta muut fandomit?
Ja jos käsitin oikein, niin eihän Row hyväksynyt niitä K-18+ficcejä? //Ah okkaii good to know  :D

//+ Lapsiporno, tosin en tiedä yhtään että onko tekstimuodossa olevat yhtä kiellettyjä kuin kuvat, joku viisaampi sais kertoa niin en takerru siihen ;D

Lainaus
Jos parin avan kreditointiin kuluu enemmän aikaa kuin itse avojen tekemiseen, niin kuka niitä sitten enää jaksaa tehdä?
Äläpä muuta viserrä.


//ROFLMAO
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 21:14:31
Itseasiassa Row hyväksyy K-18-ficit, kunhan varoitukset on kunnossa :)

Tää keskustelu ei johda mihinkään, ennen kuin ylläpito päättää jotain ja kertoo, miten pitää tehdä. Jos nyt ei kuitenkaan tohon kuumiksen ehdotukseen lähdetä, eihän?

~Nala~
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: raitakarkki - 07.12.2010 21:19:33
Lol työnnän ~~lusikkani soppaan.

Mä itse asiassa alotin finissäoloni alkuaikoina täntyylisen samanlaisen draaman kun menin vineemään jostain krediiteistä :D Silloin mä olin... 13-vuotias? ja pidin jos jonkinmoista nettisivustoa pystyssä, jolloin oli tosi tärkeetä pitää ns. hyvää imagoa yllä ja saada kaikki tekijänoikeudet kuntoon.

Ja ihan tälleen yleistä "siitä tulis liian vaikeeta, ei se onnistuis" -mielipidettä vastaan voin sanoa, että oon nähnyt kymmeniä toimivia kopioinnille omistettuja sivustoja jotka toimii oikein hyvin tän periaatteen avulla. Mä en tarkoita että tähän pitäis ryhtyä ja mun mielestä tää on ihan jokaisen ihmisen omasta moraalista ja viitsimisestä kiinni. Annan täydet rispektit ja isot halit sille, joka viitsii lähteä omien avojensa lähteitä kreditoimaan. Lisäksi oon nähnyt tän onnistumisen mm. Radosimsin foorumilla, jossa ei taida tätä nykyä ainuttakaan "laitonta" avatopaa ollakaan.

Mä itse oon tässä vähän tekopyhänä sanomassa, koska tosiaan imperfektissä jaksoin vääntää niitä tekijänoikeuksia sinne. Nykyään jos teen esim. ulkoasun niin laitan tekijänoikeudet kiltisti. Avoissa olen valitettavasti lipsunut ja jos vaikka näen Tumblrissa olevan kuvan, joka on Flickrissä All rights reserved -leiman alla, saatan käyttää sitä silti ja vain reblogata tämän kuvan, jolloin jää edes joku leima minkä olen tehnyt.

Mut joo en tullut itestäni höpöttämään vaan siitä, että mun mielestä tää on ihan jokaisen ihmisen omissa käsissä. Kaunis ja hieno elehän se on, jos jaksaa kreditoida. Tosin valtaosa menee sieltä, mistä aita on matalin (esim. minä) ja loput sitten seuraavat esimerkkiä eivätkä kreditoi.

Laki on tosiaan vähän sellainen ja tällainen. Tai siis - kuinka moni on kävellyt punaisia päin, kun autoja ei ole tullut? Minä ainakin.
Tässä vois nyt puhaltaa pelin poikki heti alkuunsa ja kaikki vois vetästä syvään henkeä ennen ku alkaa syyttelee toista osapuolta millään tavalla. Kaikilla on omat syynsä toimia niin kuin toimivat, olivat ne sitten toisen mielestä väärin tai oikein.

Menipä moralisoinniksi tämäkin viesti :D
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 21:24:47
raitis, hyviä pointteja. Tota oon ittekin koko ajan hakenut, että kuka ei oo kävelly punasia päin, jos ketää ei näy? Mitä virkaa on lailla, jonka valvominen ja täydellinen noudattaminen on varta vasten tehty mahdottomaksi? Eikä hätää, me tarvitaan moralisointia täällä :)

Kreditointi on toki kaunis ele, mutta jos täällä tietyt tuotteliaat avantekijät alkavat kreditoimaan kaikkia (nykyisiä tai tulevia avojaan), niin ensin kuluu tietysti se kaksi vuotta kreditoida olemassaolevat avat ja sitten onkin ehtinyt kyllästyä koko hommaan. Ja edelleen, jos muistan oikein, niin "kuuluvat tekijöilleen" on aiemminkin riittänyt.

Ihmiset on luotu menemään sieltä, mistä aita on matalin ja tekijänoikeuslaki on se paraatikulkue, joka rysäyttää aidan läpi ja kaataa loputkin siitä.

~Nala~
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 07.12.2010 21:30:29
Tuli mieleen raitiksen viestistä (jostain syystä tuli mieleen, en tiedä miksi) että näin alkujaan vois ainakin pyytää ettei omiin avoihin vaadittaisi kredittejä. Siis niihin, joiden kuvat on ottanut muualta, eivätkä avataristien ottamia. Oon vähän aina ollu kreditinpyytämistä vastaan, kun kyseessä on kuitenkin se jonkun toisen ottama/tekemä kuva, jota avataristi vähän muuttelee, mutta ei omista.
Suurin osa finissä ei niitä kredittejä onneks pyydäkkään mutta tavallaan kredittejä pyytämällä (livejournailissa sama juttu – joka muuten on hemmetin ärsyttävää) väitetään että se kuva on oma, jota se aika varmasti ei ole.

TEAM Disclaimerit (kuvat kuuluvat ottajilleen/tekijöilleen, ei minulle) & avojen kreditointipakko-pyyntö kuuseen
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Yukimura - 07.12.2010 21:31:06
Kuumakisu, ei kai me nyt sentään avapuolta tämän takia poisteta? Mä en kyllä ala jos ylläpito repäisee ja poistaa avapuolen. :D

Mä en puutu tähän asiaan sen kummemmin, koska en säännöllisesti avoja tee, mutta kannataisko tälle aiheelle (tekijänoikeudelle) tehdä ihan oma topic? Tällä menoa tää täyttyy kokonaan.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 07.12.2010 21:37:06
Tuli mieleen raitiksen viestistä (jostain syystä tuli mieleen, en tiedä miksi) että näin alkujaan vois ainakin pyytää ettei omiin avoihin vaadittaisi kredittejä. Siis niihin, joiden kuvat on ottanut muualta, eivätkä avataristien ottamia.
Ihan hyvä idea, paitsi että parissa päivässä tulis varmaan laamaa, että onko sitten jollain pyhän moraalin tasolla hypokriittista pyytää krediittiä niille itseotetuille kuville, jos tarkkoja krediittejä ei muualta otetuillekaan ole. Tietysti siinä avatopicissa tekijä löytyy helposti, mutta kuitenkin, asiat on monimutkaisia :P

Jonna-chan, tän aiheen aloitusviestin perusteella tää on perustettu käytännössä tätä väittelyä varten. Ei nyt aleta vielä topia väsäämään, jos ylläpito vaikka pian päättää jotain. On sitä avautumistopaankin kolme neljä sivua tapeltu ennen kuin mitään topicceja on tehty :D Ja sittenkin ne ovat jääneet melkein tyhjiksi. Enkä usko, että avapuolta tän takia poistettaisiin, siitähän se vasta haloo nousis.

~Nala~
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: raitakarkki - 07.12.2010 21:58:33
Suurin osa finissä ei niitä kredittejä onneks pyydäkkään mutta tavallaan kredittejä pyytämällä (livejournailissa sama juttu – joka muuten on hemmetin ärsyttävää) väitetään että se kuva on oma, jota se aika varmasti ei ole.

(Pakko oli viel tulla takaisin) Itse asiassa LJ:ssä useimmat kredioit avansa, ja viel niinkin hienosti että tekee niille oman resources -postauksen johon linkkaa vieläpä sen kuvan oman sivun, jos se on vaikka Flickristä otettu. LJ:ssäoloaikanani oon huomannut, että siellä on kreditointi hyvinkin tärkeää ja aika kärkkäästi siitä ihmiset ilmoittelee jos jollakin ei oo kaikki ihan kunnossa. Tosin on niitä (poikkeus)tapauksia jotka ei kreditoi, eli ei voi yleistää puolin tai toisin.

Tolla kreditoinnillakin on kaksi puolta, nimittäin mun mielestä jos on omat kuva-asiansa hoitanu kuntoon, on ihan oikeus pyytää kreditointia. Ihan vain siksikin, että jos otan avan ja kreditoin tekijän, tekijän avulla voidaan löytää alkuperäinen kuva. Tässä kylläkin päästään siihen kysymykseen, että pitäisikö ylipäätään merkitä niitä kuvalähteitä, mutta jos oletuksena nyt on että pitäisi, niin en näe tässä ongelmaa. Lisäksi kreditoinnilla on se hyvä puoli, että jos joku katselee toisen avataria ja tuumaa, että kyseessä on hieno yksilö, kreditoinnin avulla avan tekijä tiedetään ja kiinnostuneet löytävät lisää hänen materiaaliaan (ihan mainosmielellä - eiku ;)). Mutta joo, oon samaa mieltä että kannattaa olla oikeet syyt kreditoinnille ennen kuin sitä vaatii.

Meni vähän asian vierestääää
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 07.12.2010 22:40:39
Hyvä pointti muuten raitikselta. :D

Lainaus
Tolla kreditoinnillakin on kaksi puolta, nimittäin mun mielestä jos on omat kuva-asiansa hoitanu kuntoon, on ihan oikeus pyytää kreditointia. Ihan vain siksikin, että jos otan avan ja kreditoin tekijän, tekijän avulla voidaan löytää alkuperäinen kuva.
Jostain syystä en tullut tota ajatelleeksikaan.
Ei paha ajatus ollenkaan, että jos kreditoi kuvat (suunninpiirtein), on oikeus pyytää/vaatia kreditointia omiin avoihinsa.

Lainaus
Kuumakisu, ei kai me nyt sentään avapuolta tämän takia poisteta? Mä en kyllä ala jos ylläpito repäisee ja poistaa avapuolen.
Musta kyllä tuntu ettei kuumis kauheen tosissaan tota ehdottanut. ;D

//LOL JOKU DOLLIS SIELLÄ HUUTELEE
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Dolls - 07.12.2010 22:46:06
Ylläpito on ihan varmasti tiedostanut, että on laitonta käyttää weheartin kuvia samalla tavalla kuin photobucketin tai tumblrin (voin vaikka vannoa että heistäkään eivät suuri osa omista kuviaan). Nyt Meryl tuli sanomaan että soosoo, ei saa, niin sitten aletaan miettiä mitä pitäisi tehdä. Heräskö ylläpito tähän muka vasta nyt, vai alkoko ne miettiä asiaa koska joku tuli ilmoittamaan asiasta? Ihan vaan mielenkiinnosta ja sillee :D

Musta krediointia ei tulisi vaatia, koska finissä muokkaus/avojen teko on todellakin harrastus, mutta saisi kreditoida jos haluaa ja se olisi ehkä jopa suotavaa. Mäkin olen useammin kuin kerran huomannut että ahaa tuolla on henkilön X tekemä ava, meenpä tsekkaa topan ja löytäny kasan kivoja avoja. Mainostus mullakin mielessä :'D (jos joku tästä sai selvää niin tarjoan rommit)

Oon sitä mieltä että jokasta kuvaa (ja tekstuuritkin pitää muistaa!) ei tarvitsisi kreditoida erikseen. Mut mitä te tarkotatte tolla suurinpirtein kreditoinnilla?

// LOL JOKU DYNDYN TUNKI VÄLII hyviä pointteja sillä. Mä kyl uskon et qmis oli tosissaa (;
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: niiina - 07.12.2010 23:02:20
No ylläpidolla ei tähän oikeastaan ole muuta sanottavaa kuin, että jokainen avojentekijä on itse vastuussa tekeleistään ja Fini ei ole millään tavalla vastuussa, jos ne rikkovat Suomen tekijänsoikeuslakia. Eli jokainen vastaa itse rikkeistään, jos niistä tulee missään vaiheessa seurauksia muilta tahoilta.

Kyllä me ollaan oltu tietoisia, mikä on kiellettyä ja mikä ei, mutta tällaisia asioita on todella vaikea alkaa estämään näinkin isolla foorumilla. Jos tässä alkaisi toimenpiteitä tekemään niin melkein kaikki avatopat pitäisi poistaa + melkein jokaisen finiläisen ava, joten en tunne sitä sellaiseksi asiaksi, joka ylläpidon täytyisi suorittaa. Sanotaan vaan, että jokainen on itse vastuussa.

Kreditointi on ehdottomasti plussaa ja että luvat on kunnossa, mutta se on loppupeleissä jokaisen omalla vastuulla kuinka asian hoitaa. Fini ei ole vastuussa.

niiina
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: ReginaRiddle - 07.12.2010 23:19:20
Ja niiinan kommenttiin voisi lisätä, että myös osaston ohjeistusta on nyt päivitetty asian tiimoilta.  Eli voitte kreditoida tai olla kreditoimatta miten vaan oman mielen mukaan haluatte, koska kannatte kaikki mahdolliset seuraamukset itse. Finin puolesta asia on selvä.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Dolls - 07.12.2010 23:52:28
Tarkoittaako tämä sitä että homma jatkuu entisellään?
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: ReginaRiddle - 08.12.2010 02:00:29
Tarkoittaako tämä sitä että homma jatkuu entisellään?

No tavallaan kyllä, toisaalta taas ei. Fini ei vaadi mitään tiettyä disclaimeröintiä, kreditointia eikä mitään muutakaan, ja irtisanoutui entistä selkeämmin mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista. Eli voitte jatkaa niin kuin tähänkin asti, mutta vastuu on vaan nyt sysätty 100% teille. Fini lähtee siitä, että avan tekijät noudattaa tekijänoikeuslakeja ja siis tekijänoikeuden rikkominen on rinnastettavissa plagiointiin ficcipuolella. Asiaa ei seurata aktiivisesti, mutta jos rikkomuksia huomataan niin asiaa käsitellään samoin kuin plagiointitapauksia ficcipuolella.  Jos ei ole ennenkään tehnyt mitään tekijänoikeuslakeja rikkovaa niin tää sääntöpäivitys ei vaikuta mhinkään.  Jos taas tietoisesti rikkoo lakia niin sittenkin saa jatkaa valitsemallaan tiellä kunhan kantaa seuraukset itse.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Beatrix Bones - 08.12.2010 16:51:45
Musta krediointia ei tulisi vaatia, koska finissä muokkaus/avojen teko on todellakin harrastus, mutta saisi kreditoida jos haluaa ja se olisi ehkä jopa suotavaa. Mäkin olen useammin kuin kerran huomannut että ahaa tuolla on henkilön X tekemä ava, meenpä tsekkaa topan ja löytäny kasan kivoja avoja. Mainostus mullakin mielessä :'D (jos joku tästä sai selvää niin tarjoan rommit)
Jaahas nyt sitten selvisi, että kuka on varastanut minun rommini! Joo ja voit tarjota, sain hyvin selvää. ;) Lisättäköön, että nuo avantekijöiden kreditoinnit ovat saaneet minutkin löytämään avatopia, joiden avat ovat hienoja! Lisäksi eiköhän avantekijät saa pyytää krediittiä avoistaan, jos ovat omassa avatopassaan tarpeeksi selvästi ilmaisseet, etteivät avojen pohjakuvat ole heidän itseottamiaan? Tietenkin paras tilanne olisi se, että olisi linkit paikkoihin, joista kuvat on otettu, mutta niin...

Lainaus käyttäjältä: ReginaRiddle
No tavallaan kyllä, toisaalta taas ei. Fini ei vaadi mitään tiettyä disclaimeröintiä, kreditointia eikä mitään muutakaan, ja irtisanoutui entistä selkeämmin mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista. Eli voitte jatkaa niin kuin tähänkin asti, mutta vastuu on vaan nyt sysätty 100% teille. Fini lähtee siitä, että avan tekijät noudattaa tekijänoikeuslakeja ja siis tekijänoikeuden rikkominen on rinnastettavissa plagiointiin ficcipuolella. Asiaa ei seurata aktiivisesti, mutta jos rikkomuksia huomataan niin asiaa käsitellään samoin kuin plagiointitapauksia ficcipuolella.  Jos ei ole ennenkään tehnyt mitään tekijänoikeuslakeja rikkovaa niin tää sääntöpäivitys ei vaikuta mhinkään.  Jos taas tietoisesti rikkoo lakia niin sittenkin saa jatkaa valitsemallaan tiellä kunhan kantaa seuraukset itse.
Tarkoittaako tämä siis sitä, että jos me teemme avoja emmekä kreditoi kuvien ottajia (esim. kuten Dolls hyvin toikin esille, ei Tumblr:ssakaan olevat kuvat ole välttämättä käyttäjien omia, jolloin kuvan alkuperäistä ottajaa on vaikea löytää), niin te annatte käyttäjälle huomautuksen/varoituksen/bannit?

Niin, ja jos niitä kreditointeja laittaa, niin riittääkö esim. Tumblr:sta henkilön blogi, vaikka kaikki kuvat eivät olisi hänen omiaan? Että olisi edes jonkinlainen paikka, josta osoittaa, mistä käytetyt kuvat ovat löytyneet - ettet väitä niitä omiksesi.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 08.12.2010 17:17:02
Bea, RRhän tuossa sanoi että kreditoi tai ei, mutta jos joutuu siitä ongelmiin niin vastuu on oma, ei finin. Eli banneja tai varoituksia ei siitä jaella, tai näin käsitin.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: ReginaRiddle - 08.12.2010 17:40:40
Bea, RRhän tuossa sanoi että kreditoi tai ei, mutta jos joutuu siitä ongelmiin niin vastuu on oma, ei finin. Eli banneja tai varoituksia ei siitä jaella, tai näin käsitin.

Käsitit suunnilleen oikeen. Eli huomautuksia ja varotuksista ei jaella jos puuttuu kreditointi jostain. Sen sijaan jos esim. mä huomaan, että LD on tehnyt mun kuvasta avan kysymättä multa lupaa niin seuraamuksia seuraa.

Eli apua yritän selittää yksinkertaisemmin: Fini ei vaadi teitä tekemään yhtään mitään vaan postaamalla avoja finiin sitoudutte siihen, että ette riko lakeja. Eli modet/adminit ei vahdi onko siellä kreditointeja/disclaimereita vai ei. Mutta jos esim. ylläpitoon otetaan yhteyttä että joku on käyttänyt tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia lainvastaiseksi niin sitä silloin käsitellään niin kuin mitä tahansa muuta sääntörikkomusta. Saitteko selvää mitä tarkoitan?

Ylläpito siis olettaa, että te huolehditte ettette käytä tekijänoikeuksien suojelemaa materiaalia väärin.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Paineside - 08.12.2010 18:37:55
Minun mielestäni aika tekopyhää hommaa tulla finfanfunin kaltaisella ficcifoorumilla napisemaan tekijänoikeuslaista, varsinkin, kun itse vielä kirjoittaa ficcejä, kuten topicin aloittajan tapauksessa (: Tällä mentaliteetilla (hieman kärjistetysti, mutta silti) saa oikeuden mennä valistamaan joka ikistä alaikäistä jonka näkee polttamassa tupakkaa tai vaikka pitämässä hallussaan raaputusarpaa. Vaikka joku juttu lukee laissa, se ei tee siitä automaattisesti absoluuttista oikeaa.

Eli jokainen vastaa itse rikkeistään, jos niistä tulee missään vaiheessa seurauksia muilta tahoilta.
Näin. Täälläkin (http://www.finfanfun.fi/index.php?topic=9256.0) se tehdään minusta ihan suhteellisen selväksi.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Beatrix Bones - 08.12.2010 19:23:56
RR, ymmärsin nyt (blondipäivä ihan taas vaihteeksi). Joskus aikaisemmin kyselin lupia kuvien ottajilta, mutta jossain vaiheessa koin sen niin hankalaksi ja pitkästyttäväksi, kun jotkut eivät edes vastanneet, että se sitten vähän jäi. Voisi taas alkaa kysellä lupia, olisipahan ainakin osa avoista sitten ihan lakienkin mukaisia. :)
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: ReginaRiddle - 09.12.2010 18:48:04
Paineside:

Selvennykseksi, että ficit on eri asia. Ideaa ei voi omistaa ja esim. Rown tapauksessa on saatu yleinen lupa käyttää hahmoja. Useat muut fandomien "omistajat" on myös antanu luvan käyttää hahmojaa fanfictionissa. Julkisuuden henkilöt ei myöskään omista itseään eli siinäkään mielessä ongelmaa ei ole, JOS tehdään selväksi, että kyseessä on fanfictionia eikä totta.

Ymmärrän pointtisi, mutta ficit ja avat eivät ole ihan niin helposti verrattavissa kuin tupakointi tai raaputusarvat tms.

Jos luet tarkemmin  niin ihan eri taho toi tupakoinnit ja raaputusarvat keskusteluun. Enkä nyt oikeen ymmärrä mitä yrität sanoa, koska eihän kukaan nyt ole vissiin perustellut tupakoinneilla tai raavutusarvoilla yhtään mitään?
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Meryl - 12.12.2010 11:23:35
Raaputusarvoilla ja tupakoinnilla perusteltiin sitä, että alaikäsellä nekin on lain rikkomista. Mut eihän kukaan pakota ketään polttamaan tai raaputtamaan arpoja. Ja tohon ficcijuttuun, Rowling tosiaankin on antanu luvan ja teksteissähän disclaimer on erilainen kuin kuvissa.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 12.12.2010 23:29:57
Meryl, mutta muut fandomit, kuten Twilight, animet ja muut, jotka eivät ole saaneet lupaa.
//On vai?  :o :o :o Mistä mä oon kuullut/nähnyt et SM ei tykkäis fanfictionista yhtään?

Lainaus
Mut eihän kukaan pakota ketään polttamaan tai raaputtamaan arpoja.
....täh?
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Julma-Nala - 13.12.2010 16:20:43
Ihan kysymyksenä, kun aikeenani on ollut kirjoittaa ficci J.R. Wardin Black Dagger Brotherhood -sarjasta, niin saanko julkaista sen, vaikka ainakin ff.netin mukaan hän on ficcaamisen kieltänyt? Kun tänne tuntuu nää tekijänoikeuskyselyt sopivan, niin tulipa vaan mieleen :D

~Nala~

//Okei kiva ja kiitos kun vastasit nopeesti :) Jos se yleisöäänestykseen menisi, niin musta vaan jotenkin tuntuu siltä, et ei menis läpi...
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: ReginaRiddle - 13.12.2010 17:27:26
Ihan kysymyksenä, kun aikeenani on ollut kirjoittaa ficci J.R. Wardin Black Dagger Brotherhood -sarjasta, niin saanko julkaista sen, vaikka ainakin ff.netin mukaan hän on ficcaamisen kieltänyt? Kun tänne tuntuu nää tekijänoikeuskyselyt sopivan, niin tulipa vaan mieleen :D

~Nala~

Vastaus on, että automaattisesti ylläpito ei sun ficcejä poista eikä estettä julkaisemiselle tällä hetkellä ole. Finissä ei tällä hetkellä ole mitään linjauksia, jonka mukaan tiettyjen fandomien tekstejä ei saisi julkaista. Tulevaisuudesta ei voi tietää, mutta tällä hetkellä ei ole suunnitteleilla mitään ff.netin kaltaisia rajoituksia. Ja jos sellaisia rajoitteita tulevaisuudessa tulisi niin jäsenäänestyksen kautta eli ei ainakaan kovin lähitulevaisuudessa.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Haalea - 01.01.2011 12:52:45
Sellane kysymys olisi, että mitä jos itse tallentaa esim. weheartit:istä kuvan koneelleen ja sitten muokkaa sitä itse vielä lisää, ja laittaa sitten avaksi, niin eikös silloin tavallaan se kuva kuulu edelleen sille ns. "oikeelle omistajalle" mutta ne muokkaukset mitä on tehny niin kuuluu ittelle? Ja silloinhan tavallaan saisi pyytää krediittiä siitä avasta, toisinsanoen avan muokkauksista? (:

tajusikohan kukaan nyt mitä yritin selittää :DD

cinnamon.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Lady Dynamite - 01.01.2011 17:59:27
cinnamon, mulla ei ole tietoa miten se olis ns. virallisesti, mut mun mielipide on että riippuu mitä muokkauksia. Ne kuvathan kuuluu niille oikeille ottajille vaikka kuinka niitä muokkais, mutta sähän et sillon väitä et oot ottanu ne kuvat, vaan että oot sen muokannu avaksi?
Mä en ite pyydä avoihin kredittejä ihan siitä syystä, että ne kuvat ja tekstuurit ja fontit joita mä käytän, ei oo mun, vaikka sen kokonaisuuden rakennankin niistä.

Kai se menee niin, että pyydät kredittejä sillon kun sun omaatuntoo ei paina se, että se kuva ja tekstuurit ym. ei oo sun mutta oot silti nähnyt siihen vaivaa.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Dolls - 24.01.2011 16:50:23
Miks tää topic on pysyvänä, ihan mielenkiinnosta?
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: flawless - 18.06.2011 20:57:28
Miks tää topic on pysyvänä, ihan mielenkiinnosta?

Luultavasti sen takia, että tekijänoikeuteen liittyvät asiat ovat tärkeitä ja on hyvä pitää tämä etusivulla, jotta mahdollisimman moni törmää lukemaan tämän. Lisäksi täällä on vastauksia moneen kysymykseen, joita varmasti tulee yhden jos toisenkin pohdittua. En näe syytä siihen, miksi tämä ei voisi olla pysyvänä, tärkeää infoa sisältävä topa jossa on mahdollista esittää kysymyksiä ja saada niihin myös vastauksia.

(Onneksi tuosta kysymyksestä ei ole ollenkaan aikaa. :D)
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: MissWeasley - 10.08.2011 17:27:56
Mistäs hitosta niitä kuvia sitten revitään jos ei noita saa käyttää? :D
Vai tarkottaako se, että pitää mainita mistä kuvat on...?
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: flawless - 11.08.2011 16:21:55
MissWeasley, luvan kysyminen alkuperäiseltä postaajalta olisi suotavaa, jos luvan saa niin niitä kuvia voi käyttää vapaasti. Kuka tahansa periaatteessa voi ottaa niitä kuvia ja muokata niitä, ei sitä oikein voi estää, mutta Fini ei ole vastuussa käyttäjien tekijänoikeusrikkeistä. Eli jos jotain epäselvyyksiä syntyy, kaikesta on vastuussa itse.

Eli apua yritän selittää yksinkertaisemmin: Fini ei vaadi teitä tekemään yhtään mitään vaan postaamalla avoja finiin sitoudutte siihen, että ette riko lakeja. Eli modet/adminit ei vahdi onko siellä kreditointeja/disclaimereita vai ei. Mutta jos esim. ylläpitoon otetaan yhteyttä että joku on käyttänyt tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia lainvastaiseksi niin sitä silloin käsitellään niin kuin mitä tahansa muuta sääntörikkomusta.
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Swizzy - 13.05.2012 08:48:57
No nyt te saitte mut kyllä totisesti sekaisin.

En nyt vielä itse ole avoja tekemässä, mutta kiinnostaa ja sen takia lueskelen näitä topia.

Pääpointti tuli selväksi. Varmistelen nyt vielä. Jos löydän we♥it:istä kivan kuvan, josta haluan tehdä avan, katson mistä se on, ja jos se on tumblr:ista, en koske siihen ilman lupaa? Ja jos se kuva onkin jostain muualta, esim. jonkun käyttäjän kuva joltain vähän photobucketin näköiseltä sivulta, en koske siihenkään? Ja jos se on facebookista, en koske siihen myöskään luvatta? Ja koska vaikuttaa siltä että kaikista pitäisi kysellä lupia, onko sitten jotain sivua mistä niitä kuvia voisi ottaa ja käyttää kyselemättä lupaa joka kuvaan ja kreditoida finiin laittaessa tyyliin 'kuvat osoitteesta www.täältälöysinmunkuvatavoihin.fi' (linkkinä)? Eli missä se tekijänoikeuslaki oikeasti kulkee?

Voisiko joku ihana selittää puupäälle selkeästi mitä laillisesti pitää tehdä?

// Kiitos, Felicita! ♥
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Felicita - 17.06.2012 23:35:27
No nyt te saitte mut kyllä totisesti sekaisin.

En nyt vielä itse ole avoja tekemässä, mutta kiinnostaa ja sen takia lueskelen näitä topia.

Pääpointti tuli selväksi. Varmistelen nyt vielä. Jos löydän we♥it:istä kivan kuvan, josta haluan tehdä avan, katson mistä se on, ja jos se on tumblr:ista, en koske siihen ilman lupaa? Ja jos se kuva onkin jostain muualta, esim. jonkun käyttäjän kuva joltain vähän photobucketin näköiseltä sivulta, en koske siihenkään? Ja jos se on facebookista, en koske siihen myöskään luvatta? Ja koska vaikuttaa siltä että kaikista pitäisi kysellä lupia, onko sitten jotain sivua mistä niitä kuvia voisi ottaa ja käyttää kyselemättä lupaa joka kuvaan ja kreditoida finiin laittaessa tyyliin 'kuvat osoitteesta www.täältälöysinmunkuvatavoihin.fi' (linkkinä)? Eli missä se tekijänoikeuslaki oikeasti kulkee?

Voisiko joku ihana selittää puupäälle selkeästi mitä laillisesti pitää tehdä?
Mitään missä ei ole lupia ei saa käyttää. Tumblr, we♥it, photobucket, google images, facebook, deviantart yms on kiellettyjä niin kauan kun sulla ei ole lupaa alkupereiseltä tekijältä. Jos saat tavoitetuksi kuvan omistajan ja saat luvat niin sitten on ihan fine.

Netistä löytyy paljon ilmaisia kuvapankkeja mistä voit ottaa ilman mitään lupia kuvia itsellesi ja käyttää niitä miten haluat. Niissäkin kannattaa tosin lukea käyttöehdot ensin, koska osassa on esim muokkaus kielletty yms.
http://speckyboy.com/2008/05/23/top-25-free-stock-image-resource-sites/
Tossa on vielä lista joistakin ilmaisista kuvapankeista. Muista lukea jokaisen sivun/kuvan käyttöehdot!

Toivotaavasti selvensi. :)
Otsikko: Vs: We♥it
Kirjoitti: Peccantis - 17.07.2012 04:38:29
Menkää pallerot http://commons.wikimedia.org niitä saa käyttää ja on luokiteltu sisällön mukaan.

Kaikki siellä on lisensoitu vapaaksi. Saa käyttää vaikka myytävään materiaaliin. Aika monien käyttöehdoissa on se että alkuperäisen kuvan tekijän nimi/nimimerkki on mainittava jossain, ja joskus lisenssi tarttuu eli kuvasta tehtävä jatkojaloste on lisensoitava samalla lisenssillä kuin alkuperäinen kuva. Ja sitten on aika paljon PD ja nollalisenssiä ja copyleftiä ja mitäkaikkea jotka on sitten niitä ilman mitään vaatimuksia Aivan Tyystin vapaasti käytettäviä.
Otsikko: Vs: Kuvien tekijänoikeuksista
Kirjoitti: Pipe - 27.10.2020 20:14:50
Luoja paratkoon, kun mä meinasin ihan äskön ruveta kiljumaan täyttä fanihuutoa, kun löysin äskön erään fanivideon Pottereista. Kyseessä oli siis Regulus Mustasta tehty fanivideo. Varmaan kaikki on nähneet fanivideoita, joissa Ben Barnersista on tehty nuori Sirius Musta (/ off/ okei olen nähnyt yhden jossa se oli myös Severus, sopi kyl molemmiksi, ei sen puoleen), mutta en ole koskaan identifioinut Regulusta keneksikään, oon vaan suurinpiirteen kuvitellut Regulus Mustan näyttämään jotenkin Siriusmaiselta ja jotenkin ihan hyvännäköisenä kundina... siis tähän videoon asti.  ;D

Mä EN linkitä videota tähän, koska mulla ei ole siihen lupaa ja siksi nimenomaan pistin tämän viestin tähän topaan. Löytyy tubesta nimellä "[Harry Potter] Regulus Black edits 🖤", jos siis kiinnostaa mennä katsomaan ko. video. Mut luoja, oikeesti kun maailma voi tärähtää ja PALJON! Joo nyt mä tosiaan haluan sen Kelmit-sarjan ja siitä elokuvan. Kelmit on aikaa sitten jo identifioitu tietyiksi näyttelijöiksi (esim. just se Ben Barnes), mut herranjumala Timothée Chalamet on TÄYDELLINEN Regulus Musta  :P :-* . Mä en edes tajunnut tätä, vaikka oon tässä nonstoppina kuukauden katsellut Call me by your name - leffaa ja siihen liittyviä fanivideoita.  ;D (Sitten vielä  Mustien nuorimmaksi se Taylor Lautner ni sit on pakka koossa (Castor Jacob Black). ;)

Kuvien tekijänoikeuksista sen verran, et mun mielestä yleensäkin taiteen tekijänoikeudet on aika hämäriä. Ymmärrän et ei saa kopioida toisen tuottamaa tekstiä/kuvaa tms. omakseen ja väittää sitä, että se on sun tekemä. Mut tollahan periaatteella kaikki kuvaaminen/fanivideot/piirrustukset on kopiointia tai plagiointia ja ficcaaminen myös, koska sähän tietoisesti käytät toisen kirjottamaa tekstiä luodessasi omaa tarinaa. Mä oon aina ollut sitä mieltä et mun mielestä ficcaaminen/videoiden tms tekeminen on laillista niin kauan, kun sä et ite hyödy siitä mitenkään (rahallisesti). Eli jos sä saat rahaa siitä, ni sit se ei ole oikein. Mut jos sä ite nautit siitä, et saat purkaa omia ajatuksia ja näkemyksiä paperille ja tehdä esim Dracosta ja Harrysta rakastavaisia tai Jamesista ja Siriuksesta pahimpia vihamiehiä ikinä. Ni herranjumala TEE ja toteuta itseesi ja pura paineita ja veetutusta tai mitä ikinä puratkaan. :D Jos mä en olisi teininä alkanut kirjoittaa, ni mä tuskin olisin tässä ja tällä järjellä. Mä aloin purkaa paineita kynällä ja paperilla, kun se oli kaikista turvallisin keino kaikkee muuta p*skaa kävi mielessä ja kokeilin yhtä p*skaa juttua hetken (ei siitä sen enempää), mut totesin et toi on järkevin keino ja mikä parasta, tuli itelle parempi mieli ja sit vielä se, että kun jako niitä esim finissä tms. missä nyt tulikaan kaikkeja teksejä yhteen vaiheeseen jaeltua (esim rakkausrunot.com/net/fi mikä onkaan xD) ja joku kommentoi, et on ihania runoja/tekstejä tai Wau ootpa taitava. Ni kyllä parani mieliala heti. :D Siitä vaan ilmaiseksi kokeilemaan yhtä maailman parasta mielialalääkettä. Mikä parasta se aiheuttaa riippuvuuden, mut ei sivuoireita ja sen lopettaminen on kuitenkin helppoa ja turvallista. :D